Wrapy z kurczakiem i sosem mango, z chrupiącymi warzywami w środku są sycące, a jednocześnie bardzo lekkie w smaku. Sprawdź jak smakują.
Wrapy z kurczakiem i sosem mango to moje najnowsze odkrycie. Nie powiem nic zaskakującego, ale połączenie to jest wynikiem porządków w lodówce 😉 Zostały mi kotlety z piersi kurczaka, trochę warzyw i mango, z którego nie wiedziałam co zrobić. A była na to najwyższa pora… No i wyszło w sumie mało oryginalnie, bo wrapy z pszennej tortilli. Ostatnio coraz częściej po nie sięgam zamiast tradycyjnego pieczywa, ale to chyba z braku czasu. Przyznam się, że nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam chleb na zakwasie czy choćby na drożdżach. A tortille jakoś dłużej są świeże.
Na skróty
Wrapy z kurczakiem i sosem mango, z dodatkiem warzyw – przepis
Proponuję zacząć od przygotowania sosu z mango. Zajmuje najwięcej czasu, biorąc pod uwagę, że reszta składników wrapa praktycznie jest gotowa. Zatem zabierajmy się do pracy.
Mango umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przekrój wzdłuż dochodząc nożem do pestki. Chwyć obie połówki w dłonie i przekręć lekko, podobnie jak w przypadku awokado. W ten sposób oddzielisz obie połówki od siebie. Pozbądź się pestki i natnij ostrożnie nożem miąższ aż do skórki tworząc coś w rodzaju kratki. Następnie wywiń skórkę i odetnij wszystkie kawałki od skórki. Twoje mango jest gotowe do dalszej obróbki.
Acha, ten sos możesz zrobić wcześniej, bo spokojnie postoi w lodówce nawet 3-4 dni. Dłużej nie sprawdzałam, bo nie robię go w tak dużych ilościach.

Przepis na sos mango
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonego w mniejszą kostkę mango (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki drobnej soli
- 1 łyżka oleju – u mnie słonecznikowy
Kawałki mango przełóż do blendera kielichowego lub do naczynia, w którym łatwo zblendujesz wszystko przy pomocy blendera ręcznego, zwanego potocznie żyrafą.
Do mango dodaj brązowy cukier i zmiksuj wszystko aż powstanie pulpa.
Czosnek obierz, posiekaj drobno i rozetrzyj czubkiem noża na desce. Nasyp nieco soli na czosnek, a łatwiej będzie Ci go rozetrzeć. Możesz go również przecisnąć przez praskę, ja jednak wolę rozetrzeć, gdyż wtedy czosnek staje się bardziej aromatyczny.
Imbir umyj, osusz i delikatnie zeskrob cienką skórkę. Posiekaj ostrym nożem jak najdrobniej się da.
Do mango dodaj roztarty czosnek, posiekany imbir, sól (o ile nie była dodana wcześniej do czosnku), pieprz i olej. Wszystko razem ponownie zblenduj na gładki sos. Odstaw na kilka-kilkanaście minut do lodówki, aby smaki przegryzły się.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki wrapa.
Wrapy z kurczakiem i sosem mango – składniki
- pierś z kurczaka wcześniej opanierowana i usmażona
- pomidor
- sałata
- cebula czerwona
- żółty ser – u mnie mozzarella i cheddar w kawałku
- majonez
- szczypiorek
- marynowana ostra papryczka – u mnie peperoni, ale może być także jalapeno i ostatecznie świeża
- dodatkowo do piersi z kurczaka, jeśli nie masz jej już gotowej: sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, suszony, mielony czosnek, panierka (mąka, jajko, bułka tarta) oraz olej do smażenia
Przygotowanie piersi z kurczaka
Jeśli nie masz gotowej, usmażonej już piersi z kurczaka, przygotuj ją na początku. Najlepiej jest przyprawić ją przynajmniej około godziny wcześniej, ale w ostateczności możesz zrobić to przed smażeniem, tyle tylko, że nie przejdzie ona tak dobrze przyprawami.
Pierś umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i przekrój wzdłuż ostrym nożem. Możesz ją również lekko rozbić. Następnie natrzyj przyprawami: solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Zawiń pierś w folie spożywczą i odłóż do lodówki na około godzinę.
Przyprawioną pierś z kurczaka oprósz mąką pszenną, zanurz w roztrzepanym dokładnie jajku oraz obtocz w bułce tartej lub panko.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż opanierowaną pierś na złoty kolor z obu stron. Zdejmij z ognia, przełóż na ręcznik papierowy, aby odciekła z tłuszczu.
Wrapy – pozostałe składniki
Sałatę wypłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz.
Pomidora umyj, osusz, pokrój w niezbyt grube cząstki.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub w kostkę.
Sery (mozzarellę i cheddar) zetrzyj na grubej, jarzynowej tarce.
Szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj drobno.
Marynowane (lub świeże) ostre papryczki pokrój w cienkie plasterki.
Usmażoną pierś z kurczaka pokrój w poprzeczne, średniej grubości plastry.

Wrapy – zawijanie
Placek tortilli mniej więcej na środku posmaruj łyżką sosu mango – możesz dodać go więcej. Na sosie rozsyp czerwoną cebulę.
Następnie rozsyp starte sery, a na nich ułóż kawałki kurczaka.
Na kurczaku połóż cząstki pomidora i kawałki sałaty.
Zwiń wrapa zaczynając od założenia brzegów do środka, a potem zwiń wszystko razem w rulonik.
Twoje wrapy z kurczakiem i sosem mango są gotowe – możesz je zjeść go od razu lub podpiec w opiekaczu.

Sprawdź jak jeszcze możesz wykorzystać placki tortilli
Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami możesz podać na ciepło lub po opieczeniu. Do nich również możesz wykorzystać kurczaka jaki pozostanie z obiadu.

Kolejny fajny pomysł u Ciebie Małgosiu na super przekąskę 🙂 ten sos mango musi być pyszny 🙂
Aniu, sprawdź sama jak smakuje :*
Często robię wrapy I wszyscy w domu bardzo je lubimy, ale tego sosu z mango nie znałam. Bardzo Ci dziękuję za tą inspirację, na pewno wykorzystam 🙂
Czasami najlepsze pomysły wynikają z sytuacji 😉
Mango to mój ulubiony owo . Pyszny pomysł. Sos brzmi bosko!
Dziękuję, Anno 🙂
Wrapy z kurczakiem i sosem mango brzmią po prostu obłędnie! Uwielbiam połączenia słodkiego z pikantnym, a ten przepis wydaje się idealny na szybki, a jednocześnie smaczny posiłek. Chętnie spróbuję tego przepisu w najbliższych dniach – dzięki za inspirację!
Olu, mam nadzieję, że naprawdę Ci zasmakuje.