5,4K
Lemoniada z ananasa – orzeźwiająca, doskonała, aby ugasić pragnienie lub jako podstawa do…drinka z alkoholem dla dorosłych.
Lemoniada z ananasa nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze orzeźwiająco chłodzi w upały. Do jej przygotowania możesz użyć świeżego ananasa lub – ewentualnie – tego z puszki. Przy tej drugiej opcji jednak trzeba ostrożnie dawkować cukier, gdyż jest go już całkiem sporo w ananasowym syropie. Sam cukier można zastąpić także innym dowolnym słodzikiem lub miodem. Wszystko zależy od upodobań smakowych.
Przepis na domową orzeźwiającą lemoniadę z ananasa
Składniki:
- 2, 5 litra wody
- cukier lub inny słodzik według uznania – ja dodałam 5 łyżek cukru
- 1 mocno dojrzały świeży ananas lub 1 puszka ananasa w syropie
- 5 cytryn
- kostki lodu
- opcjonalnie listki świeżej mięty
Jak zrobić lemoniadę ananasową ze świeżego ananasa
- Świeżego ananasa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do blendera i zmiksuj.
- Do wody dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia, połącz ze zmiksowanym ananasem.
- Wszystko przecedź przez sitko lub gazę.
- Z 4 cytryn wyciśnij sok i dodaj do napoju.
- Pozostałą cytrynę dobrze wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokój na małe kawałki. Dołóż do naczynia z lemoniadą.
- Opcjonalnie możesz także dołożyć pogniecione w dłoniach listki świeżej mięty.
- Podawaj z kostkami lodu.
Jak zrobić lemoniadę z ananasa z ananasa w syropie
- Otwórz puszkę lub słoik, wyjmij ananasa i pokrój go w mniejsze kawałki – zmiksuj go w blenderze.
- Do przygotowanej wody przełóż zmiksowanego ananasa i wlej syrop, a następnie wymieszaj i przecedź przez sitko lub gazę.
- Dalej postępuj tak, jak w przypadku ananasa świeżego.
Świeży ananas – jak go sprawnie obrać?
Z ananasa odciąć “czapeczki” z góry i z dołu. Postawić go na desce i ostrym nożem ścinać brzegi od góry do dołu. Jeśli pozostają ciemne, twarde oczka, je również należy wyciąć końcówką noża. Okrojony ze skóry ananas przekroić wzdłuż na 4 części. Odciąć twardy środek. Tak przygotowany ananas jest gotowy do zjedzenia.
Jak dla mnie 2,5 litra wody spowodowało,że ananasa nie czuć 🙁 chyba,że się przegryzie
Hmmm…dla mnie było to odpowiednie.
Jeanette, jeśli wolisz w lemoniadach intensywniejsze smaki, to zmniejsz ilość wody. Przepis nie ucierpi, a Twoje kubki smakowe będą zachwycone 🙂 Warto tego typu przepisy traktować indywidualnie, pod swój własny gust smakowy.
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Oj tak, zdecydowanie mniej wody i mniej cytryn (a byly tylko 3) Przynajmniej mam podstawę przepisu,a wodę się rozkmini 🙂
Super 🙂
Zerknij jeszcze na przepis na lemoniadę turecką. Jest oryginalny, pochodzący prosto z Turcji. Niektórzy uważają, że zbyt dużo cukru w niej, ale warto sprawdzić samemu i ewentualnie pod siebie zmodyfikować 🙂
https://daylicooking.pl/2022/08/prawdziwa-lemoniada-turecka.html
Dziękuję, spróbuję. Dziś biorę się za rabarbarową 🙂
Życzę bardzo smacznego 🙂
Wpadlam tu przypadkiem.Nie bedzie więcej przypadkow zostaje Tu na stałe.Bardzo odpowiadają mi przepisy.
Maria, bardzo miło mi to czytać . Rozgość się i częstuj przepisami.