Waniliowy miodownik – kruche miodowe ciasto, które po przełożeniu kremem staje się miękkie i delikatne.
Waniliowy miodownik – kruche miodowe ciasto – to ciasto to nic innego jak wariacja na temat Królewicza – ciasta, które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz (znany także jako Królewiec) jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik.
![Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym Przepis na waniliowy miodownik - kruche miodowe ciasto z kremem budyniowym](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2015/01/111-2-1024x682.jpg)
Przepis na miodownik z waniliowym kremem budyniowym
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka sody
- 1 jajko
- 120 g miękkiego masła
- 150 ml kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować cienko i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut.
krem:
- 3/4 litra mleka
- niepełna szklanka cukru
- 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
- 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżka esencji waniliowej (w przypadku esencji należy dodać więcej cukru do budyniu)
- 200 g masła
Z mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do niego mleko z mąkami i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aby budyń zgęstniał. Jeśli zamiast cukru waniliowego używamy esencji – wlać ją dopiero po ugotowaniu budyniu. Do gorącej masy włożyć masło i wymieszać do roztopienia masła i uzyskania gładkiego kremu. Uwaga. Powstaje dość luźna masa, ale taka własnie ma być, więc proszę się nie przerażać.
![Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym Przepis na waniliowy miodownik - kruche miodowe ciasto z kremem budyniowym](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2015/01/112-3-1024x723.jpg)
Upieczone placki przekładać (a raczej “przelewać”) masą budyniową. Ostatni placek pozostawić suchy. Ciasto szczelnie okryć folią spożywczą i po wystygnięciu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem folię zdjąć, a ciasto polać dowolną polewą czekoladową. Kruche placki miodowe chłoną wilgoć z kremu, dzięki czemu całe ciasto staje się miękkie i delikatne, a krem nie wypływa.
![Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym Przepis na waniliowy miodownik - kruche miodowe ciasto z kremem budyniowym](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2015/01/113-3-1024x682.jpg)
Oj, na pewno jest przepyszne 🙂
gwarantuję, że pyszne 🙂
zrobiłam go 😀 teraz dojrzewa do zjedzenia 😀
czekam na wrażenia i zdjęcia 🙂
Kusząco się prezentują te wszystkie warstwy 🙂
musisz spróbować jakie to dobre 🙂
Oszaleje…. i jak tu pracowac???Piec by sie chcialo!
to ruszaj do pieczenia 🙂
Ciekawa wariacja 🙂
i smaczna 🙂
Patrzę na te słodkości u Ciebie i czuję jak brzucho rośnie od samego patrzenia 🙂 Strasznie apetycznie wygląda, a już ta świecąca, gęsta czekolada na wierzchu.. ech ! Cud miód malina:))
Tobie brzucho rośnie? taaa….powiedzmy 😛
Cuda wyczyniasz. Muszę niedługo zrobić takie ciacho, bo ciągle robię takie same 😛
chyba się domyślam jakie ;))))
Wygląda niepokojąco dobrze – a jestem na diecie!
dieta nie zając, nie ucieknie 😉
Chyba znam to ciasto,tylko pod inna nazwą:)jeśli to to samo,to jest pyszne:)
na pewno znasz 🙂 a nazwy mają to do siebie, że ewoluują w miarę rozprzestrzeniania się przepisu 🙂