DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
Porady

Pij mleko, będziesz zdrowy – czy na pewno?

by Małgorzata Kijowska 8 czerwca 2020
Napisane przez Małgorzata Kijowska 8 czerwca 2020

Chyba każdy z nas słyszał slogan Pij mleko, będziesz zdrowy! Jednak czy na pewno mleko uczyni nas zdrowymi? Czy to na pewno eliksir zdrowia i siły? Czy koniecznie powinniśmy pić mleko regularnie?

Każdy ssak swoje życie zaczyna od mleka. Mleko stanowi jednocześnie pierwszy pokarm i swoisty rodzaj pomostu między matką, a dzieckiem. Powszechnie uznaje się, że mleko – pokarm matki – to najzdrowsze i najbardziej wartościowe, co matka może dać swojemu dziecku. Oprócz szeregu witamin, mikroelementów, białka czy wapnia, zawiera sporą dawkę przeciwciał, tak bardzo potrzebnych każdemu maluchowi. Jednak, choćby dziecko miało nieustający apetyt na pokarm matki, żadna matka nie jest w stanie karmić w nieskończoność. Przychodzi w końcu moment na zamianę mleka ludzkiego na mleko krowie, kozie, owcze, roślinne – do wyboru. I tu pojawia się pytanie: czy takie mleko jest na pewno zdrowe?

Nie pokuszę się odpowiedzieć na to pytanie kategorycznie i jednoznacznie. Spróbuję jednak przeanalizować mleko i napoje roślinne zastępujące mleko zwierzęce pod kątem wartości odżywczych i ich korzyści dla człowieka. Należy pamiętać, że mleko zwierzęce to naturalna wydzielina produkowana przez gruczoły mlekowe samic ssaków.

Mleko krowie

Ponieważ jest najbardziej popularne w Polsce, zdecydowana większość z nas sięga właśnie po nie. Pierwsze mleko po mleku matki musi być jednak modyfikowane w taki sposób, aby jak najbardziej było zbliżone do mleka matki. Nigdy jednak tego mleka nie zastąpi idealnie. W swoim składzie krowie mleko (dostępne w sklepach) zawiera do 3,2% tłuszczu. Czym tłuszczu jest więcej, tym mleko jest bardziej sycące i ma większą zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Oprócz nich w mleku znaleźć można witaminy z grupy B: B1, B2, B5 (czyli kwas pantotenowy) B6, B12, a także witaminę PP (niacynę), witaminę C i biotynę. 4 szklanki mleka teoretycznie powinny pokrywać dobowe zapotrzebowanie w 25% na betakaroten i witaminę A, a w 10% na witaminy D i E.

Mleko to także duża ilość białka, wapnia, NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), cynk, magnez, fosfor, potas, selen. Znajdują się w nim także w niewielkich ilościach żelazo, sód, mangan i miedź.

Ciekawostki

Mleko różnych ssaków ma różny poziom tłuszczu. Najwięcej zawiera go mleko foki szarej, bo aż 53,2%. Najmniej tłuszczu zawiera mleko koni, bo tylko 1,6%. Mleko owcze to 9% tłuszczu, krowie 3,7%, a kozie 4,1%. Mleko ludzkie to około 4% tłuszczu.

Jeśli chodzi o poziom białka to najbogatsze jest mleko królika 15,5%, a najuboższe mleko szympansa z poziomem 1,2%. Ludzkie mleko to tylko 1,3%, kozie 3,7%, krowie 3,3%, owcze 4,7%.

Mleko kozie

Kozie mleko jest znacznie lepiej przyswajalne, a także znacznie bardziej zbliżone do mleka ludzkiego. Zawiera około pięć razy więcej witaminy B13, która odpowiada za budowę komórek w organizmach młodych oraz regeneracje ich w starszych organizmach. Duża zawartość kwasu foliowego ma znaczenie w diecie kobiet planujących ciążę lub oczekujących dziecka.

