Waniliowo-kakaowe muffinki z krówkami to wyjątkowy deser dla łasuchów. Już same babeczki są słodkie, a środek, czyli roztopiona krówka to już poezja smaku. No i na pewno zasmakują amatorom krówek.
Waniliowo-kakaowe muffinki z krówkami piecze się szybko. Ciasta nie trzeba szczególnie długo wyrabiać, nie potrzeba też miksera. Właściwie mając pod ręką miskę, łyżkę i piekarnik, zrobisz je dość szybko. Lubię ten przepis, bo babeczki zawsze się udają, ale nie tylko. Jeśli wymieszasz surowe ciasto łyżką, to otrzymasz babeczki bardziej “zbite” o konsystencji klasycznych muffinek. Natomiast jeśli zmiksujesz ciasto mikserem, wtedy finalnie babeczki będą bardziej puszyste i “lżejsze”. W obu wersjach muffinki z krówkami wychodzą pysznie.
Na skróty
Przepis na waniliowo-kakaowe muffinki z krówkami
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 340 g mąki pszennej – użyłam tortowej
- 140 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- krówki – po 1 do każdej muffinki – u mnie krówki od Cukrówki.pl
Przelicznik kulinarny miar i wag
Jeśli nie korzystasz z wagi, wykorzystaj blogowy przelicznik miar i wag. Wpisując niepełne wartości użyj kropki zamiast przecinka 😉 Poniższy przelicznik znajdziesz także w górnej zakładce PRZELICZNIK KULINARNY.
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Jak zrobić muffinki z krówkami
- Piekarnik włącz i nastaw na 180 stopni Celsjusza – u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Według mnie termoobieg nieco wysusza ciasta i pieczywo, więc nie korzystam z niego od pewnego czasu.
- Przygotuj formę do muffinek: natłuść ją i obsyp mąką lub bez natłuszczania włóż do niej papierowe papilotki.
- Odwiń krówki z papierków – tyle sztuk, ile planujesz upiec muffinek z krówkami.
- Umyte i osuszone jajka wbij do miski, wsyp cukier i cukier waniliowy i roztrzep trzepaczką lub widelcem. Cukier nie musi się rozpuścić, chodzi o to, aby jajka były “rozbite”.
- Do jajek z cukrem wlej mleko i olej – wymieszaj.
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze jest, jeśli przedtem przesiejesz mąkę przez sito, wtedy ciasto wychodzi bardziej puszyste.
- Wszystko razem wymieszaj aż do połączenia składników. Możesz użyć łyżki, trzepaczki rózgowej lub końcówki od ręcznego miksera. Możesz również ciasto po prostu zmiksować mikserem, a będzie w swojej konsystencji lżejsze i bardziej puszyste.
- Ciasto podziel na dwie części, a do jednej z nich dodaj przesiane przez sitko kakao. Jeśli wsypiesz je bezpośrednio z torebki, mogą powstać grudki, których ciężko będzie się pozbyć.
- Do papilotek nakładaj najpierw ciasto kakaowe, potem wkładaj krówkę i na nią ciasto waniliowe. Możesz oczywiście najpierw nałożyć waniliowe, a potem kakaowe – jak tylko chcesz. Nie polecam układania krówki na wierzchu, gdyż w miarę pieczenia jej konsystencja topi się i po prostu kipi. Po upieczeniu nie wygląda to zbyt dobrze, gdyż najczęściej na środku babeczki jest lej po bombie, to znaczy po krówce 😉
- Surowego ciasta razem z krówką powinno być do maksymalnie 3/4 wysokości foremki lub papilotki. Pamiętaj, że podczas pieczenia ciasto zaczyna rosnąć, a jak będzie go za dużo, to wyleje się poza foremki.
- Muffinki z krówką wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, ale wbijaj go z boku, bo na środku jest przecież płynna krówka.
- Upieczone muffinki z krówkami przełóż na kratkę do studzenia. Możesz je oprószyć cukrem pudrem, udekorować dowolnym kremem lub oblać czekoladą – smacznego!
Do przygotowania moich muffinek użyłam krówek z nasionami CBD marki Cukrówki.pl Pierwszy raz jadłam je zimą, podczas mojej pierwszej współpracy z Cukrówkami. Smak zachwycił mnie tak bardzo, że i tym razem sięgnęłam właśnie po nie. Jednak na stronie internetowej sklepu znajdziesz dużo smaków, między innymi o smaku gumy balonowej, coli, piernikowe, śliwkowe, w czekoladzie… Naprawdę jest tego dużo – zachęcam do zerknięcia. Zamawiając dwoje krówki możesz samodzielnie zaprojektować wzór papierka – uwierzcie, że to niesamowita frajda 🙂
Nie tylko muffinki z krówkami zrobisz bez użycia miksera
Maślane ciasto maślankowe ze śliwkami
Dodatek masła nadaje pięknego aromatu. Możesz jednak użyć oleju roślinnego, na przykład rzepakowego. Natomiast zamiast śliwek, jeśli akurat ich nie masz lub nie lubisz, dodaj dowolne, ulubione przez Ciebie owoce.
Babka jogurtowa z borówkami amerykańskimi
Tutaj również możesz borówki zamienić na dowolne owoce. We wszystkich ciastach, które pieczesz, a do których jogurt lub maślankę, możesz zamieniać proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną. Nie sprawdzi się ona jednak w ciastach, które nie mają kwaśnego dodatku, gdyż soda potrzebuje kwasu, aby zadziałać.
*Wpis powstał we współpracy z producentem krówek marki Cukrówki.pl
Jak słodko. Pysznie wyglądają. 🙂
I są słodkie, w sam raz dla łasuchów 😉 …takich jak ja… 😉