DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
Poza kuchniąUncategorized

A kysz! plotkarze…

by Małgorzata Kijowska 4 stycznia 2016
Napisane przez Małgorzata Kijowska 4 stycznia 2016
Jakiś czas temu pod wpływem niesympatycznych doświadczeń popełniłam wpis odbiegający bardzo mocno od tematu kuchni. Pamiętacie, kiedy pisałam o niewtykaniu nosa w nieswoje sprawy? Na pewno pamiętacie, bo wpis ma nadal rekordową ilość wyświetleń. Temat przypomniał mi się podczas świątecznych spotkań i telefonicznych rozmów. Zaskoczeni? Sama byłam zaskoczona, kiedy rozmawiając z kimś usłyszałam lekko obrażony i lekceważący ton tej osoby. Rozmowa niby przebiegła spokojnie, niby świątecznie, niby sympatycznie… A jednak w głosie pobrzmiewała niezrozumiała pretensja, po prostu foch z dąsem. Po rozłączeniu się zaczęłam analizować pewne zdarzenia i sytuacje. Porozmawiałam z kimś innym i “zrozumiałam” o co chodzi… I tak dochodzimy do sedna czyli do plotek i daleko posuniętej niechcianej ingerencji w osobiste sprawy drugiego człowieka.

Powinniśmy przepraszać, że chronimy swoją prywatność? Może powinniśmy wysyłać biuletyny informacyjne do ludzi ze szczegółowym sprawozdaniem tego, co się u nas dzieje? Powinniśmy karnie stać na baczność i z pokorą tłumaczyć się z mniej lub bardziej zmyślonych rzeczy, dementować lub potwierdzać durne plotki? Powinniśmy pozwalać każdemu, kto ma na to ochotę, grzebać w naszym życiu, komentować je i przyjmować (czytaj: realizować skrupulatnie) wszelkie porady? Otóż nic z tego. To jest TWOJE życie i TY będziesz o nim decydować. To, kogo do swojego życia wpuścisz i w jakim stopniu, zależy tylko i wyłącznie OD CIEBIE. I nie pozwalaj na żadną ingerencję komuś, kto chce zburzyć Twój spokój. Pouczać się też nie pozwalaj. Ani stawiać do pionu. Nie i kropka. A jak komuś zachce się kopać dołki pod Tobą, to niech zastanowi się dobrze, czy jest to bezpieczne dla niego, bo potrafisz odpłacić pięknym za nadobne. 

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego to my, kobiety, jesteśmy uważane za plotkary? Jasne, wśród facetów też się znajda tacy zniewieściali osobnicy, którzy uwielbiają deliberować nad cudzym życiem gdzie się da i z kim się da. Jednak to w przeważającej ilości właśnie kobiety z uporem maniaka, mimo wielu przytrzaśniętych boleśnie paluszków, wtykają je nadal w cudze sprawy. Niereformowalne czy może z kiepsko rozwiniętym instynktem samozachowawczym? A może to zwyczajna nuda dopadająca w długie samotne wieczory każe chwycić za telefon, zadzwonić do drugiej znudzonej, potem do trzeciej, czwartej…i tak kolejno obszczekać kogo się da? Przepraszam bardzo, ale to nie jest MOJA wina, że czyjeś życie jest mało atrakcyjne, pozbawione radości czy spełnienia. To nie jest MOJA wina, że ktoś się nudzi, że jest sfrustrowany brakiem sensu w życiu. Moje życie jest w miarę spokojne, robię to, co kocham. Otaczam się tymi, na których mogę liczyć i którzy mogą liczyć na mnie; którzy wnoszą coś pozytywnego, a nie wieczne frustracje. Do własnego domu wpuszczam tylko tych, których dobrych intencji jestem pewna. I to właśnie powoduje, że niektórym jest tak ciężko na sercu? To właśnie dlatego swoją żółć wylewają z taką pasją? To dlatego obrzucają błotem? Szkoda tylko, że nie przyjdzie im do głowy, że to błoto może ich opryskać. A takie błoto znacznie trudniej z siebie zmyć, bo opinia plotkarza jak już przylgnie to na długo…