Mleko kozie jest doskonałym zamiennikiem dla mleka krowiego. Zawarte w nim probiotyki wspierają utrzymanie naturalnej flory bakteryjnej. Ma minimalną ilość uczulającej niektórych i niewskazanej dla diabetyków laktozy.

Ciekawostki

Sery z mleka koziego są najbogatszym źródłem wapnia biorąc pod uwagę wszystkie produkty spożywcze.

Organizm ludzki trawi mleko kozie średnio w ciągu 20 minut. Dla porównania, aby strawić mleko krowie potrzeba od 2 do godzin.

Mleko owcze

Mleko owcze jest mało popularne jako napój. Za to sery z mleka owczego od wielu lat cieszą się wielką popularnością. Nie sposób tu nie wspomnieć o słynnych podhalańskich oscypkach, bundzu, bryndzy, włoskim pecorino, greckiej fecie czy francuskim roqueforcie.

Mleko owcze zawiera ponad dwukrotnie więcej tłuszczu niż mleko krowie i kozie. Jednak jest to tłuszcz znacznie lżej strawny niż w pozostałych mlekach. W przeciwieństwie do mleka krowiego i koziego, mleko owcze (choć przecież znacznie tłustsze) pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Zawiera także znacznie więcej białka i wapnia oraz dużą ilość sprzężonych kwasów linolowych (CLA), mających działanie przeciwnowotworowe i wspomagające odchudzanie.

Ciekawostki

Prawdziwy, certyfikowany oscypek musi posiadać w swoim składzie minimum 60% mleka owczego. Powstaje wyłącznie między majem, a październikiem. Kształtem przypomina dwustronny stożek o długości od 17 do 23 cm i grubości od 8 do 12 cm w najszerszym miejscu. Waga oscypka musi się mieścić w granicach od 600 do 800 g.

W lutym 2008 r. podhalański oscypek został wpisany na listę produktów regionalnych w Unii Europejskiej.

Co jeśli nie chcemy lub nie możemy spożywać mleka zwierzęcego?

Coraz więcej osób odchodzi od spożywania mleka zwierzęcego. Z jednej strony są to wskazania zdrowotne, głównie za sprawą alergii na laktozę. Inną kwestia są świadome wybory osób nastawionych na dietę wegańską (sprawdź tutaj) czyli pozbawioną produktów pochodzenia zwierzęcego. W takich przypadkach można zwierzęce mleko zamienić na roślinne odpowiedniki, nazywane mleczkami lub po prostu napojami.

Mleka roślinne nie zawierają cholesterolu, kazeiny ani laktozy. W związku z tym polecane są osobom na diecie i uczulonym na laktozę. W zamian za to zawierają błonnik, który wspiera procesy trawienne. Obniżają poziom cholesterolu i wspierają leczenie stanów zapalnych układu pokarmowego. Zawierają niewielkie ilości węglowodanów i cukru, polecane są więc diabetykom. Oprócz tego zawierają spore ilości witamin, mikroelementów, a niektóre fitoestrogeny, które między innymi wspierają kobiety podczas menopauzy, mężczyzn z problemami z prostatą, a także osoby zagrożone chorobami nowotworowymi.

Z czego można przygotować napój zwany mlekiem roślinnym?

Najpopularniejsze do przygotowania roślinnego mleka są soja, migdały, orzechy, kokosy, owies, ryż. Można je zrobić samodzielnie w domu, choć wymaga to trochę pracy. Najprościej kupić gotowe w sklepie, jednak wtedy należy dokładnie przeanalizować etykietę. Takie napoje często bywają wzbogacane różnymi dodatkami. Nie zawsze są to dodatki zdrowe dla nas.

Jak zrobić roślinne mleko w domu?

