Jak sprawić, by gotowanie w domu było przyjemniejsze? To prostsze niż może się wydawać. Wystarczy pozytywne nastawienie oraz kilka dobrych nawyków. Od czego warto zacząć? Podpowiadamy!
Przede wszystkim dobra organizacja
Żyjemy coraz szybciej i mamy coraz więcej obowiązków. Z tego powodu czasami trudno znaleźć czas na przygotowanie codziennych posiłków. Zamiast tego stawiamy na gotowe dania lub jedzenie na dowóz. Pizza na wynos nie powinna powodować wyrzutów sumienia, dopóki nie staje się regułą. Co więc należy zrobić, aby zmobilizować się do gotowania w domu? Przede wszystkim warto polubić gotowanie i uświadomić sobie, że przygotowywanie posiłków nie musi być wcale takie trudne i czasochłonne. Od czego warto zacząć?
Kluczowa jest dobra organizacja. Dużym ułatwieniem jest dokładne zaplanowanie posiłków na cały tydzień. Dzięki temu można udać się do sklepu z gotową już listą zakupów. W czasie dni roboczych warto stawiać na proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu posiłki, np. dania jednogarnkowe. Niektóre z nich gotowe są nawet w 15-20 minut. Kulinarne eksperymenty czy bardziej czasochłonne potrawy lepiej zaplanować na weekend, gdy dysponujemy większą ilością czasu. Dobrym pomysłem jest również gotowanie posiłków na 2 dni. Aby ich spożywanie ich nie było nudne, można je nieco zmodyfikować i podkręcić odpowiednim dodatkami. Dobrym przykładem jest curry, które przygotować można z dowolnych warzyw i podawać w różny sposób, np. z ryżem, makaronem czy chlebkiem naan.
W przypadku braku czasu sięgnij po mrożonki
Wiele osób rezygnuje z mrożenia w obawie przed utratą cennych składników. Takie przekonanie jest jednak dużym błędem. Zamrażanie uważane jest bowiem przez specjalistów za jedną z najlepszych metod przechowalnictwa żywności, która w największym stopniu zapobiega stratom witamin i składników mineralnych. Zamrozić można nie tylko warzywa, mięso czy ryby, ale także i gotowe posiłki, np. kotlety, gołąbki czy zupy. Tego typu dania będą świetnym ratunkiem w przypadku braku czasu. Zamiast zamawiania jedzenia na dowóz wystarczy więc sięgnąć do zamrażalki.
Inwestycja w dobry sprzęt zawsze się opłaca
Nie ma wątpliwości, że dużo radości z gotowania daje także odpowiedni sprzęt. Nie chodzi jednak tylko o drobny sprzęt typu toster, grill elektryczny czy opiekacz, a podstawowy sprzęt AGD, który czasem z powodzeniem jest w stanie zastąpić kilka produktów. Dobrym przykładem jest płyta indukcyjna bridge slim-fit 60. Ten designerski sprzęt, który będzie stylowym dodatkiem do każdej kuchni, ma jednak więcej zalet niż tylko dobry wygląd. Najciekawszą funkcją, dzięki której można pokochać codziennie gotowanie, jest opcja Bridge. Pozwala ona na połączenie dwóch pól grzejnych w jedną dużą powierzchnię do gotowania. Dzięki temu z powodzeniem można używać naprawdę dużego sprzętu do gotowania czy smażenia, np. płyt grillowych typu plancha.
Materiał zewnętrzny. Wpis powstał we współpracy reklamowej.