Lemoniada z ananasa – orzeźwiająca, doskonała, aby ugasić pragnienie lub jako podstawa do…drinka z alkoholem dla dorosłych.
Lemoniada z ananasa nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze orzeźwiająco chłodzi w upały. Do jej przygotowania możesz użyć świeżego ananasa lub – ewentualnie – tego z puszki. Przy tej drugiej opcji jednak trzeba ostrożnie dawkować cukier, gdyż jest go już całkiem sporo w ananasowym syropie. Sam cukier można zastąpić także innym dowolnym słodzikiem lub miodem. Wszystko zależy od upodobań smakowych.
Przepis na domową orzeźwiającą lemoniadę z ananasa
Składniki:
2, 5 litra wody
cukier lub inny słodzik według uznania – ja dodałam 5 łyżek cukru
1 mocno dojrzały świeży ananas lub 1 puszka ananasa w syropie
5 cytryn
kostki lodu
opcjonalnie listki świeżej mięty
Jak zrobić lemoniadę ananasową ze świeżego ananasa
Świeżego ananasa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do blendera i zmiksuj.
Do wody dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia, połącz ze zmiksowanym ananasem.
Wszystko przecedź przez sitko lub gazę.
Z 4 cytryn wyciśnij sok i dodaj do napoju.
Pozostałą cytrynę dobrze wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokój na małe kawałki. Dołóż do naczynia z lemoniadą.
Opcjonalnie możesz także dołożyć pogniecione w dłoniach listki świeżej mięty.
Podawaj z kostkami lodu.
Jak zrobić lemoniadę z ananasa z ananasa w syropie
Otwórz puszkę lub słoik, wyjmij ananasa i pokrój go w mniejsze kawałki – zmiksuj go w blenderze.
Do przygotowanej wody przełóż zmiksowanego ananasa i wlej syrop, a następnie wymieszaj i przecedź przez sitko lub gazę.
Dalej postępuj tak, jak w przypadku ananasa świeżego.
Świeży ananas – jak go sprawnie obrać?
Z ananasa odciąć “czapeczki” z góry i z dołu. Postawić go na desce i ostrym nożem ścinać brzegi od góry do dołu. Jeśli pozostają ciemne, twarde oczka, je również należy wyciąć końcówką noża. Okrojony ze skóry ananas przekroić wzdłuż na 4 części. Odciąć twardy środek. Tak przygotowany ananas jest gotowy do zjedzenia.
Hmmm…dla mnie było to odpowiednie.
Jeanette, jeśli wolisz w lemoniadach intensywniejsze smaki, to zmniejsz ilość wody. Przepis nie ucierpi, a Twoje kubki smakowe będą zachwycone 🙂 Warto tego typu przepisy traktować indywidualnie, pod swój własny gust smakowy.
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Super 🙂
Zerknij jeszcze na przepis na lemoniadę turecką. Jest oryginalny, pochodzący prosto z Turcji. Niektórzy uważają, że zbyt dużo cukru w niej, ale warto sprawdzić samemu i ewentualnie pod siebie zmodyfikować 🙂 https://daylicooking.pl/2022/08/prawdziwa-lemoniada-turecka.html
Maria, bardzo miło mi to czytać . Rozgość się i częstuj przepisami.
Last edited 1 rok temu by Małgorzata Kijowska
error: Treść chroniona przed kopiowaniem
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Jak dla mnie 2,5 litra wody spowodowało,że ananasa nie czuć 🙁 chyba,że się przegryzie
Hmmm…dla mnie było to odpowiednie.
Jeanette, jeśli wolisz w lemoniadach intensywniejsze smaki, to zmniejsz ilość wody. Przepis nie ucierpi, a Twoje kubki smakowe będą zachwycone 🙂 Warto tego typu przepisy traktować indywidualnie, pod swój własny gust smakowy.
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Oj tak, zdecydowanie mniej wody i mniej cytryn (a byly tylko 3) Przynajmniej mam podstawę przepisu,a wodę się rozkmini 🙂
Super 🙂
Zerknij jeszcze na przepis na lemoniadę turecką. Jest oryginalny, pochodzący prosto z Turcji. Niektórzy uważają, że zbyt dużo cukru w niej, ale warto sprawdzić samemu i ewentualnie pod siebie zmodyfikować 🙂
https://daylicooking.pl/2022/08/prawdziwa-lemoniada-turecka.html
Dziękuję, spróbuję. Dziś biorę się za rabarbarową 🙂
Życzę bardzo smacznego 🙂
Wpadlam tu przypadkiem.Nie bedzie więcej przypadkow zostaje Tu na stałe.Bardzo odpowiadają mi przepisy.
Maria, bardzo miło mi to czytać . Rozgość się i częstuj przepisami.