Domowa solona jarzynka do potraw to prosty sposób, aby zawsze mieć pod ręką coś, czym doprawimy zupy lub sosy.
Domowa solona jarzynka do potraw jest prosta do zrobienia i nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Nasze mamy i babcie były znacznie bardziej kreatywne jeśli chodzi o przechowywanie czy przetwarzanie produktów. Natomiast my bardzo często idziemy na łatwiznę: zamrażarka, a w porywach próżniowe opakowania. Kiedyś przygotowywało się kompoty, soki, domowe wędliny do słoików. Teraz najczęściej idziemy do sklepu. Przyznam się, że był moment, kiedy też zachłysnęłam się dostępnością “wszystkiego”, wyrzuciłam słoiki i zamiast do piwnicy, szłam kupić. Szybko jednak mi to minęło i teraz staram się jak najwięcej rzeczy robić sama. Inspirację do dzisiejszej jarzynki znalazłam na blogu jedzzapetytem.pl
Składniki:
- 700 g marchewki
- 200 g selera
- 250-300 g pietruszki
- 15 cm średniego pora
- 1 średnia cebula
- pęczek natki pietruszki
- 100-120 g drobnej soli (użyłam morskiej)
- 4-5 średnich liści laurowych
Domowa solona jarzynka do potraw – jak zrobić?
- Marchew, seler i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na średniej jarzynowej tarce. Powinny wyjść drobne wiórki.
- Pora obrać z zewnętrznej warstwy, opłukać. Przekroić wzdłuż dwa razy i posiekać drobno.
- Cebulę obrać, opłukać i posiekać na drobną kostkę.
- Natkę opłukać, osuszyć i również drobno posiekać.
- Wszystkie warzywa wymieszać razem z solą i pokruszonymi liśćmi laurowymi.
- Nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Dobrze ubić łyżką, aby usunąć powietrze.
- Zakręcone słoiki trzymać w lodówce.
- Z podanych proporcji gotowej jarzynki wychodzi około 5-6 standardowych słoiczków od dżemu.

Jak wykorzystać domową soloną jarzynkę?
- jest idealna do doprawiania zup, którym “czegoś brakuje”;
- kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki;
- jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania zupy;
- bigos zyska sporo na smaku doprawiony w taki sposób.

Jarzynkę możesz także zrobić pod postacią gotowanej (duszonej) pasty. Taka jarzynka nadaje się do pasteryzowania i dłuższego przechowywania.
Domowa jarzynka – pasta jarzynowa do potraw – sprawdź prosty przepis.

Nie robiłam, jedynie na gotowaniu jako zwykłą sałatke jarzynową. Jednak zainspirowałaś mnie Gosiu jak zwykle!!! 🙂
Ty to zawsze mnie dowartościujesz :****
Gocha! Rewelacja! Tylko wypytac Cie musze jak smakuje ;)))
pyyyyyyyychaaaa!!!! 🙂 i jakie praktyczne 🙂
Ja nie robiłam ale brzmi interesująco więc jak znam życie prędzej czy później zrobię 🙂
jak znam Ciebie, to na bank zrobisz i ulepszysz 🙂
Małgosiu, moi rodzice przygotowywali taką jarzynkę i jeszcze 2 – bardziej zieloną z pietruszką: pycha!!! Buziaki!
takie solone jarzynki są pyszne i pachnące, można je robić na wiele sposobów 🙂
O, to ja robiłam inaczej. Wszystkiego po kilogramie, oprócz cebuli i listków laurowych. Ale faktycznie , zima potrawy smakowały jak w pełni lata :))
musisz wrócić do robienia jarzynek 🙂