Przemysł spożywczy wymaga każdego dnia szybkiej, a przede wszystkim wydajnej produkcji. Jest to sektor gospodarki, charakteryzujący się tak ogromnym popytem rynkowym, że przedsiębiorstwa na całym świecie nieustannie poszukują rozwiązań, które zapewnią im jeszcze szybszy, łatwiejszy oraz efektywniejszy proces produkcyjny. Branża spożywcza wymaga więc m.in. skutecznej formy transportu wewnętrznego. Takimi rozwiązaniami są niewątpliwie przenośniki spiralne, które zdecydowanie poprawiają relokację produktów, przyspieszając w ten sposób cały przebieg produkcji. Sprawdzamy, jak działają oraz jakie jest podstawowe zastosowanie tego typu przenośników.
Jak działają przenośniki spiralne?
Urządzenia, jakimi są wszelkiego rodzaju przenośniki, to rozwiązania w pełni zautomatyzowane, trwałe i niezawodne, które zapewniają znikomą konieczność ingerencji człowieka w ich obsługę. Jednak jednym z największych atutów transporterów taśmowych jest możliwość tworzenia ich według indywidualnych i w pełni spersonalizowanych projektów.
Przenośniki spiralne projektowane na indywidualne zamówienie klienta charakteryzują się najczęściej kompaktową budową, która na małej powierzchni pozwala na wykorzystanie bardzo długiej taśmy (zazwyczaj modularnej posiadającej atest spożywczy). Podstawowym zadaniem przenośników, w zależności od przeznaczenia, jest przede wszystkim gromadzenie (buforowanie) produktów. Przenośniki spiralne mogą być zarówno elementami linii produkcyjnej, jak i stanowić jej obejście. Mogą one również funkcjonować jako rozwiązanie łączące linie produkcyjne, które pracują z różnymi prędkościami.
Przenośnik spiralny na halę produkcyjną wykorzystywany jest do transportu produktów pod górę oraz w dół. Tej zmianie lokalizacji wyrobów towarzyszy zazwyczaj konkretny proces produkcyjny. Dzięki transportowi na określonym dystansie oraz stosunkowo niewielkim prędkościom liniowym, czas pokonania pełnej odległości produktu jest wydłużony i pozwala na przeprowadzanie względem niego np. zamrażania, schładzania, podgrzewania, odparowywania lub dojrzewania. Przenośniki spiralne mogą zapewniać od kilku do kilkunastu poziomów w zależności od konkretnego produktu oraz długości trwania procesu produkcyjnego.

Przenośniki spiralne – zastosowanie
Przenośniki spiralne wykorzystuje się głównie na obszarach produkcyjnych, charakteryzujących się ograniczoną ilością miejsca i jednocześnie bardzo wysokimi wymaganiami co do wydajności całego systemu. To one zapewniają maksymalną szybkość, minimalne wykorzystanie powierzchni oraz oszczędność energii, co lokuje je wśród najpopularniejszych obecnie rozwiązań wykorzystywanych do transportu artykułów spożywczych poddanych procesom chłodzenia, fermentacji, szybkiego zamrażania, ciągłego przechowywania, itp., tak potrzebnych m.in. w:
- przetwórstwie warzyw i owoców
- przetwórstwie mięsa
- przemyśle cukierniczym
- przemyśle piekarniczym
- przemyśle garmażeryjnym
Jednak branża spożywcza to nie jedyny, choć najważniejszy, sektor wykorzystujący taśmowe przenośniki spiralne. Tego rodzaju rozwiązania, np. bezosiowe przenośniki spiralne, można spotkać również, m.in. w:
- energetyce
- przemyśle ciężkim, hutnictwie
- przemyśle chemicznym
- przemyśle tworzyw sztucznych
- przemyśle drzewnym
- rolnictwie
- przemyśle lekkim
- przemyśle farmaceutycznym
Tylko sprawdzone urządzenia od renomowanych producentów!
Decydując się na przenośniki spiralne na zamówienie, warto zwrócić szczególną uwagę na markę oraz wiarygodność producenta oferującego tego typu rozwiązania. Pamiętajmy, że przygotowywane w ten sposób produkty spożywcze mają z czasem trafić na stoły konsumentów, dlatego też zachowanie odpowiednich norm sanitarnych i jakościowych w tym przypadku jest warunkiem obowiązkowym. Każdy renomowany producent przenośników wykorzystywanych w branży spożywczej zamieszcza, a przynajmniej powinien zamieszczać, odpowiednie informacje na swojej stronie internetowej o spełnianych normach odnośnie oferowanych przez siebie urządzeń.
Dla mnie nowość, nie miałam pojęcia że takie coś istnieje. Dzięki za lekcję techniki!
polecam się 😉
Nie miałam pojęcia o takim urządzeniu. A jednak człowiek się całe życie uczy.
prawda? 😉
No proszę, nie wiedziałam nic o takich przenośnikach spiralnych. Rzeczywiście w produkcji mogą być bardzo użyteczne. Technika szybko się rozwija I dobrze. To na pewno ogromne ułatwienie dla przemysłu.
i pomyśleć, ze kiedyś wszystko szło ręcznie…
Bardzo specjalistyczny wpis. Na pewno ma duże znaczenie dla przemysłowej produkcji. Pierwszy raz się z nimi spotykam;-)
przeważnie rzadko się zastanawiamy jak coś działa 😉
Słyszałam, ale się z tym nie zetknęłam.
Temat ciekawy dla osób związanych z przemysłem.
Dobrze wiedzieć, że takie przenośniki spiralne istnieją.
gdyby nie one to ktoś musiałby to nosić 😉
Temat ciekawy dla dużych firm. Na pewno potrzebują takich urządzeń.
zdecydowanie 🙂
Ciekawy temat, jakoś wcześniej nigdy się tym nie zainteresowałam 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
jest tyle ciekawych rzeczy, o których człowiek nic nie wie 😉
Nigdy się nie spotkałam z takim rozwiązaniem, ale też nie jestem zawodowo związana z przemysłem. Dla osób z branży to może być bardzo dobre rozwiązanie i zarazem przydatny materiał
Wiele lat temu, w szkole gastronomicznej, mieliśmy nawet taki przedmiot: Wyposażenie techniczne. Do dziś pamiętam opisy tych dziwnych – jak dla mnie wtedy – urządzeń.
Fajne te przenośniki w życiu bym nie pomyślała, że cos takiego istnieje, ale z branżą nie mam nic wspólnego. W domu tylko z jedzonkiem się stykam.
mało kto zastanawia się jak ta bułka czy to ciastko powstawało 😉