Dyniowy syrop korzenny to pyszny dodatek do napojów i deserów. Warto samodzielnie przygotować go w domu, to naprawdę łatwe.
Nie rozumiałam tego wszechobecnego zachwytu nad dyniową latte czy dyniowymi syropami. Do czasu jednak, kiedy w październiku byłam w Warszawie i miałam okazję pierwszy raz w życiu (!) pić właśnie dyniową latte. Nie przesadzę mówiąc, że smak zachwycił mnie natychmiast. Wtedy zrozumiałam dlaczego tylu ludzi uwielbia tę kawę-niekawę. Podstawą jest syrop ugotowany z dodatkiem puree dyniowego i korzennych przypraw. Przyprawy dobiera się według własnego smaku. W przepisie znajdziecie zestawienie, które posmakowało mi najbardziej. Możecie jednak ilości i same przyprawy modyfikować dowolnie tak, aby jak najbardziej smak i zapach odpowiadał Waszym podniebieniom.
Przepis na domowy syrop korzenny
Do czego można wykorzystać dyniowy syrop korzenny?
Domowe syropy do napojów i deserów można robić cały rok.
Jeśli lubicie syropy do kawy, to spróbujcie także syropu imbirowego, który a pewno rozgrzeje Was w chłodne dni lub piernikowego syropu nie tylko do kawy.
*Dyniowe puree można zrobić na dwa sposoby: można dynię ugotować po rozdrobnieniu lub upiec w piekarniku pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem.
.