Życie składa się z drobnych szczęśliwych chwil. Życie to nie jest stan nieustannego i permanentnego szczęścia lub nieszczęścia. Szczęśliwym się bywa, a nie jest ciągle. Jeśli patrzysz na świat i ludzi przyjaźnie, jeśli dostrzegasz drobne radości i umiesz się nimi cieszyć, to szczęście będziesz odczuwać bardzo często. Jeśli jednak nic Cię nie cieszy, a wszystko drażni, jeśli wkurzasz się bo sąsiad kupił nowe auto, a stłuczony kubek doprowadza do wściekłości, to nie licz na szczęście. Pamiętaj jednak, że to TWOJE postrzeganie świata, a życie, jakie prowadzisz zależy w znacznej mierze od Ciebie, nie mścij się więc na innych, bo to nie ich wina. Zamiast siedzieć na kanapie, zrzędzić, użalać się nad sobą i obwiniać cały świat o swoje niepowodzenia, rusz się! Weź swoje życie w swoje ręce i zrób coś z nim. Znajdź pasję, przyjaciół, otwórz się na świat. Na początku będzie trudno, ale z każdym uśmiechem słońca będzie więcej. Zamiast opluwać innych plotkami i zawiścić im wszystkiego, spróbuj się do nich uśmiechnąć. Bez obaw, twarz nie popęka od tego i to naprawdę nie boli! 

Dlaczego piszę te słowa? 
Zasadniczo wszelkie plotki na mój temat spływają po mnie jak po kaczce. Przeżyłam już tyle, że żadna durnota zmyślona przez chory od niechęci do ludzi umysł, nie jest w stanie zepsuć mi humoru. Mało mnie obchodzi, że komuś przestało się podobać to, że nie zabiegam szczególnie gorliwie o czyjąś uwagę. Wartościowi ludzie nie grzebią się w cudzym życiu, nie komentują i nie rozsiewają plotek. Takich własnie ludzi cenię. Plotkarzy nie toleruję i nie zamierzam sobie nimi głowy zawracać. Są jednak osoby słabsze emocjonalnie, dla których usłyszenie nawet drobnej, ale jednak plotki na swój temat, jest dramatem. Czują się gorsze, napiętnowane, a winy szukają w sobie. 



Wybaczcie ton tego wpisu, ale od pewnego czasu dość często natykam się na takie sytuacje. Rzadko (na szczęście!) dotyczą mnie, bo nauczyłam się ignorować i nie zauważać takich ludzi i głupiego gadania. Zlekceważenie jest najlepszą metodą, choć wiem, że często trudną. Na portalach społecznościowych pisze się wprost: nie karmić trolli! A kiedy pokażesz trollowi, że zabolało Cię coś, to dokarmiasz go. Ładujesz mu akumulatory do kolejnych intryg. 


Zastanów się więc, pleciugo jedna z drugą i zanim coś gdzieś powiesz, ugryź się w jęzor. Jest szansa, że nie padniesz od swojego jadu, a może przy okazji nie obsmarujesz kogoś. Zajmij się swoim życiem, swoimi problemami, bałaganem na swoim podwórku. To będzie zdecydowanie pożyteczniejsze i zajmie ci czas, bo najwyraźniej się nudzisz. I, co najważniejsze chyba: jeśli ktoś unika z tobą kontaktu, to może dlatego, że nie chce wpuszczać cię do swojego życia. (Samego siebie zapytaj dlaczego…) Nie wpychaj się zatem na siłę, bo nieproszeni goście są gorsi od zarazy, którą tępi się bezlitośnie…








Wpis ten dedykuję każdemu kto miał styczność z toksycznymi znajomymi czy toksyczną rodzina. Uwolnijcie się od takich ludzi, oni nie przyniosą Wam nic poza stresem. I nie dajcie się wbić w poczucie winy i przekonanie, że gradobicie w Chinach to też Wasza wina. 




*grafika pochodzi z instagramowego konta wydawnictwa Muza S.A.



poza kuchnią
0 Komentarz
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Jarzynowa sałatka z papryką, kukurydzą i groszkiem
następny wpis
Ryżowo-marchewkowe kulki z sosem pomidorowo-cukiniowym

Podobne wpisy

VI Festiwal Smaków Food Trucków w Gorzowie Wlkp.

