Wytrawny wieniec drożdżowy z klopsikami na stole prezentuje się apetycznie i kolorowo. Pięknie pachnie ziołami i drożdżowym ciastem – naprawdę warto go upiec.
Wytrawny wieniec drożdżowy z klopsikami zrobiłam na późny obiad, który w zasadzie był już kolacją. Chciałam podać coś na ciepło, ale żeby nie było to klasyczne obiadowe danie. Musiało jednak być “konkretnie” i najlepiej z mięsem. Przyszło mi więc do głowy, aby upiec ciasto drożdżowe, które podam na ciepło, ale zamiast banalnych dodatków nafaszerować je mięsnymi kulkami. Tak właśnie powstał ten pyszny i aromatyczny wytrawny wieniec drożdżowy z klopsikami. Już podczas pieczenia pachniało w całym domu, a po wyjęciu…mmm…. Poezja!
Zapraszam zatem po przepis – pyszny wytrawny wieniec drożdżowy z klopsikami już czeka!
Na skróty
Przepis na wytrawny wieniec drożdżowy z klopsikami
Przepis na ciasto drożdżowe
Składniki:
- 220 g mąki – u mnie tortowa
- 7 g suszonych drożdży (lub 5 g instant)
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- niepełna łyżeczki drobnej soli
- 3 łyżki oleju – u mnie rzepakowy
Mąkę przesiej do miski – przesiana będzie lekka i napowietrzona, a ciasto finalnie bardziej puszyste.
Do mąki wsyp drożdże i cukier – przemieszaj wszystko razem.
Mleko podgrzej lekko – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Następnie wlej je do mąki z drożdżami i cukrem – wymieszaj do połączenia płynu ze składnikami suchymi.
Następnie wsyp sól, dodaj olej i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę i pozostaw w misce do wyrośnięcia – miskę oczywiście przykryj czystą ściereczką lub kawałkiem spożywczej folii.
Odstaw ciasto (najlepiej w ciepłe miejsce), aby wyrosło – powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Klopsiki – jak je zrobić
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa – u mnie łopatka wieprzowa
- 1 sucha bułka kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- 1 jajko
- sól do smaku
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu – ja dodaję grubo mielony
- 1 lekko czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 2 płaskie łyżeczki łagodnej w smaku musztardy – użyłam stołowej
- olej do obsmażenia
Sposób wykonania:
Na początek bułkę namocz w mleku, a potem odciśnij ją. Nie musisz aż tak mocno, a Twoje klopsiki wyjdą bardzo soczyste.
Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, przyprawy, jajko i musztardę – wszystko razem połącz. Gdyby Twoja mięsna masa okazałą się zbyt luźna, dosyp trochę suchej bułki tartej. Nie syp jej jednak za dużo, gdyż pamiętaj, że dopiero po dłuższej chwili pochłonie nadmiar wody. W przypadku, gdyby masa wydawała Ci się zbyt zbita i sucha, możesz dolać odrobinę wody, mleka lub rosołu czy bulionu.
Z tak przygotowanego mięsa formuj nieduże kuleczki wielkości mniej więcej takie, jak piłeczka pingpongowa. Nie obtaczaj ich w niczym.
Rozgrzej patelnię, wlej nieco oleju i krótko obsmażaj mięsne kuleczki ze wszystkich stron. Nie muszą być wysmażone, chodzi tylko o to, aby się “zamknęły”. Po obsmażeniu układaj na talerzu, aby przestygły.
Ciasto drożdżowe na Twój wytrawny wieniec drożdżowy z klopsikami na pewno jeszcze rośnie, a Ty możesz przygotować resztę produktów.
Wskazówka
Zamiast robić klopsiki od podstaw, możesz wykorzystać te, które zostały Ci z poprzedniego obiadu. Jeśli są to duże mielone kotlety, przekrój je na mniejsze kawałki. Takie przekrojone układaj opieczoną stroną do góry jak będziesz formować swój wieniec.
Sos pomidorowy do posmarowania ciasta
- 3 lekko czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki drobnej soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki mielonej słodkie papryki
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Czosnek obierz i posiekaj drobno, a następnie rozetrzyj czubkiem noża dodając odrobinę soli. Możesz go również przecisnąć przez praskę do czosnku lub zetrzeć na najdrobniejszej tarce jarzynowej.
Wszystkie składniki sosu przełóż do miseczki, włącznie z czosnkiem. Wymieszaj je dokładnie i odstaw na chwilę do “przegryzienia”.
Dodatki
- ok. 150 g sera feta
- ok. 100 g twardego żółtego sera + odrobina do posypania wieńca przed pieczeniem
- opcjonalnie 1 jajko do posmarowania wieńca przed pieczeniem
Ser feta wyjmij z opakowania i pokrój w średnią kostkę lub pokrusz palcami.
Ser zetrzyj na średniej grubości tarce jarzynowej.
Jajko roztrzep porządnie widelcem lub trzepaczką rózgową. Możesz z niego zrezygnować, a swój wieniec posmarować na przykład mlekiem lub śmietaną, lub tylko oprószyć startym serem.
Jak zrobić wytrawny wieniec drożdżowy z klopsikami
Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, wyjmij je na blat lekko oprószony mąką lub na stolnicę. (Wygodnie jest robić to na papierze do pieczenia i potem przenieść wszystko razem na blachę do pieczenia.)
Uformuj gruby wałek o długości mniej więcej 50-55 cm.
Następnie połącz oba końce formując jednoczenie obręcz – wieniec.
Spłaszcz go lekko, ale niezbyt mocno.
Przesmaruj powierzchnię sosem pomidorowym pozostawiając jednak nie posmarowane brzegi. Wystarczy mniej więcej centymetrowy margines z obu stron.
Na sosie pomidorowym układaj w równych odstępach klopsiki oraz kawałki sera feta oraz wiórki żółtego sera.
Sklejaj razem brzegi ciasta między klopsikami. Klopsiki pozostaw przynajmniej częściowo odkryte.
Wierzch wieńca posmaruj roztrzepanym jajkiem (lub mlekiem, śmietaną…) i obsyp startym żółtym serem. Pozostaw go w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby ciasto zaczęło ponownie rosnąć. Nie spiesz się jednak zbytnio i naprawdę daj czas ciastu – ja swoje zbyt szybko wstawiłam do piekarnika i nie wyrosło tak, jakbym chciała 😉
Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. U mnie było to grzanie góra-dół, ale bez termoobiegu.
Piecz przez około 40-45 minut aż ciasto zacznie się rumienić. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozwól mu “odpocząć” przez około 5 minut.
Z czym podawać wytrawny wieniec drożdżowy z klopsikami
Wytrawny wieniec drożdżowy z klopsikami możesz podawać z najróżniejszymi sosami, sałatkami czy marynowanymi warzywami. Najprostsze z sosów to jogurtowe z ziołami lub czosnkiem. Sprawdzi się też najbanalniejszy ketchup, tak uwielbiany przez nas wielu. Cząstki pomidorów, słupki świeżego ogórka, posiekany szczypior – to też smacznie się łaczy.
Przepis na prosty sos czosnkowy
2-3 większe ząbki czosnku obierz, posiekaj i rozetrzyj czubkiem noża. Dodaj go do 200 ml gęstego naturalnego jogurtu (sprawdzi się tu jogurt grecki), przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Możesz dołożyć 1-2 łyżki ulubionego majonezu”.
Wieniec drożdżowy możesz upiec także na słodko
Ciasto drożdżowe jest niezwykle uniwersalne. W zasadzie jeden i ten sam przepis możesz wykorzystać do upieczenia czegoś na słodko jak i na słono. Wystarczy dodać cukier (lub go odjąć), lub podkręcić smak suszonymi ziołami czy czosnkiem. Wypróbuj inne moje przepis na pyszne wieńce drożdżowe.
Wytrawny wieniec drożdżowy z dodatkiem pesto z czosnku niedźwiedziego – wygląda, smakuje i pachnie cudownie. Jeśli przechowasz czosnek niedźwiedzi, to możesz go robić niemal cały rok.
A może jednak coś na słodko? Drożdżowy wieniec cynamonowy z cudownym aromatem masła – zjesz go zanim wystygnie, taki jest pyszny. Skuś się i sprawdź jak prosty jest do zrobienia i jak pysznie smakuje.
Wspaniały pomysł, ten wieniec musi być pyszny, a do tego naprawdę sycący <3 Idealne na śniadanie, super też pomysł do lubchboxu.
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)
Taka alternatywa dla kanapek 😉
Na pewno to był bardzo smakowity obiad. Takie wytrawne ciasta są świetnym urozmaiceniem domowego menu. Twoje ciasto pachnie mi włoską kuchnią. Jadłam podobne na włoskiej ziemi.
Warto przecież drożdżowe ciasta wykorzystywać nieco inaczej niż tyko na słodko, prawda?
Taki drożdżowy wieniec to danie prawdziwie świąteczne! Skojarzył mi się z galicyjskim rosconem 🙂 Wyobrażam sobie jak pięknie pachniał I pewnie niesamowicie smakował! Wspaniała propozycja nie tylko na obiad 🙂
No popatrz, byłam tak blisko galicyjskiej kuchni 🙂
Na 100% zacznę najpierw od wieńca cynamonowego! A potem zobaczę czy nie spierniczę czegoś robiąc z klopsikami ….Wygląda to wszystko tak smakowicie, że w tej chwili burczy mi w brzuchu choć jestem już najedzona po kokardy.
Kasia, nic nie spierniczysz 😀 Nie ma opcji 😀
“To wygląda niesamowicie apetycznie! Chętnie bym spróbował/a tego wytrawnego wienca drożdżowego z klopsikami. Dziękuję za przepis 🙂
Polecam zatem przepis do wypróbowania 😉