Pierogi z białą kiełbasą w wielkanocnym żurku lub białym barszczu.
Pierogi z białą kiełbasą pierwszy raz robiłam kilka lat temu po świętach. Tradycyjnie parzona biała kiełbasa nieco “opatrzyła się”, a że jeszcze miałam trochę surowej, zrobiłam z niej pierogi. I to był strzał w dziesiątkę! Pierogi wyszły pyszne i bardzo oryginalne. Wtedy podałam je z masłem, ale pasuje do nich również sos pieczeniowy, musztardowy czy chrzanowy.
Na skróty
Pierogi z białą kiełbasą wpisują się doskonale w wielkanocne menu. Z tej okazji możesz je podać w jednej ze świątecznych zup: barszczu białym, żurku czy zupie chrzanowej. Zapraszam po przepis na pierogi z białą kiełbasą.
Przepis na pierogi z białą kiełbasą
Przede wszystkim potrzebujesz dobrej jakości surową białą kiełbasę oraz… ciasto na pierogi. Kiełbasę pozbaw osłonki i podziel na części formując owalne kulki, którymi nafaszerujesz pierogi. Nie podaję ilości potrzebnej kiełbasy, gdyż to zależy od tego jak dużo nałożysz jej do pierogów. Jeśli więcej, to Twoje pierogi będą duże i pękate – jeśli mniej, będą cieńsze.
Wskazówka: jeśli chcesz, aby Twoje pierogi były bardzo soczyste, przed podzieleniem kiełbasy na części dodaj kilka łyżek zimnej wody i porządnie wyrób masę dłonią. Sprawdź tę metodę, a przekonasz się jaka jest różnica.
Ciasto na pierogi – około 30 sztuk
- ok. 340 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania (ja używam mąki tortowej)
- ok. 190 ml wody
- 1/4 łyżeczki drobnej soli
- 2 lekko czubate łyżki masła
Sposób wykonania
Zagotuj wodę i wlej ją do miski. Dodaj sól i masło, przemieszaj i zaczekaj aż masło się roztopi. Odstaw na ok. 3-4 minuty.
Do wody wsyp mąkę i wymieszaj wszystko razem, na początek łyżką lub widelcem. Nie wsypuj od razu całej mąki, odłóż 1-2 łyżki i dosyp ją podczas wyrabiania ciasta.
Kiedy mąka wchłonie całą wodę i połączy się w ciasto, przełóż je na blat lub stolnicę. Zagniataj przez 3-4 minuty gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli według Ciebie będzie ono zbyt miękkie dodaj nieco mąki. Nie przesadź z nią jednak, aby finalnie nie wyszło Ci zbyt twarde ciasto.
Zagniecione ciasto na pierogi przełóż z powrotem do miski i przykryj. Niech nieco “odpocznie” przez 10 minut, ale musi być przykryte szczelnie, żeby nie zaczęło wysychać na brzegach.
Podziel swoje ciasto na 3-4 części i każdą z nich uformuj w kulkę. Jedną wyłóż na blat (lub stolnicę), aby rozwałkować. Resztę włóż z powrotem do miski i przykryj.
Wałkuj ciasto do pożądanej grubości – ciasto nie powinno zbytnio lepić się co podłoża. Podsypuj mąkę w niewielkiej ilości.
Rozwałkowany placek powinien być na tyle rozwałkowany, aby pierogi po ugotowaniu nie były ani zbyt grube, bo będą nieapetyczne; ani zbyt cienkie, bo rozwalą się podczas gotowania. Dla mnie najbardziej optymalną grubością jest mniej więcej 1 mm.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj kółka – skorzystaj z wykrawaczki, kubka lub szklanki dowolnej wielkości.
Na środek układaj porcje białej kiełbasy, a następnie sklejaj brzegi.
Gotuj w osolonej wodzie przez około 8-10 minut od wypłynięcia – woda powinna bardzo delikatnie wrzeć. Podawaj w białym barszczu, żurku, zupy chrzanowej lub z dodatkiem masła.
- Wskazówka: możesz swoje pierogi ugotować bezpośrednio w białym barszczu. Weź jednak pod uwagę, że może on stać się nieco gęstszy od mąki z pierogów, a nie każdy to lubi.

Kiełbasa w moich pierogach, jak widzisz to na zdjęciu, jest dość ciemna. Jest to domowa biała kiełbasa zrobiona z dodatkiem wołowiny, stąd jej kolor.
Przepis na biały barszcz wielkanocny do pierogów z białą kiełbasą
Moje pierogi z biała kiełbasą, jakie widzisz na zdjęciu, podałam z poniższym białym barszczem. Możesz jednak wykorzystać swój własny przepis lub – jak pisałam wyżej – wykorzystać żurek czy zupę chrzanową.
Składniki
- 400-500 ml zakwasu na biały barszcz
- 200 ml kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
- 2 średnie marchewki
- 1/4 średniego pora
- 1 większy ząbek czosnku
- 4-6 kulek ziela angielskiego
- 1 większy liść laurowy
- ok. 1500 ml bulionu (na mięsie lub warzywnego)
- sól i świeżo mielony pieprz według smaku
- majeranek według smaku – świeży lub suszony
- 2-3 łyżki masła
Sposób wykonania
Marchew obierz i zetrzyj na grubej jarzynowej tarce.
Pora przekrój wzdłuż, dokładnie wypłucz pod bieżąca wodą i pokrój w cienkie plasterki, a raczej półplasterki.
Masło stop w garnku, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, por i marchew. Mieszając zeszklij na średnim ogniu.
Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli.
Do garnka wlej bulion, dodaj roztarty czosnek i zagotuj razem.
Zakwas wymieszaj ze śmietaną i wlewaj strużką do garnka – mieszając, aby nie zrobiły się “kluchy”. Wszystko razem gotuj przez 3-4 minuty.
Przypraw według swojego smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Suszony majeranek przed wsypaniem rozetrzyj w dłoni, będzie bardziej aromatyczny.

Inne sposoby na oryginalne podanie białej kiełbasy
Biała kiełbasa najczęściej podawana jest w najprostszy sposób, czyli sparzona. I tutaj warto przypomnieć, że nie powinna być gotowana, a właśnie parzona. Tylko wtedy jest soczysta i delikatna, a nie twarda i zbita. Jeśli jednak nie przepadasz za taką jej formą (czyli z wody), skorzystaj z moich sposobów na pyszną białą kiełbasę.
Biała kiełbasa zapiekana w boczku, z winem lub piwem – ta wersja najbardziej smakuje panom 😉 Z dodatkiem aromatycznych ziół i z czosnkiem, pasuje na ciepłą kolację czy jako zakąska.

Biała kiełbasa zapiekana w żurku i z dodatkiem jajka to sposób na wykorzystanie wcześniej sparzonej kiełbasy. Najefektowniej prezentuje się w jednoporcjowych naczyniach.

Bardzo pyszny sposób na tradycyjną zupę. Pierogi to moja miłość, a pierogi z biała kiełbasą smacznie się lepią. Nie podawałam ich jednak z wielkanocną zupą. Inspiracja dla pierogofanów.
Aniu, warto czasami przełamywać przyzwyczajenia i stereotypy 😉
Dzień dobry! Bardzo żałuję że nie mieszkam blisko, chętnie usiadłabym do stołu. Fantastyczne pomysł, spore zaskoczenie kropka goście na pewno będą zachwyceni! Ja bym była! Pięknie podany, pięknie ulepione. W tej propozycji widać dużo miłości do jedzenia, do osób, które będą miały szczęście to jeść!
Kasiu, czym jest odległość w dzisiejszych czasach 😉