28 września 2020

Opowieści pysznej treści czyli smaczne bajki na trudne...

3 lipca 2020

Nowy blog z Opiekunem Bloga

7 maja 2020

Misa mocy – przewodnik po kuchni zmieniającej świat

23 kwietnia 2020

Wielkanoc 2020 – Wesołych Świąt!

11 kwietnia 2020

Wesprzyj małe firmy

21 marca 2020

Festiwal Czekolady WeForm i akcja “Oddaj krew za...

14 lutego 2020

Wesołych Świąt!

24 grudnia 2019

Z czym kojarzy Ci się włoska kuchnia? KONKURS...

15 grudnia 2019

7 książek na 7 urodziny DayliCooking – urodzinowy...

28 listopada 2019

Jak w Polsce można bezkarnie kraść – opowieść...

10 maja 2019

Wesołych Świąt!

20 kwietnia 2019

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pysz Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pyszny! Smakował i wyglądał zupełnie jak  ricotta. Okazało się, że zrobiła go z mleka, śmietany i...jajek! To, co zostało po naszej degustacji pokroiłam i zalałam oliwą od @oliwaimiod . Coś pysznego! 🤩 Jutro nastawię mój serek 😉😁
__________________________
#ser #domowyser #serek #domowyserek #ricotta #homemade #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking #foodie
Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zak Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zakwasie. 
Pieczenie na zakwasie jest trochę inne niż na drożdżach. Jest to także inne pieczywo. Przede wszystkim drożdżowe znacznie szybciej traci świeżość, a smak też jest inny. Sam zakwas robi się około tygodnia i przyznam się, że długo zbierałam się do niego. W końcu jednak powstał! Mój własny zakwas od początku do końca 🤩 Tak oto wieczorem upiekłam chleb żytni z pestkami dyni, kminkiem i kolendrą. Pyszny i pachnący 🤩
_____________________
#chleb #swiezepieczywo #swojskichleb #pieczywo #nazakwasie #zakwas #zakwasnachleb #tojestpyszne
Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać s Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać się pączkami i faworkami. A może spróbujecie jak smakują tureckie mini pączki w syropie? Ciasto jogurtowe na proszku do pieczenia sprawdza się rewelacyjnie 👍😍 a do tego szklaneczka dobrej herbaty po turecku i mamy pyszną ucztę 🤩 smacznego! Link do przepisu w bio 😉
________________________
#pączki #tureckie #tureckieprzysmaki #tureckaherbata #herbatapoturecku #herbata #szklaneczki #tulipanki #tojestpyszne
Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszk Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszki według przepisu Fani Lewando z bestsellerowej książki "Dietojarska kuchnia żydowska". Książka dość długo leżała na mojej półce w oczekiwaniu na recenzję. Jest niesamowicie starannie wydana, ma ciekawą szatę graficzną, która doskonałe pasuje do tematyki. Książka wydana pod koniec roku zniknęła błyskawicznie. W chwili obecnej można chyba jeszcze dostać jej drugie wydanie. Bardzo polecam 👍☺️
__________________________
#książka #książki #stareprzepisy #fanialewando #dietojarskakuchniażydowska #polecam #blogkulinarny #blogerkakulinarna #ksiazkazprzepisami #kuchniażydowska #znakliteranova #dobraksiążka #latkes #placki #placuszki #nowywpis #nowyprzepisnablogu
#domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w #domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w kuchni. To także doskonały preparat #kosmetyczny. Ocet jabłkowy można kupić, ale znacznie lepiej jest go zrobić w domu. 
🔜 Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
🔺 #jabłka
🔺 woda
🔺 miód lub cukier.
Potrzebne przedmioty:
🔺słoik przynajmniej litrowy
🔺 naczynie do wymieszania wody z miodem lub cukrem
🔺gaza lub cienka bawełniana tkanina ze sznurkiem lub gumką recepturką do przewiązania słoika.
🔜 Jak zrobić #ocetjabłkowy ?
Wszystkie naczynia i łyżki, czyli umyć i wyparzyć.
Wodę zagotować i wystudzić, aby była lekko ciepła.