Mleko ryżowe: do 1 litra wody dodać 2-3 łyżki dobrze wypłukanego ryżu, szczyptę soli i 2 łyżeczki cukru. Cukier można zamienić na inny, dowolny słodzik. Całość gotować na minimalnym ogniu przez półtorej, do dwóch godzin. Wystudzić, zmiksować blenderem i przecedzić. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Mleko owsiane: do 1 litra wody dodać 10 łyżek płatków owsianych, szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 2-3 godziny, aby płatki dobrze napęczniały. Po tym czasie wszystko razem zmiksować blenderem i przesadzić. Najlepiej używając gazy. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.

Mleko orzechowe: 1 szklankę orzechów drobno posiekać, a następnie zalać 3 szklankami wody. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Zmiksować blenderem, przecedzić i dosłodzić do smaku cukrem lub ulubionym słodzikiem.

W podobny sposób można postępować przygotowując mleka z innych produktów. W internecie można znaleźć sporo przepisów i wskazówek. Myślę jednak, że wystarczy spróbować kilka razy zrobić takie roślinne mleko według przepisu, aby je wyczuć i samemu łączyć proporcje i dodatki. Z mleka roślinnego można przygotowywać dokładnie te same potrawy, jakie robimy z mleka zwierzęcego. Różne produkty dają różne smaki (i wartości odżywcze) powstałego mleka. To daje duże pole do popisu przy komponowaniu dań z dodatkiem mleka – inspiracji szukaj na portalu kulinarnym Przepisy.pl

Pij mleko, będziesz zdrowy – czy na pewno? Tak, na pewno. Ważne jest tylko, aby odpowiednio to mleko dobrać. Nie każdemu wyjdzie na zdrowie picie mleka zwierzęcego. Jednak warto w takim przypadku sięgać po mleka roślinne. Sami sprawdźcie jak smakuje deser z kaszy manny i mleka migdałowego. Jest pyszny!

Ciekawostka

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w swoim orzeczeniu z dnia 14. czerwca 2017 roku w sprawie TofuTown (firma produkująca wyroby z soi) stwierdził, że określenie mleko oraz nazwy wyrobów mlecznych (masło, ser, śmietana, jogurt) mogą być stosowane tylko i wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyjątek stanowią masło orzechowe, mleko kokosowe i mleko migdałowe. (Oczywiście, regulacje te dotyczą nazewnictwa stosowanego przez firmy, które produkują i sprzedają tego typu produkty. )

Źródła informacji:

  • Olga Hunek “Mleko źródłem witamin”, Journal of NutriLife
  • Wikipedia
  • ekologia.pl
  • informacje własne
  • http://pewp.pl/index.php/265-wyrok-tsue-w-sprawie-c-422-16

mleko
19 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Szybkie ciasto jogurtowe z jabłkami
następny wpis
Pasta kanapkowa z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

Podobne wpisy

Domowy ocet jabłkowy – przepis, właściwości i zastosowanie

19 maja 2020

Wędzenie – smaczny sposób na przedłużenie trwałości mięsa,...

16 maja 2020

Kiełki – bomby witaminowe cały rok

14 marca 2020

Szybkowar – jakie ma zalety? Jak wybrać?

27 lutego 2020

Włos ma głos – rozmowa z trychologiem Kamilą...

10 lutego 2020

Zlewozmywak kuchenny – jaki wybrać i na co...

16 lipca 2019

Jadalne prezenty na święta i nie tylko

17 kwietnia 2019

Cebula – warzywo nie tylko do płaczu

26 stycznia 2019

Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej –...

6 września 2018

Kawa kawie nierówna

30 lipca 2018

Skuteczna dieta – jak odchudzać się zdrowo?

10 lipca 2018

Perfekcyjna pani domu? Ty także możesz nią być

9 kwietnia 2018

19 komentarzy

Po prostu MAMA 11 czerwca 2020 - 11:37

Bardzo lubię mleko kozie. Często pojawia się u nas w domu.

Odpowiedź
Małgorzata 17 czerwca 2020 - 17:01

Mleka jako takiego nie piję. Sery kozie jednak są pyszne.

Odpowiedź
Justyna Borucka 11 czerwca 2020 - 11:03

Gosia wspaniały wpis, zapisałam sobie, chętnie wypróbuję wszystkie Twoje przepisy, jestem zachwycona 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 17 czerwca 2020 - 17:01

Kochana, częstuj się i smakuj!

Odpowiedź
Cztery Fajery - blog kulinarny 11 czerwca 2020 - 08:59

Piję bardzo dużo mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego, ale zawsze jako dodatek do kawy

Odpowiedź
Małgorzata 17 czerwca 2020 - 17:02

No widzisz, to zupełnie tak samo jak ja.

Odpowiedź
Marzena T (Mania) 10 czerwca 2020 - 16:39

Ja staram się nie pić mleka. Nie zawsze mi służy, ale dodaje do ciast itp. Mleko z płatkami to u mnie tragedia hihi 😛 Uwielbiam za to wszelkie jogurty, kefiry itp

Odpowiedź
Małgorzata 17 czerwca 2020 - 17:02

Jeśli lubisz mleko to szukaj bez laktozy 😉

Odpowiedź
toksyczna kosmetyczka 10 czerwca 2020 - 15:57

Kiedyś piłam bardzo dużo mleka. Teraz mnie do niego nie ciągnie.

Odpowiedź
Małgorzata 17 czerwca 2020 - 17:03

wyrosłaś? 😉

Odpowiedź
Papierowa Łowczyni 10 czerwca 2020 - 13:51

Bardzo fajny wpis kochana. W szczególności te ciekawostki były dla mnie taką wisienką na torcie 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 17 czerwca 2020 - 17:04

Bez wisienek byłoby nudno 😉

Odpowiedź
Anna 10 czerwca 2020 - 12:59

No właśnie…temat szeroki jak…rzeka mleka!
Z mleka zwierzęcego najbardziej mi odpowiada kozie . Pozostałe wyłącznie bez laktozy, chociaż już przetworzone moje jelita lepiej akceptują.
Jeżeli chodzi o napoje roślinne, niesłusznie zwane ‘mlekiem’, to wybieram owsiane lub kasztanowe. Lubię migdałowe i kokosowe, ale ze względów degradacji środowiska używam je coraz mniej.

Odpowiedź
Małgorzata 17 czerwca 2020 - 17:05

Ja również zaczęłam zwracać uwagę na niszczenie środowiska. Cóż z tego, że zjem czy wypiję coś dobrego, skoro to niszczy mój świat? Achh…smutne.

Odpowiedź
Ania 10 czerwca 2020 - 11:15

Samego mleka nie cierpię od dziecka, nawet sobie Małgosiu nie wyobrażasz jakie ja katusze przechodziłam w dzieciństwie brrrrrr
Ale przetwory mleczne uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich życia 🙂

Odpowiedź
Wiola Korzeniowska 11 czerwca 2020 - 08:42

Temat ogromnie szeroki! Myślę że, ile ludzi na świecie tyle dobrych odpowiedzi na Twoje pytanie 😊 ale zastanawiał mnie kiedyś fakt, że zwierzęta piją mleko tylko jak są małe! Później tego mleka już nie piją. U ludzi to jednak w dużej mierze zależy od konkretnego przypadku 😊 ja przyznam, że mleka nigdy nie lubiłam… Samego tak że szklanki to chyba nie wypiłam nigdy – nawet jako dziecko. Teraz mleko absolutnie mi nie służy więc chętnie korzystam z roślinnych zamienników – najbardziej lubię migdałowe 😍

Odpowiedź
Małgorzata 17 czerwca 2020 - 17:06

Aniu, ja jeszcze pamiętam jak stałam w kącie za bunt przeciwko mleku 😁
Wiolu, myślę, że my po prostu zbyt mało słuchamy natury.

Odpowiedź
Iwona Banach 10 czerwca 2020 - 11:11

Nie jestem jakąś wielbicielką mleka, choć kozie na przykład lubię bardzo, jest niestety dość i drogie i niedostępne, ale roślinne mi nie smakują. Możliwe, że po prostu powinnam się do nich trochę przyzwyczaić..

Odpowiedź
Małgorzata 17 czerwca 2020 - 17:08

Iwona, samego mleka raczej nie ruszę. W połączeniu z kawą czy w deserach? Chętnie!!

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przepisy na dania i przekąski na imprezę

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna nie Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna niesamowicie! Taką zupą można odczarować szpinak 🥰
____________________________
#zupa #zupaszpinakowa #szpinak #jajko #jajkosadzone #obiad #tojestpyszne #lubieszpinak #szpinakowelove #wtorek #instasoup #foodie #foodies #foodofinstagram #foodofinsta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od po Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od początku do końca. Biorąc pod uwagę mój artystyczny antytalent wyszło chyba całkiem nieźle, jak sądźcie?? 😉😁😎
__________________________
#logo #nowelogo #nowe #brand #samazrobiłam #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #nowość #nowosc
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne podejście do sfotografowania ich 🤭🙃😱😁 Są tak kruche, pyszne i pachnące, że trudno powstrzymać się od ich podjadania 😁 Tym razem się uda! Wpadną na blog lada dzień, obiecuję 🤩
__________________________
#ciasteczka #ciastka #zlawendą #lawendowe #krucheciastka #krucheciasteczka #krucheciasto  #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking
Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym domu 🤩 Do mięty mam wyjątkową słabość od zawsze 😁
__________________________
#mięta #mieta #świeżamięta #swiezamieta #herbatamiętowa #uwielbiam #dzbanek #niedziela #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cuk Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cukrem, z kruchego ciasta z dodatkiem serka śmietankowego 🤩 są pyszne ale trzeba ich upiec większą ilość...ciekawe dlaczego 😎
_____________________________
#ciastka #ciasteczka #kruche #krucheciasteczka #krucheciastka #tojestpyszne #daylicooking #blogkulinarny #skwierzyna
Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny w Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny wybór, przynajmniej dla mnie 😁 A może na śniadanie wytrawne, a do kawy słodkie? 😊 Kochani, obyśmy w życiu mieli tylko takie dylematy. Udanego dnia 🥰🌞🤩😘
__________________________
#gofry #gofrownica #śniadanie #sniadanie #dziendobry #dzieńdobry #wtorek #daylicooking #tojestpyszne #breville #blogkulinarny #blogerkakulinarna #deser
Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Cz Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Czy moze byc cos przyjemniejszego jak świeże gorące pieczywo do poniedziałkowego śniadania? 😊 Dobrego dnia, kochani 🥰
__________________________
#bulki #buleczki #sniadanie #poniedzialek #tobedziedobrydzien #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #smacznego
Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie dzisiaj prosty zestaw: z twarożkiem i domowym dżemem pomarańczowo-dyniowym. Jestem chyba uzależniona od tego dżemu 😱😁🤔👍🤩
Lubicie naleśniki? Z czym najchętniej je robicie??
__________________________
#nalesniki #naleśniki #patelnia #patelniadonaleśników #deser #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #tojestpyszne #homemade #niedziela #niedzielnepopołudnie
Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wsz Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wszystko u Was dobrze  i nastroje dopisują. W mojej kuchni dzisiaj wielkie gotowanie. Na pierwszy ogień poszły klopsiki wołowe w sosie porowo-paprykowym. Będzie pysznie i pachnąco 🤩 A jakie zapachy dzisiaj u Was??
__________________________
#sobota #gotowanie #wolowina #wołowina #obiad #daylicooking #klopsy #klopsiki #pysznie #milejsoboty #dobregoweekendu
Zobacz więcej... Obserwuj

Dołącz

Facebook

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Faworki karnawałowe, czyli chrust

  • Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i sadzonym jajkiem

  • Labneh serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą

  • Zupa z soczewicy z wołowiną

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam sięPolityka prywatności