Ciasto dyniowe z gruszkami, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i kardamonu i śmietankowej polewy – sprawdź jak łatwo i szybko możesz je zrobić.
Ciasto dyniowe z gruszkami powstało zupełnie przypadkiem i w pewnym sensie z konieczności. Kupiłam wielką dynię muszkatołową, którą byłam zmuszona jakoś zagospodarować po przekrojeniu. Dynia ważyła kilka kilogramów, a to zdecydowanie za dużo jak na jedno danie. Ten gatunek dyni oprócz przepięknego, intensywnego koloru, jest też lekko słodki i delikatny w smaku. To wszystko sprawia, że jest to idealna dynia na słodkie przetwory lub desery. Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto dyniowe z dodatkiem gruszek. Przyprawiłam je moim ulubionym kardamonem i cynamonem, co nadało ciastu fantastycznego aromatu. Jeśli chcesz się przekonać jak ciasto dyniowe z gruszkami smakuje, sprawdź przepis i upiecz je – polecam.
Przepis na ciasto dyniowe z gruszkami
Składniki:
- 4 średnie gruszki – u mnie Konferencja
- 1/2 szklanki brązowego cukru + 1/4
- 5 jajek
- 1/2 szklanki oleju – u mnie słonecznikowy
- 1 szklanka startej na drobnej jarzynowej tarce dyni
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody + 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- duża szczypta ostrej papryki
Jak zrobić ciasto dyniowe z gruszkami
- Formę, w której będzie się piekło ciasto wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść (najlepiej masłem) i obsyp mąką lub drobną bułką tartą.
- Gruszki umyj pod bieżącą wodą, osusz, obierz cienko ze skórki. Następnie przekrój, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w niedużą kostkę.
- Pokrojone gruszki przełóż do większej miski, w której potem zrobisz docelowe ciasto. Zasyp je cukrem i wymieszaj – odstaw na około 15-20 minut, aby owoce puściły sok, a cukier rozpuścił się.
- W tym czasie przygotuj dynię: umyj ją pod bieżącą wodą, osusz, odkrój odpowiedni kawałek. Obierz go ze skóry, usuwając jednocześnie ze środka pestki i włókna.
- Dynię zetrzyj na drobnej jarzynowej tarce – powinno jej być pełna szklanka o pojemności 250 ml.
- Startą dynię dodaj do gruszek, które już puściły sok, a cukier rozpuścił się – wymieszaj wszystko razem.
- Do drugiej miseczki przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, ostrą papryką, kardamonem i cynamonem.
- Włącz piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 180°C – u mnie grzanie góra-dół i termoobieg.
- Do oddzielnej miseczki wbij jajka, dodaj 1/4 szklanki cukru i zmiksuj (ubij) razem aż cukier rozpuści się.
- Z ubitymi jajkami wymieszaj olej i przelej do dyni z gruszkami – wymieszaj.
- Dodaj przesiane suche składniki (mąka z dodatkami) i wszystko razem połącz.
- Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Powinno piec się około 45 minut do zrumienienia, ale przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto na pewno jest upieczone.
- Ciasto piekłam w prostokątnej formie o wymiarach 23 X 30 cm.
Wskazówki
Do przygotowania tego ciasta możesz użyć także gotowego puree dyniowego. Nie ma większego znaczenia, czy jest to dynia surowa, czy ze słoika, jednak zwróć uwagę, aby puree nie było zbyt wodniste. Najbezpieczniej jest je odcisnąć nieco z wody.
Zamiast gruszek możesz użyć jabłek, ciasto będzie tak samo pyszne.
Ponieważ nie każdy lubi korzenne przyprawy, można z nich zrezygnować i zastąpić je wanilią. Ciasto zamiast korzennego smaku i aromatu, stanie się delikatne.
Ciasto dyniowe z gruszkami to propozycja idealna na łasuchów. Jest delikatnie słodkie, aromatyczne i wilgotne dzięki dyni i niewielkim kawałkom gruszki. Jednak ta słodycz ciasta może wydawać się nudna, więc warto dodać polewę intensywnie czekoladową lub odrobinę twarożkowego kremu.
Przepis na lekki krem z serka do ciasta dyniowego
Składniki:
- 50 g miękkiego masła
- 7-8 lekko czubatych łyżek śmietankowego serka, ja użyłam “wiaderkowego”
- 2 żółtka
- 2 łyżki drobnego cukru
Jak zrobić krem z serka
- Na początek żółtka utrzyj z cukrem w kąpieli wodnej. Do niewielkiego garnuszka wlej wodę w takiej ilości, aby było jej 2-3 cm ponad dno. Postaw garnek na ogniu, przykry pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum.
- Żółtka przełóż do miski (najlepiej szklanej lub metalowej) o średnicy większej niż średnica garnka. Miska położona na garnku powinna mieć dno nad gotującą się bardzo delikatnie wodą i ogrzewać się powstałą parą.
- Do żółtek wsyp cukier i mikserem lub przy użyciu trzepaczki rózgowej zmiksuj lub utrzyj na gładką masę. Cukier powinien się rozpuścić, a żółtka zaparzyć. Kiedy już będą gorące, a cukier rozpuszczony, zdejmij miskę z garnka i postaw ją na blacie kuchennym. Miksuj jeszcze przez chwilę, aby żółtka nieco przestygły. Następnie odstaw je na bok, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Do drugiej miski przełóż miękkie masło i mikserem utrzyj je lekko. Następnie dodawaj po łyżce wystudzonych żółtek z cukrem, a kiedy połączą się wtedy dodawaj po łyżce twarożku i ciągle miksuj aż do uzyskania w miarę gładkiego kremu.
- Gotowy krem rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym cieście, a następnie ciasto wstaw do lodówki, aby masa lekko zastygła.
Ciasta z owocami można piec przez cały rok
Na blogu znajdziesz sporo przepisów na ciasta z owocami. Są to ciasta ucierane, jogurtowe, tarty, a nawet torciki. Owoce dodają ciastom wilgotności i lekkości smaku. Możesz je dodawać bezpośrednio do ciasta przed pieczeniem lub przekładać nimi ciasto. Sprawdź jak smakują inne moje ciasta z dodatkiem owoców.
Słodka waniliowa tarta z gruszkami to idealne ciasto dla łasuchów.
Sypana szarlotka z kardamonem, cynamonem i z kaszą kukurydzianą to nieco zmieniony przepis na sypany jabłecznik. Ciasto pyszne, najprostsze i najszybsze do zrobienia – bardzo polecam wielbicielom jabłeczników.
Kakaowy, lekki torcik z kremem śmietanowym, przekładany jabłkami i dżemem. Ten torcik doskonale sprawdzi się i jako tort, i jako lekkie przekładane ciasto.
Ciasto dyniowe z gruszkami pokazywałam jakiś czas temu na Instagramie blogowym, jednak dopiero dzisiaj je publikuję. Zależało mi na tym, aby dopracować to ciasto perfekcyjnie, więc upiekłam je kilka razy modyfikując przepis. Teraz jest dopracowany, więc dzielę się nim Tobą.
Dynia jesienią i zimą to oprócz marchewki i jabłek najlepszy składnik ciast.