Zupa rybna z pulpecikami z karpia idealnie wpisuje się w bożonarodzeniowe menu.
Zupa rybna z pulpecikami z karpia to sposób na niebanalne podanie na świąteczny stół karpia. Nie każdy może jeść, nie każdy lubi karpia smażonego. Niewątpliwie mimo wielkich zalet smakowych jest to danie dość ciężkostrawne. Boże Narodzenie to czas, kiedy Polacy ogólnie jedzą bardzo dużo ryb. Kupujemy różne ryby i przygotowujemy je na wiele sposobów. Bez karpia trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację, ale najczęściej podawany jest właśnie w tej najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy to jednak, że nie mogą zjeść karpia. Wystarczy podać go inaczej, lżej, najlepiej ugotowanego.
Właśnie z myślą o takich osobach przygotowałam pyszna zupę z pulpecikami z karpia. Na pewno jest troszkę więcej pracy niż podczas standardowego smażonego, ale efekt jest wart wysiłku. Tę zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie “pachniało” na przykład mułem i błotem.
Zupa rybna z pulpecikami z karpia – przepis
Składniki:
- 1 niezbyt duży świeży karp – mój miał niecałe 1300 g
- 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 bułka pszenna namoczona w mleku
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/4 niedużego selera
- 15 cm pora
- 2-3 średnie listki laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 150 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
- mały pęczek zielonej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- białko z 1 jajka
- mąka do obtoczenia pulpetów (pszenna lub ziemniaczana)
Zupa rybna z pulpecikami z karpia – jak zrobić
- Karpia należy sprawić, czyli oskrobać, odciąć głowę, płetwy i ogon.
- Odfiletowywać, czyli usunąć kręgosłup i ości, zdjąć skórę. Wszystko dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą.
- Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i przekroić na 3-4 części. Pora przekroić wzdłuż i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą.
- Do garnka włożyć dokładnie umytą głowę wraz płetwami, skórami i kręgosłupem.
- Dodać warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą w takiej ilości, aby wszystko przykryła.
- Na niewielkim ogniu i pod przykryciem ugotować wywar do miękkości warzyw.
- Ugotowany wywar przecedzić i przyprawić solą.
- Oczyszczone mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z dobrze odciśnięta bułką.
- Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem.
- Dodać białko, szczypiorek i połowę posiekanej drobno zielonej pietruszki. Wszystko razem dobrze połączyć. Formować niewielkie kuleczki i obtaczać je w mące – pszennej lub ziemniaczanej.
- Wywar z ryby i warzyw zagotować i trzymając na niewielkim ogniu wkładać stopniowo pulpeciki.
- Gotować przez około 10-12 minut od wypłynięcia.
- Całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.
- Po zdjęciu z ognia dodać śmietankę i resztę posiekanej zielonej pietruszki. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
- Przed podaniem można dodać pokrojoną drobno marchewkę (lub dodatkowo pietruszkę i seler) z wywaru.
Wskazówka
W przypadku, kiedy (z różnych powodów) nie chcemy gotować zupy na głowach, można przygotować najpierw wywar z samych warzyw i przypraw, a po przecedzeniu go, ugotować w nim pulpety. Taki wywar jest jednak znacznie mniej esencjonalny.
Przepisy na Boże Narodzenie
Większość przepisów bożonarodzeniowych znajdziesz klikając w etykietkę Boże Narodzenie znajdującą się pod tym wpisem – zerknij tam koniecznie.
Makiełki, czyli kluski z makiem – ja robię je pewnie nieco inaczej jak większość, ale najważniejsze, żeby smakowało domownikom, prawda? Sprawdź, może i Tobie ten sposób przypadnie do gustu i smaku.
Świąteczna sałatka śledziowa, czyli śledzie z żurawiną – według przepisu jednej z czytelniczek bloga.
Ciasteczkowe choinki, czyli świąteczne kruche ciastka z orzechami – jeden z najlepszych przepisów na ciastka.