Makiełki, kluski z makiem, makówki – ile nazw, tyle przepisów na tradycyjne wigilijne danie.
W moim rodzinnym domu nie jadło się klusek z makiem. Postanowiłam jednak, że w tym roku przygotuję je, bo przecież to jest jedna z tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw. Podobna jest do kutii, czyli pszenicy z bakaliami i makiem. W przypadku makiełek, pszenicę zastępuje makaron.
Przepisów na makiełki jest tyle, ile przepisów na masę makowa. To właśnie ona nadaje charakter temu daniu. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle proporcjom podawanym w różnych miejscach. Stwórzcie takie proporcje z takich składników, które Wam będą smakowały najbardziej.
Przepis na makiełki, czyli wigilijne kluski z makiem
Składniki masy makowej:
1 szklanka maku
1 szklanka ulubionych bakalii – orzechów, migdałów, rodzynek itp.
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrusowej
4-8 łyżek miodu – według smaku
3 łyżki masła
ok. 2 szklanki mleka do zaparzenia maku
Jak zrobić makiełki, czyli kluski z makiem – krok po kroku
W garnku zagotować mleko. Wsypać do niego mak i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu aż ziarenka maku zaczną pękać i staną się miękkie.
Odstawić do wystudzenia.
Następnie przecedzić przez gęste sito lub gazę i zmielić 2-3 razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem.
Migdały i orzechy przełożyć na sito, przelać wrzątkiem, a następnie posiekać do pożądanej grubości.
Rodzynki również przełożyć na sito, przelać wrzątkiem i dobrze odsączyć.
Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie ze skórką cytrusową i na średnim ogniu smażyć je przez 2-3 minut mieszając ciągle.
Dodać mak, wymieszać i zdjąć z ognia.
Taką masę można uatrakcyjnić dodatkiem soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, rumem, likierem migdałowym lub brandy. Dla dzieci – oczywiście – bez alkoholu.
Ugotować makaron i wymieszać go z dowolną ilością masy makowej. Podawać na zimno lub na gorąco.
Jak długo może stać masa makowa?
Masę można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu.