Pączki w syropie: jogurtowe mini pączki oblane słodkim syropem dla wyjątkowych łasuchów.
Pączki w syropie zrobiłam z przepisu jednej z moich czytelniczek, pani Renaty. Mieszka ona od wielu lat w Turcji i często dzieli się ze mną swoimi przepisami. Wiele razy pisałam o tym, że mam opory, aby zamieszczać na blogu przepisy kuchni innych krajów. Skoro nie jadłam danej potrawy w oryginale, to jakoś nie przekonują mnie spolszczone przepisy. Pani Renata jest dla mnie autorytetem w dziedzinie potraw tureckich, więc jej przepisy publikuję z wielką radością. Dzisiejsze malutkie pączki przygotowywałam już kilka razy, a razem z przepisem znajdziesz również moje drobne modyfikacje, które możesz wykorzystać lub pozostać przy wersji oryginalnej. Moje mini pączki wyszły miękkie i puszyste w środku, a z zewnątrz delikatnie chrupiące. Ciekawa jestem jakie wyjdą Twoje – wypróbuj ten prosty i błyskawiczny przepis.
Przepis na tureckie jogurtowe mini pączki w syropie
Na początek przygotuj syrop, gdyż musi on wystygnąć dobrze zanim zanurzysz w nim pączki. Nie wkładaj pączków do gorącego syropu, gdyż finalnie będą gumowate i nieapetyczne. Za pierwszym razem tak zrobiłam i niestety zepsuło to cały deser.
Jak zrobić syrop do mini pączków
Do garnka wlej 2 szklanki wody i wsyp 2 szklanki cukru. Zagotuj syrop mieszając co jakiś czas. Zmniejsz ogień i na średnim gotuj go przez około 10 – 15 minut aż lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Jak zrobić tureckie jogurtowe mini pączki
Składniki:
- 1/2 szklanki + 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 1/2 + 1 łyżka łagodnej w smaku oliwy lub oleju – ja użyłam oleju słonecznikowego
- mały proszek do pieczenia – ja dodałam 2 łyżeczki, bo kupuję zawsze duże porcje proszku
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia – tu ponownie użyłam słonecznikowego
Wykonanie:
- Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
- Jogurt wymieszaj lekko z olejem. Przelej do miski z mąką i proszkiem.
- W tym czasie do garnka z grubym dnem lub do wyższej patelni wlej olej do smażenia. Ustaw na średnim ogniu, aby zagrzał się. Nie powinien być ani zbyt gorący, ani za zimny, a taki jak do smażenia na przykład faworków.
- Zagnieć dłonią elastyczne ciasto i podziel je na 2-3 kawałki.
- Każdy kawałek rozwałkuj na grubość około 2 cm. Następnie ostrym nożem pokrój na niezbyt szerokie paski, a paski na kawałeczki. Powinien wyjść mniej więcej kształt kwadratu, ale możesz wykroić dowolnie.
- Wkładaj partiami wykrojone kawałki ciasta i smaż do zrumienienia z obu stron. Od razu po wyjęciu z tłuszczu przekładaj zimnego syropu. Pani Renata podaje, że powinny tam pozostać przez około 4 minuty. Ja wyciągam je po około 15 sekundach, gdyż dla mnie takie mocno nasączone są po prostu zbyt słodkie. Dłużej nasączane nabierają miękkości i delikatności.
- Na koniec mini pączki obsyp wiórkami kokosowymi – ja tylko bardzo delikatnie część z nich obsypałam waniliowym cukrem pudrem.
Wskazówki
Jeśli lubisz bardzo słodkie tego typu desery, wtedy pączki zanurzaj w syropie na dłużej. I analogicznie jeśli wolisz mniej słodkie, wtedy zanurzaj je dosłownie na chwilę.
Nie warto przygotowywać mniej słodkiego syropu, gdyż będzie za rzadki i nie “oblepi” pączka odpowiednio. Pączek nie nabierze odpowiedniej słodkości. Nie będzie także miał delikatnej warstwy jakby bardzo cienkiego lukru, który sprawia przy okazji, że pączki są dłużej świeże i delikatne.
Syrop możesz przygotować w zwykły sposób, czyli z cukru i wody. Jeśli jednak chcesz urozmaicić smak, dodaj kawałki skórki cytrynowej lub pomarańczowej albo kawałek kory cynamonu.
Te tureckie pączki są bardzo słodkie, choć do samego ciasta nie dodaje się cukru. Słodyczy nadaje im syrop i dla niektórych może to być zbyt słodkie. Mam na to jednak sposób, choć pewnie nie będę oryginalna. Doskonałym dodatkiem do takiego deseru jest mocna i aromatyczna herbata zaparzona po turecku.
