Domowe pianki Marshmallow smakują tak, jak te sklepowe. Zrobisz je jednak prosto i szybko zaledwie z trzech składników.
Na skróty
Domowe pianki Marshmallow to niewątpliwie przysmak zdecydowanej większości łasuchów. Sprężyste, bardzo słodkie i rozpływające się w ustach. Po co je kupować za niemałe pieniądze, jeśli można je zrobić naprawdę szybko i to ze składników, które raczej zawsze są pod ręka? Poniżej znajdziesz przepis na domowe pianki Marshmallow, który – jeśli chodzi o proporcje – dopracowałam tak, aby efekt był jak najbardziej zbliżony do tych sklepowych.
Przepis na domowe pianki Marshmallow
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 lekko czubate łyżki zelatyny
- 1/2 szklanki wody
- cukier puder do obtoczenia pianek
Jak zrobić domowe pianki Marshmallow
- Przygotuj formę do której przelejesz masę na pianki. Moze to być na przykład niewielka foremka-keksówka – wyłóż ją folią spożywczą.
- Do miski wlej 1/4 szklanki wody (przegotowanej lub przefiltrowanej), wsyp żelatynę i przemieszaj lekko. Pozostaw, aby żelatyna wchłonęła wodę i napęczniała.
- Do garnuszka wlej 1/4 szklanki wody, a do niej wsyp cukier. Zagotuj wszystko i na niewielkim ogniu gotuj przez chwilę, aby cukier całkowicie rozpuścił się.
- Gorący syrop wlej do napęczniałej żelatyny i zmiksuj wszystko razem do uzyskania gęstej i białej piany.
- Jeśli chcesz uzyskać kolorowe pianki, możesz do piany dodać odrobinę barwnika spożywczego.
- Przelej masę do formy i wstaw ją do lodówki, aby stężała.
- Stężałą piankę wyjmij z formy i przełóż na duży talerz lub deskę do krojenia.
- Pokrój na mniejsze kawałki – tak duże i w takim kształcie jak chcesz.
- Każdy kawałek obtocz w cukrze pudrze, strzepując jednak jego nadmiar.
- Przechowuj pianki w zamykanym pudełku – o ile nie zjesz ich od razu 😉
Domowe pianki Marshmallow możesz zjadać po prostu jak cukierki lub dodać do kawy. Jeśli pokroisz je w większe kawałki, wtedy możesz je nadziać na patyk i opiec nad ogniskiem.
Domowe słodycze zawsze są lepsze niż te ze sklepu
Bez wątpienia wszystkie słodycze, które zjadamy, nie są tzw. zdrowym jedzeniem. Jednak te domowe nie są nafaszerowane konserwantami i substancjami podkreślającymi smak, kolor, zapach. Warto więc czasami zrobi coś samemu niż sięgać po gotowce. Na moim blogu znajdziesz przynajmniej kilka prostych przepisów na domowe słodycze.
Bajaderki, czyli pyszne kule z ciasta to sposób na zagospodarowanie resztek słodkich wypieków.
Miękkie ciastka owsiane z daktylami, bez dodatku cukru. Te ciasteczka możesz zrobić wspólnie z dziećmi i pokazać, że słodkie nie musi oznaczać dodatku białego cukru.
Kruche ciasteczka lawendowo-cytrynowe – podczas ich pieczenia pachnie w całym domu. Aromat lawendy wspaniale łaczy się ze smakiem i aromatem cytryny.
Domowe marshmallow to jest to! Dzięki Tobie wezmę się za ich przygotowanie. Najbardziej lubię z koktajlami kawowymi.
Aniu, ja uwielbiam jak się powoli rozpuszczają w gorącej kawie….mmmm…
Czuję się totalnie zaskoczona! Nawet nie wiedziałam że jest to tak banalnie proste! Myślałam że są to takie cuda wianki na kiju, że nie wiadomo jakiego procesu potrzebują i na 100% nie da się ich zrobić w domu. A tu proszę bardzo! Nie dość że się da zrobić to są jeszcze przepiękne wyglądają jak chmurki. Muszę zrobić koniecznie
No własnie ja też kiedyś myślałam, że to jakieś cuda 😉 Milion składników i magiczna technologia 😀 A tu proszę, pyk! i już są 😉
Jako fanka słodkości na pewno skorzystam z przepisów
Smacznego 🙂
Malgosiu te pianki są obłedne 🙂 Zgadzam się z Tobą w stu procentach! Domowe pianki Marshmallow są prawdziwym przysmakiem i świetną alternatywą dla drogich wersji dostępnych w sklepach. Właśnie takie szczegóły sprawiają, że domowe wersje potraw są nie tylko tańsze, ale też bardziej satysfakcjonujące, ponieważ możemy je dostosować do naszych preferencji smakowych 🙂
Przyznam się, że nie wgryzałam się w skład sklepowych pianek. Jednak tylko dlatego, aby sobie przypadkiem ich nie obrzydzić 😉
Nawet nie wiedziałam że to takie proste
Będę musiała spróbować
Bardzo proste i szybkie, polecam.