Bób to takie większe zielone fasolki, które w sezonie mają wielu swoich wielbicieli. Najprościej i najszybciej jest go zjadać po ugotowaniu i polaniu stopionym masłem. Jednak z bobu można zrobić także pyszną i prostą pastę kanapkową. Sprawdzi się idealnie do świeżego pieczywa!
Sezon na bób w pełni. Zajadam się nim często, najczęściej w postaci tylko ugotowanych ziaren, czasem polanych roztopionym masłem. Ostatnio jednak ugotowałam większą porcję bobu i – o dziwo! – całkiem sporo go zostało. Pokusiłam się zatem o zrobienie pasty do chleba i, jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Pasta zniknęła szybko, ale na pewno będę ją jeszcze robić, bo smakował nawet sąsiadce, która przy okazji została nią poczęstowana.
Przepis na kanapkową pastę z gotowanego bobu
około 2 szklanek ugotowanego i wyłuskanego bobu
50-70 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
3 większe ząbki czosnku
1 serek topiony (100 g)
pół łyżeczki posiekanego drobno tymianku
pół łyżeczki świeżej posiekanej drobno mięty
zimna przegotowana woda
Jak zrobić kanapkową pastę z gotowanego bobu – krok po kroku
Surowy bób wypłukać pod bieżącą wodą, najlepiej na sicie. Przełożyć do garnka i wlać wrzącą wodę w ilości 2-3 większej niż objętościowa ilość bobu. Najprościej mówiąc: na 1 szklankę bobu wlać 2-3 szklanki wody. Wodę przyprawić cukrem i solą. Ja robię to zawsze na oko, a raczej “na smak”, czyli po prostu próbuję wodę po wymieszaniu z solą i cukrem.
Wodę z bobem zagotować, przykryć częściowo garnek i na średnim ogniu gotować całość do miękkości. Może to trwać między 10, a nawet 30 minut. Po ugotowaniu do pożądanej miękkości bób odcedzić. W związku z tym, że konsystencja bobu jest dość sucha, część wody można pozostawić do ewentualnego rozrzedzenia pasty.
Przestudzony bób zmielić lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i zimną wodę z gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Do bobu dodać serek, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dobrze wymieszać lub zmiksować blenderem. Pastę spróbować i doprawić według własnego smaku.
Wartości odżywcze bobu oraz wskazówki
Kupuj go zawsze jak najświeższy bób. Powinien mieć jasno zielony kolor, gładką skórkę i neutralnie pachnieć. Omijaj bób z ciemnymi plamkami, na pewno świeżość ma już za sobą.
Zawsze przed gotowaniem dokładnie go wypłucz pod bieżącą wodą.
Bób można zjadać razem ze skórką lub po obraniu ziaren. Młody bób ma mniejsze ziarenka i – po ugotowaniu – delikatniejszą skórkę – łupinkę. Starsze ziarna są większe, a ich skórka znacznie twardsza i mniej apetyczna. Czym bób cieplejszy, tym łatwiej jest zdjąć skórkę z niego.
Bób, jak inne rośliny strączkowe, należy do produktów ciężej strawnych i wzdymających. Z tego właśnie powodu lepiej nie jeść go wieczorem.
Jest produktem niskokalorycznym i bogatym w białko, wapń, fosfor, witaminy A, z grupy B, C, E, P, K, a także cholinę. Bób pomaga w profilaktyce antycholesterolowej, wspiera procesy pamięciowe w początkowych stadiach choroby Alzheimera, a także procesy ruchowe przy chorobie Parkinsona. 100 g bobu całkowicie pokrywa dobowe zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiet w ciąży.
Bób można jeść także na surowo, a gotowanie pozbawia go wartości odżywczych o prawie połowę.
Jest niskokaloryczny, a dzięki zawartości dużej ilości błonnika, świetnie wspiera odchudzanie.
Uwaga: bób ma dość wysoki indeks glikemiczny, wiec osoby z problemami cukrzycowymi powinny ograniczać jedzenie bobu. Powinny go także unikać osoby cierpiące na dnę moczanową
Jak ugotować bób, aby nie powodował dokuczliwych wzdęć
Mniam. Uwielbiam bób i potrafię go jeść codziennie (szkoda, że sezon jest taki krótki, choć mrożony też daje radę). Na pewno kiedyś zrobię taką pastę, bo wygląda obłędnie.
zgadza się 🙂 taka pasta to inspiracja do wielu różnych smaków 🙂
error: Treść chroniona przed kopiowaniem
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Lubię takie klimaty 🙂 Ciekawa jestem smaku pasty 🙂
smak jest bardzo ciekawy 🙂 bób idealnie nadaje się na bazę do past kanapkowych 🙂
Mniam. Uwielbiam bób i potrafię go jeść codziennie (szkoda, że sezon jest taki krótki, choć mrożony też daje radę). Na pewno kiedyś zrobię taką pastę, bo wygląda obłędnie.
zrób zrób 🙂 na pewno zasmakuje Ci 🙂
jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!
pyszna bomba 😉
A ja pierwszy raz słysze o paście z bobu :))
nie wierzę ;)))))
Uwielbiam bób! Super pasta 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
ja też lubię bób 🙂 a to jest smaczna jego "wersja" ;)))
Dzisiaj już 2 raz czytam o przepisie pasty z bobu. Każdy przepis inny, muszę więc wypróbować oba przepisy. Buziaki!
polecam Basiu 🙂 to bardzo smaczny dodatek 🙂
Pysznie się prezentuje 🙂 Muszę spróbować!
polecam 🙂 na pewno będzie smakować 🙂
Kolejny raz spotykam się z pastą z bobu i przyznam, ze jest ona inspiracją .. Pięknie wygląda 😉
zgadza się 🙂 taka pasta to inspiracja do wielu różnych smaków 🙂