Ciastka owsiane z daktylami, chia, mąką kokosową i musem jabłkowym. Miękkie, nie za słodkie, bo bez dodatku cukru. Doskonały zdrowy deser.
Ciastka owsiane z daktylami, miękkie, o delikatnej strukturze. Nie ma potrzeby dodawać do nich dodatkowy cukier czy inny słodzik, bo daktyle są wystarczająco słodkie. Te ciastka można upiec w takiej formie jak ja to zrobiłam, czyli w formie prostokąta, pokrojonego potem na mniejsze kawałki. Można także przed pieczeniem formować okrągłe, niezbyt cienkie placuszki lub kulki. Kształt nie ma większego znaczenia. Te ciastka doskonale nadają się na drugie śniadanie, deser czy jako przekąska. W wersji “luksusowej” można je oblać czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Przepis na ciastka owsiane z daktylami i musem jabłkowym
Składniki:
- 250 ml musu jabłkowego
- 2 szklanki płatków owsianych
- 150 g suszonych daktyli
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka (możesz zastąpić je mleczkiem kokosowym lub dowolnym roślinnym napojem)
- 6 lekko czubatych łyżek mąki kokosowej

Jak zrobić daktylowe ciastka owsiane
- Płatki owsiane, nasiona chia i mąkę kokosową przełóż do większej miski i wymieszaj lekko.
- Daktyle pokrój na mniejsze kawałki – dowolnej wielkości, nie za drobno, bo “znikną”, ale i nie za grubo.
- Do miski z sypkimi składnikami dodaj daktyle, wlej mus jabłkowy i mleko.
- Następnie wszystko razem wymieszaj i połącz w jednolitą masę.
- Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na niego masę.
- Szeroką łopatką lub po prostu lekko zwilżoną w wodzie dłonią, wyrównaj powierzchnię i ukształtuj prostokąt lub kwadrat. Powinien mieć grubość około 2 cm.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 25-35 minut. Powierzchnia powinna być lekko rumiana.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut do lekkiego wystudzenia. Następnie ostrym nożem pokroić na dowolnej wielkości ciastka.

Wskazówka
Możesz dowolnie formować ciastka, nie tylko piec je na blasze, a potem kroić. Równie dobrze możesz przed pieczeniem formować kształt i grubość: piec spłaszczone kulki lub uformowane prostokąty.
Lubisz domowe ciastka i ciasteczka – sprawdź inne blogowe przepisy
Kruche, bardzo delikatne i pachnące, ciasteczka lawendowe. Warto zrobić od razu podwójną porcję, bo są przepyszne, a dodatek skórki cytrynowej dodaje im lekkości.

Pyszne i pachnące owsiane ciasteczka z czekoladą, sezamem, nasionami chia i jabłkami. Do ich zrobienia nie potrzeba większych zdolności cukierniczych ani manualnych. Razem z czasem pieczenia, wystarczy nie więcej niż godzina, żeby zajadać się tymi smacznymi ciasteczkami.

Kiedyś bardzo często robiłam słodkości z daktylami, świetna alternatyw dla cukru. 🙂
O tak, daktyle są bardzo słodkie same w sobie i dzięki temu nie trzeba dodawać żadnych słodzików.
Bardzo zainspirowały mnie kruche ciasteczka lawendowe. U ciebie zawsze znajdę coś ciekawe. Lubię tutaj zaglądać!
Dziękuje Ci za miłe słowa 🙂 Zawsze mnie to motywuje do pracy 🙂
Ciasteczka lawendowe są bardzo pyszne i pachnące. Często je piekę i najczęściej z podwójnej porcji 😉 Smakują każdemu 🙂
Wspaniały przepis, kocham takie ciasteczka, a ich skład mieści się w dozwolonych na mojej diecie produktów 🙂 Przepis zapisuję, bo mimo diety nie wyobrażam sobie kawy bez czegoś słodkiego 🙂
Te ciastka są dobrą alternatywą dla tych, co na diecie. Zrobiłam je jakoś tak przypadkowo i z tego co pod ręką było 😀 Polecam Ci :*
Uwielbiam ciastka owsiane. Mój mąż biadoli, że za zdrowe, a dla mnie to najlepszy przysmak. Nie za słodkie i zdrowe.
Mam pytanie, czy można zamienić mąkę kokosową na zwykłą pszenną? Takiej niestety nie mam.
Hmmm…czy kokosową zamienić na pszenną? Przyznam Ci się, że nie sprawdzałam, ale wydaje mi się, że możesz. Nie mam jej za dużo, więc konsystencji ciastek nie powinno to zagrozić 😉
Ciasteczka wyglądają bardzo smakakowicie 🙂 takie to mogę jeść cały czas. Zdrowe i pyszne nic tylko robić na zbliżający się weekend 🙂
I na wycieczki doskonałe, bo nie dość, ze zdrowe i sycące to i pyszne 😉
Ciasteczka wyglądają na pyszne, idealne do herbaty. A czy można dodać świeże daktyle?
Kinga, wydaje mi się, że tak 🙂
Muszą być przepyszne! Bardzo podoba mi się ich skład i cukier naprawdę tu nie jest potrzebny. Mam na nie wielką ochotę.
Daktyle mają tyle słodyczy w sobie, że nie trzeba jej już więcej 🙂
Jak bez cukru to to biorę w ciemno. Wyglądają pysznie.
Bierz i w jasno 😉
Wspanialy przepis na coś słodkiego,zdrowego i wartościowego. Bardzo Ci za niego dziękuję. Bardzo często jedziemy na jakieś piesze wędrówki i takie ciasteczka idealnie sprawdzają się na takich wyjazdach jako ekstra dawka kalorii. Tylko tym razem nie muszę martwić co znajduje się w składzie.
Violu, to są właśnie doskonałe ciastka na podróż czy wycieczki. Każdy łasuch z czystym sumieniem może po nie sięgać, bo są po prostu z wartościowym składem.
Uwielbiam takie ciasteczka do ciepłej kawy. Oo albo idealnie nadają się by zabrać je do pracy jako przekąska. Zdrowe, pyszne i jak widać łatwe do zrobienia 😉
Robią się błyskawicznie i jakoś tak przy okazji 😉
Mniam ! A właśnie znów jestem na ,,diecie” i szukam zdrowych przepisów 😀 Na pewno skorzystam 😀
Te ciacha możesz szamać spokojnie 😉
Bardzo lubię tego typu ciastka, z masą pysznych bakalii i płatkami. Przepis zapisałam i na pewno wypróbuję. Dziękuję 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Agness, mamy podobne upodobania jak widzę 🙂
Ponieważ nie jadam cukru i nie posiadam w domu nic słodkiego, przepis na ciastka owsiane idealny dla mnie. Na słodkie daktyle dam się skusić. Bardzo fajne składniki, ciasteczka wyglądają kusząco i idealnie.
Irenko, ja staram się ograniczać cukier, z różnym skutkiem niestety. Takie słodycze są bardzo w tym pomocne, więc kombinuję 😉