Focaccia – włoskie pieczywo, wypiekane z ciasta na pizzę. Ma formę płaskiego placka z dziurami.
Focaccia to włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek. Ona własnie dodaje smaku i delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie. Ja uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki czy kawałki ostrej papryczki powtykane w ciasto też są pyszne. Focaccię można upiec w jednym większym kawałku, podobnie jak pizzę. Nie trzeba dzielić jej na mniejsze kawałki, jak to ja zrobiłam. Jeśli macie grubą sól, ale taką naprawdę bardzo grubą, to nią również posypcie swoja focaccię po wierzchu przed pieczeniem.

Focaccia – włoskie pieczywo – przepis
Składniki:
- 450 g mąki (użyłam typ 750)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody (nie może być gorąca)
- 1 saszetka suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy + kilka łyżek do posmarowania przed pieczeniem
- dodatkowo:rozmaryn, czosnek, pomidorki koktajlowe, papryczka chili
Używasz innych miar i wag? Przelicz je
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
UWAGA: jeśli chcesz wpisać wartość ułamkową (po przecinku) nie wpisuj przecinka lecz kropkę
Jak zrobić focaccie
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, sól i suche drożdże. Wlej wodę i zagnieć lekko.
- Następnie dodaj 3 łyżki oliwy i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie ciasto o konsystencji miękkiej plasteliny.
- Zagniataj je na stolnicy lub blacie kuchennym delikatnie podsypanym mąką przez kilka minut. Finalnie powinno stać się bardzo gładkie i nie będzie lepić się do rąk ani do podłoża, na którym jest zagniatane.
- Z ciasta uformuj kulę, obsyp ją delikatne mąką. Następnie przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
- Po wyrośnięciu ciasto zbij dłonią, aby je odgazować ponownie zagnieć.
- Ciasto podziel na kilka części, każdą z nich dłońmi rozpłaszczaj na grubość 1-2 cm. (Można przygotować grubsze ciasto, wtedy focaccia będzie grubsza i bardziej wyrośnięta.)
- Płaskie kawałki ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastepnie ponownie przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza – u mnie grzanie góra-dół i termoobieg. Bez termoobiegu zwiększ temperaturę do 200 stopni Celsjusza.
- W wyrośniętym cieście palcem zrób dziurki.
- Całość przesmaruj obficie oliwą – najwygodniej jest do tego celu użyć pędzelka.
- Bezpośrednio przed pieczeniem posyp ulubionymi ziołami, powtykaj w ciasto czosnek, plasterki ostrej papryki, małe pomidorki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.

Focaccię podawaj ciepłą, wtedy smakuje najlepiej.

Focaccia powstaje z ciasta na pizzę
Wypróbuj moje przepisy na pizzę, które są sprawdzone wielokrotnie przeze mnie i moich czytelników. Może i Ty znajdziesz coś dla siebie. Przepis na pizzę neapolitańską otrzymałam od Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool, fantastycznego włoskiego kucharza. Pizza bianca, czyli biała, bez dodatku sosu pomidorowego – pyszna!

Domowa pizza serowa z grubymi brzegami wypełnionymi serem to ulubiona pizza wszystkich, którzy kochają sery.

Pizza na kruchym cieście, z plastrami suchej kiełbasy, czyli moja pizza krakowska. Ciasto błyskawiczne, bez wyrastania i z dodatkiem płatków owsianych. Ten przepis na ciasto do pizzy kochają wszyscy, którzy go wypróbowali.
