Jesienne ciasto czekoladowe, czyli aromatyczne ciasto pachnące delikatnie cynamonem. Proste, szybkie, bardzo puszyste.
Jesienne ciasto czekoladowe to tak naprawdę ciasto, jakie określamy mianem murzynka. Jednak dodatek cynamonu nadaje mu niesamowitego aromatu, mnie kojarzącego się z jesienią. Stąd moja nazwa tego ciasta jesienne ciasto czekoladowe. Przepis na to ciasto dostałam od Eli, koleżanki z pracy, która ma niesamowitą rękę do pieczenia ciast. Za jej zgoda dzielę się tym przepisem także i z Tobą 🙂
Jesienne ciasto czekoladowe zachwyca swoim aromatem i w pierwszej chwili zastanawiasz się co tak pięknie pachnie?? Ten cudowny zapach to właśnie połączenie klasycznego murzynka z cynamonem i dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi. Te dodatki wspaniale podkręcają zarówno smak jak i zapach tego pozornie zwykłego ciasta. Zapraszam do sprawdzenia, czy tak faktycznie jest 😉
Na skróty
Przepis na jesienne ciasto czekoladowe
Składniki:
- 320 g cukru
- 4 jajka
- 250 ml oleju – użyłam rzepakowego
- 250 ml mleka
- 580 g mąki pszennej – użyłam tortowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
- 3 łyżki kakao (gorzkiego)
- 4 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
Przelicz składniki, jeśli używasz innych miar – skorzystaj z poniższego kalkulatora.
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Jak zrobić jesienne ciasto czekoladowe
Do zrobienia jesiennego ciasta czekoladowego potrzebujesz miksera lub trzepaczki rózgowej oraz odpowiedniej wielkości miski. Wszystkie składniki łączysz ze sobą po kolei.
Na początek przygotuj sobie formę do pieczenia, to znaczy wyłóż ją papierem lub natłuść i oprósz mąką lub drobną bułka tartą czy kaszką manną. Użyj tego, czego zawsze używasz. Ja swoją blaszkę o wymiarach 25 cm X 36 cm, wyłożyłam pergaminowym papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza – u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Mąkę przesiej przez sitko razem z sodą oczyszczoną i cynamonem oraz kakao. Ten krok możesz opuścić, ale przesianie bardziej napowietrzy sypkie produkty, co przekłada się na jeszcze większą puszystość ciasta.
Wskazówka. Piekąc jakiekolwiek czekoladowe czy kakaowe ciasta, stawiaj na kakao najwyższej jakości. Nie opłaca się sięgać po te gorsze, tańsze, bo finalnie ciasto nie wyjdzie takie, jakie powinno. Używając kakao słabszego musisz wsypać go więcej, a i tak nie zawsze smak jest zadowalający. To samo dotyczy przygotowywania kremów czy deserów.
Do miski wbij jajka – całe, żółtka razem z białkami. Do jajek wsyp cukier i cukier waniliowy – miksuj wszystko razem do uzyskania puszystej masy i rozpuszczenia cukru.
Następnie dodawaj kolejno, ale stopniowo: olej, mleko, przesiane razem sypkie produkty (mąkę, sodę, cynamon i kakao) oraz na końcu powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy.
Wszystko razem zmiksuj na gładkie ciasto i przełóż na formę do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu wystudź.
Górę ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub – podobnie jak ja – podać z dużym kleksem jogurtu. (To był chyba jogurt morelowy…) Na jego wierzchu ułożyłam pokruszony drobno kawałeczek ciasta 🙂 Połączenie tego jesiennego ciasta czekoladowego z kwaskowatym jogurtem okazało się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Lubisz czekoladowe ciasta – wypróbuj inne moje przepisy
Salceson, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami, budzi często zdziwienie. Nazwa kojarzy się raczej mało słodko, a jednak po spróbowaniu jak ten nieoczywisty salceson smakuje, zachwyca.
Mocno czekoladowe ciasto z gruszkami pachnie przecudnie. Czekoladowe, puszyste ciasto z nutą kawy i w towarzystwie plastrów gruszki jest obłędnie pyszne. Możesz je oprószyć cukrem pudrem lub – oczywiście – oblać polewą czekoladową 😉
A może błyskawiczna babka czekoladowa budyniowa? To jeden z moich najstarszych przepisów i nawet już nie pamiętam skąd go mam. Ta babka powstaje z proszku budyniowego, jest szybka i prosta do zrobienia. Można ją upiec na niespodziewaną wizytę gości 🙂
Czekoladowe ciasta są idealne na jesienno-zimowe dni, kiedy szukamy czegoś, co poprawi nam nastrój. Dlaczego tak się dzieje? Otóż kakao zawiera teobrominę i kofeinę, które stymulują wydzielanie endorfin. Zwiększa również produkcję serotoniny będącej neuroprzekaźnikiem bardzo ważnym do regulowania nastroju. Więcej o kakao możesz przeczytać w artykule Co wiesz o kakao, do którego zapraszam 🙂