#jablka dokładnie umyć i sunąć ewentualne nadpsute miejsca. Pokroić na mniejsze kawałki. Można pozostawić gniazda nasienne, ale usunąć ogonki. Do przygotowania octu można także użyć jabłkowych obierek.
Kawałki jabłek przełożyć do słoika. Należy pozostawić około 2-3 cm do brzegu słoika, aby woda mogła dokładnie zalać owoce.
W wystudzonej wodzie rozpuścić miód lub cukier. Na 1 litr wody dodać 4-5 łyżek miodu lub cukru.
Wodą z miodem (lub cukrem) zalać jabłka w słoiku. Wody powinno być więcej niż jabłek, gdyż jabłka muszą być całkowicie zanurzone. Jeśli będą wystawać poza ponad poziom wody, wtedy mogą spleśnieć.
Słoik przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub zacisnąć gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 tygodni.
Codziennie należy drewnianą łyżką wymieszać jabłka, ale aby nie wprowadzić niepożądanych bakterii, za każdym razem najpierw przelać wrzątkiem łyżkę. Mieszanie zapewni równomierne “dotlenianie” owoców i przyspieszy fermentację. Po wymieszaniu ponownie dociążyć lekko jabłka i obwiązać słoik gazą. (Metal wchodzi w reakcje z kwasem, dlatego zaleca się używanie do mieszania drewnianej lub w ostateczności plastikowej łyżki.)
Kiedy jabłka zaczną fermentować, wtedy w słoiku pojawi się piana, a przy mieszaniu zaczną się uwalniać malutkie bąbelki powietrza. Proces fermentacji trwa tak długo, jak widać pianę i “bąbelkowanie” wody.
Kiedy skończy się wtedy gotowy ocet należy przecedzić przez gazę do umytych i wyparzonych buteleczek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Co jakiś czas odkręcać i lekko potrząsać aby uwolnić gaz z ewentualnej dalszej fermentacji.
W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Daw W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Dawno już nie piekłam czysto pszennego pieczywa. Kajzerki chodziły za mną od parunastu dni. Przepis jest doskonały i zawsze się sprawdza 👍🤩 Już nie mogę się doczekać tego smaku i zapachu 🥰😍🤩
________________________
#piekarnik #domowapiekarnia #domowepieczywo #pieczywo #pieczywodrożdżowe #pszennebułki #bulki #buleczki #bułki #bułeczki #kajzerki
#zapraszam na #nowy #przepis 🆕 Ponieważ zimę #zapraszam na #nowy #przepis 🆕
Ponieważ zimę mamy ma całego, to dzisiaj proponuję rozgrzewające i aromatyczne danie #jednogarnkowe: wołowinę z czerwoną fasolą i kawałkami świeżej papryki. Może być zupą - wtedy trzeba wlać więcej wody - lub gęstym daniem w rodzaju gulaszu. Danie jest aromatyczne i dobrze przyprawione, ale jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, wtedy wystarczy zwiększyć nieco ilość przypraw. Zapraszam po przepis i życzę #smacznego 🥰 aktywny link w bio 👍
_________________________
#nowywpis #nowyprzepis #daniejednogarnkowe #cospysznego #mniam #obiad #foodblog #conaobiad #pomyslnaobiad #narozgrzewkę
Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszc Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszcze długa droga przede mną do doskonałości, ale od czegoś trzeba zacząć ☺️ 
_________________________
#domowychleb #chleb #domowapiekarnia #pieczywo #blogerkakulinarna #blogkulinarny #swiezepieczywo #daylicooking
Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna nie Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna niesamowicie! Taką zupą można odczarować szpinak 🥰
____________________________
#zupa #zupaszpinakowa #szpinak #jajko #jajkosadzone #obiad #tojestpyszne #lubieszpinak #szpinakowelove #wtorek #instasoup #foodie #foodies #foodofinstagram #foodofinsta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Zobacz więcej... Obserwuj

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Pasta i sałatka z makreli wędzonej

  • Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni

  • Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia