4,4K
Warzywne, owocowe i warzywno-owocowe koktajle, smoothie i soki to prawdziwa skarbnica minerałów, witamin, błonnika. Warto je przygotowywać samodzielnie w domu i pić codziennie, niezależnie od pogody czy pory roku.
Odkąd zaczęłam regularnie pić koktajle, to znacznie zmniejszył mi się apetyt na słodycze. W zupełności wystarczy szklaneczka takiej zdrowej słodkości. Witaminy, minerały i spora ilość błonnika sprawiają, że przesilenie jesienne już mi niestraszne. Niestety, przy okazji eksperymentów i kombinacji smakowych, okazało się, ze jestem uczulona na kiwi. Bardzo nad tym ubolewam, bo lubię kiwi. Jest ono też witaminową bombą, więc tym większa moja strata. Mimo wszystko to nie powód, żeby Was namawiać na zielone koktajle z kiwi ?
Przepis na zielony koktajl z awokado, kiwi i jarmużu
Składniki na 2 porcje:
1 mocno dojrzałe awokado
2 kiwi
garść jarmużu
250 ml wody
Jak zrobić zielony koktajl z awokado, kiwi i jarmużu – krok po kroku
Kiwi umyć, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki. Zamiast obierania ze skórki można kiwi przekroić wzdłuż na pół, a następnie łyżką wydrążyć miąższ.
Awokado umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ.
Jarmuż dokładnie wypłukać, osuszyć na papierowym ręczniku.
Oderwać listki od łodyżek, jeśli jest w całości.
Wszystkie składniki przełożyć do blendera, wlać wodę i zmiksować na dowolną gładkość.
Napój od razu przelać od szklanek lub kubków i…smacznego ?
Jeśli lubicie takie koktajle, to zerknijcie też na inne przepisy pełne witamin, minerałów i błonnika ?