Wieniec drożdżowy cynamonowy z masłem to ciasto proste do zrobienia. Pyszne, pachnące i delikatnie chrupiące z wierzchu.
Wieniec drożdżowy cynamonowy piekę dość często, bo wbrew pozorom jest proste i szybkie. Znalazłam je u Liski, oryginalny przepis znajdziecie tam Zmieniłam go odrobinę, wychodzi jednak za każdym razem pyszne i znika błyskawicznie. Zdarzało mi się je piec, kiedy miałam niespodziewanych gości i wszyscy byli w szoku, że tak szybko, tak pachnąco i tak smacznie. W tym cieście ważną rolę odgrywa masło – prawdziwe, żaden miks czy margaryna. Nadaje ciastu kruchości, wspaniałego smaku i aromatu. To jest naprawdę wyjątkowe ciasto drożdżowe. Częstowałam nim wielu, nawet tych, co za cynamonem nie przepadają. Nie znalazłam jednak nikogo, komu nie smakowałoby. Rzadko zostaje coś na drugi dzień, ale jeśli Wam zostanie, to spróbujcie je zjeść maczając w zimnym mleku… mmm…

Przepis na wieniec drożdżowy cynamonowy
Składniki:
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 5 dkg świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 170 g masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
Sposób wykonania
Drożdże przełóż do miski i rozetrzyj je z cukrem aż się roztopią.
Mleko lekko podgrzej, żeby było ciepłe, ale nie gorące i wlej je do drożdży.
Następnie dodaj przesianą mąkę, sól i jajko, a na koniec stopione przestudzone masło.
Wszystko razem zagnieć i dobrze wyrób dłonią : ciasto powinno mieć konsystencję dość zwartą, ale elastyczną.

Wierzch ciasta obsyp lekko mąką i odstaw na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ja miskę nakładam drugą, większą miską, ciasto pięknie wyrasta.

W tym czasie przygotuj dodatki do ciasta
Składniki:
- ok. 100 g stopionego i przestudzonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1-1,5 łyżki mielonego cynamonu
- Cukier wsyp do małej miseczki lub kubka i wymieszaj z cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat wysypany mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Przy pomocy pędzelka posmaruj ciasto stopionym masłem – zostaw jednak ze 3-4 łyżki masła na koniec.
- Na masło wysyp równomiernie cukier z cynamonem, również pozostawiając 3-4 łyżki na koniec.

- Ciasto zwiń ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przekrój ostrym nożem wzdłuż, pozostawiając na górze 3-4 cm bez rozcinania.

- Zakładaj jeden koniec za drugi, rozciętą stroną na górze.

- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując wieniec.
- Końcówkę, która była nierozcięta można dociąć przed uformowaniem. Ja używam do pieczenia blachy największej, która jest na wyposażeniu piekarnika.

- Ciasto odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20-25 minut.
- Przed wstawieniem do piekarnika przesmaruj całość pozostałym masłem i posyp resztą cukru z cynamonem.

- Piecz w temperaturze 190 stopni przez około pół godziny, aż ciasto zrumieni się ładnie.


Jeśli nie czujesz się pewnie, aby piec ciasto drożdżowe, zerknij do wpisu poradnikowego jak upiec dobre ciasto drożdżowe.

ale fajny 🙂 kocham ciasta drożdżowe.przepis zapisany 🙂
http://hopdogara.blogspot.com/
jak wypróbujesz, to będziesz często robić 🙂 gwarantuję 🙂
Strasznie przytyłam, nie patrzę, bo się skuszę…
Basiu, gdzie przytyłaś? 🙂
Miałam te przyjemność , że skosztowałam tego ciasta, było pyszne a pachniało bosko cynamonem 🙂
i nawet na drugi dzień dało się zjeść 🙂
o matko.. wszystko, co kocham.. jak Babcię kocham..
mniaaaam!!!
czyli Babcie kochasz jak cynamon? ;))))) hihihihi….
fantastyczny wieniec ,wyszedł ci niesamowicie !!
dziękuję pięknie 🙂 może skosztujesz? 🙂
Rewelacyjne, brak słów! *.*
dziękuję 🙂 Twoje mnie zachwycają znacznie bardziej 🙂
E tam, jeszcze takiego nie piekłem, ale może niedługo się w końcu zabiorę za coś podobnego 😀
świetny wieniec:)
dziękuję pięknie 🙂
Wiesz co, chyba zapach poczułam. Prawie realnie :)) Pięknie Ci wyszło 🙂
za pierwszym razem jakiś taki bohomaz, ale potem już ładnie się skręcał 😉
ale smakowitości!
potwierdzam 🙂 smakowite jest to ciacho 🙂
uwielbiam ciasta drożdżowe, ale kategorycznie nie wolno mi ich jeść 🙂
na razie nie wolno, ale potem pojesz sobie za wszystkie czasy 🙂
Ale pięknie wygląda, apetycznie, zjadło by się taki kawałek.. zrobię na pewno 🙂
i znowu zapachnie cynamonem 🙂 ciekawe co na to Andrzej, bo nasze bardzo lubią ten zapach 🙂
Cudownie się prezentuje, aż u siebie poczułam aromat cynamonu :))
zapraszam do spróbowania 🙂
Moze raz mi wyjdzie w koncu drozdzowiec. Wygląda cudownie. Tylko moj nie lubi cynamonu. Ale raz moze sie przekona.
jeśli będziesz robić tak, jak kiedyś rozmawiałyśmy, to na bank wyjdzie 🙂
Niestety nie pamiętam dokładnie jak robić. Po prostu zadzwonię po poradę, dobrze?
dzwoń, nie musisz pytać 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 A ja dziś biorę się za ciasto malinowe 🙂
zjadłabym coś z malinami 🙂 podrzucisz? 😉
Ja sie skusze, i to nawet chyba zu dzis 😉
no i co? nie skusiłaś się ;))))
Mmmmm…. jak to przepysznie wygląda! kocham takie rarytasy!
to jedno z moich ulubionych ciast 🙂 zakochałam się od pierwszego razu 🙂
Ja również kocham cynamon i wydaje mi się, że wcale nie jest taki trudny w przyrządzeniu 🙂
http://www.blondivy.blogspot.com
jest bardzo prosty, sama wypróbuj 🙂
jak pysznie wygląda! uwielbiam cynamon, muszę upiec je w sobotę
ciekawe czy upiekłaś 😉
Ma się tę pamięć 😀 Właśnie siedzi w piecu
oooo…jestem ciekawa jak wyszedł 🙂