Jak zaparzyć herbatę po turecku
Aby zaparzyć herbatę po turecku przede wszystkim potrzebujesz specjalnego czajniczka, a raczej zestawu dwóch czajniczków nazywanych çaydanlık. W jednym gotuje się wodę, a w drugim zaparza esencję herbacianą. Jak to zrobić krok po kroku?
- Wlej wodę do większego czajniczka, najlepiej filtrowaną lub z butelki, aby z jednej strony w czajniczku nie osadzał się kamień, a z drugiej strony, aby herbata była o prostu smaczna. Z kranówki niezbyt dobrej jakości nie uzyska się dobrego naparu. Postaw czajniczek na ogniu i zagotuj wodę.
- Do mniejszego czajniczka wsyp herbatę w ilości takiej, aby otrzymać odpowiednio mocny dla siebie napar. Ja wsypuję 3 łyżki. Zagotowaną wodą zalej herbatę do poziomu sitka w dziubku czajniczka – o ile czajniczek takie sitko ma, bo nie we wszystkich są.
- Do dolnego czajniczka dolej wodę, a zamiast przykrywki ustaw na nim mniejszy czajniczek, ten z zaparzaną właśnie esencją. Oba czajniczki ustaw ponownie na ogniu i doprowadź do wrzenia wodę w czajniczku dolnym. Zmniejsz ogień na średni i pozwól, aby herbata zaparzała się przez 15-20 minut.
- Do przygotowanych szklaneczek wlewaj esencję i uzupełniaj ją wrzącą wodą z dolnego czajniczka. Turcy uwielbiają słodką herbatę, więc nie zapomnij o podaniu go do herbaty.
Turecką herbatę podaje się w przeźroczystych szklaneczkach z cienkiego szkła i w kształcie tulipana. Szklaneczka obowiązkowo musi stać na niewielkim podstawku i mieć małą łyżeczkę do wymieszania herbaty z cukrem. Kształt szklanki nie jest przypadkowy, gdyż uwydatnia aromat i smaku naparu. Niewielka pojemność szklaneczki gwarantuje, że herbata nie zdąży wystygnąć. Smakosze na pewno zauważają różnice w jakości herbaty pitej w tradycyjny sposób, a podanej na przykład w zwyczajnym kubku. W Tureckim Sklepie możesz kupić gotowe, kompletne zestawy do parzenia herbaty po turecku.
Pączki, pączusie- to brzmi tak fantastycznie. \Tylko ja się pytam, dlaczego one mają tyle kalorii? Pochłonęłabym ich mnóstwo, ale z pewnością moje biodra by na tym ucierpiały
Takie malutkie pączusie lubię najbardziej. Mała porcja na jeden kęs z aromatyczną herbatą to jest idealny pomysł na słodkie chwile. Można się zatracić…
Chyba zacznę robić listę tego, co bym chętnie kąsnęła u Ciebie w kuchni, jak nadejdzie ten magiczny czas 🙂
A ja o głodzie, nocą… ech losie
Świetna propozycja na słodki tłusty czwartek i do tego z oryginalną turecką herbata. Uwielbiam ten słodki ulepek.
Kocham Turcję, turecką herbatę, pyszną kuchnię.
No przepis fantastyczny, pychota. Czegoś takiego nie jadłam.
Pomarzę, a może kiedyś spróbuję.
Dzięki za ten wpis o pączkach w syropie i parzeniu herbaty 🙂
No pączków w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam, więc muszę to nadrobić. A co jeszcze proponujesz innego do ,, obsypania” tych pączków? Można np lukrem cytrynowym lub pomarańczowym ?
Myślę, że dobre będzie wszystko to, co Tobie smakuje 🙂
O mniam ! Ale bym zjadła, dobrze że od patrzenia na takie łakocie się nie tyje haha 😛 Bo ja bym zjadła wszystko z talerza
Nigdy nie byłam w Turcji , ale te pączusie mnie zuroczyły ? Na tym zdjęciu razem z herbatką, wyglądają tak pysznie, że chciałoby się rozsiąść na tureckim dywanie I rozkoszować ich smakiem.
Jejku, musza byc niesamowite, paczki same w sobie są pyszne a do tego w syropie, toż to rozpusta pysznosciowa! Dobrze, że nie umiem takich cudów robić, przecież bym jadła aż by mi uszami wychodziły… A to nie byłoby specjalnie zdrowe.