Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną, pięknie pachnące skórką cytrynową.
Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną, to kolejna “wariacja na temat drożdżowego wieńca”. Uwielbiam ciasta drożdżowe w takiej formie. Czasami piekę je w mniejszej i głębszej formie, są wtedy wyższe, jakby pulchniejsze. Teraz jednak upiekłam je na dużej blasze, gdyż zależało mi, aby było niższe, bardziej przypominające placek. Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną kojarzy mi się z zimą i świętami. To pewnie przez dodatek czerwonych kulek żurawiny, po którą o tej porze roku sięgam dość często. Jeśli i Ty masz chęć sprawdzić jak smakuje połączenie skórki cytrynowej i żurawiny z twarogiem – upiecz to pyszne i aromatyczne ciasto drożdżowe z serem i żurawiną.
Na skróty
Przepis na ciasto drożdżowe z serem i żurawiną
Składniki ciasta
- 620 mąki pszennej (ok. 3 3/4 szklanki)
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 40 g cukru (ok. 3 lekko czubate łyżki)
- 150 g masła
- 1 jajko – wyjmij je wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową
Jak przygotować ciasto
Masło przełóż do garnuszka, roztop je i pozostaw do przestudzenia.
Mleko podgrzej lekko, jednak nie powinno być gorące, a tylko ciepłe. Przelej je do naczynia w którym będziesz robić ciasto.
Do mleka wsyp cukier, dodaj przesianą mąkę (ciasto będzie pulchniejsze po takim napowietrzeniu) oraz suche drożdże.
Jajko wbij do kubeczka, roztrzep je lekko widelcem i dodaj do miski ze składnikami.
Wszystko razem krótko zagnieć, ale tylko tak, aby składniki połączyły się i wtedy dopiero wsyp sól oraz wlej masło. Wyrabiaj ciasto aż do całkowitego wchłonięcia przez nie masła – ja robię to ręcznie w dużej misce lub korzystam z robota planetarnego.
Ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne. Uformuj je w kulę i pozostaw w naczyniu – przykryj je czystą ściereczką lub folią spożywczą, aby nie wysychało.
Odstaw do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury otoczenia może to trwać krócej lub dłużej. Jeśli masz w kuchni dość chłodno, wtedy możesz wstawić naczynie z ciastem do ciepłego piekarnika. Temperatura nie powinna jednak przekraczać w nim 40 stopni Celsjusza.
Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj pozostałe składniki.
Składniki masy serowej z żurawiną
- 500 g twarogu – u mnie półtłusty
- 3 płaskie łyżki cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (możesz ją zastąpić 1 łyżką suchego proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego)
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1 szklanka suszonej żurawiny
Jak przygotować masę serową
Przede wszystkim twaróg i jajko powinny być wyjęte odpowiednio wcześniej z lodówki i mieć temperaturę pokojową.
Twaróg możesz zmielić, ale ja gniotę go widelcem, bo według mnie nie potrzebuje być gładki jak na sernik.
Do twarogu dodaj cukier waniliowy, żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny. Pamiętaj, aby przed starciem jej porządnie wyszorować cytrynę i sparzyć ją krótko wrzątkiem.)
Wszystko razem wymieszaj i odstaw. Żurawinę dodasz na końcu i nie trzeba jej przedtem ani parzyć wrzątkiem, ani moczyć w wodzie.
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóż je na stolnice lub kuchenny blat.
Jak uformować wieniec?
Ciasto należy uformować w niezbyt gruby, podłużny placek, na którym rozłożyć masę serową i żurawinę. Możesz skorzystać z wałka lub porozciągać ciasto dłońmi. Powinno ono mieć grubość mniej więcej 1 cm.
(Możesz zerknąć do przepisu na drożdżowy wieniec cynamonowy, gdzie dokładniej jest to opisane wraz ze zdjęciami.)
Na cieście rozłóż w miarę równomiernie masę serową, a na niej rozsyp żurawinę. Pozostaw jednak wolny pasek (ok. 3 cm) wzdłuż jednego dłuższego boku, co pozwoli Ci sprawniej uformować ciasto.
Ciasto zwiń w rulon w taki sposób, aby “zakładka” była pod spodem.
Ostrym nożem natnij ciasto wzdłuż, ale pozostaw nienacięty jeden z końców na długość kilku centymetrów. Skręć razem oba końce ciasta, zakładając jeden na drugi, a następnie uformuj wieniec.
Jeśli chcesz uzyskać wyższe ciasto – przełóż wieniec do średniej formy z wyższymi bokami. Jeśli wolisz kształt “placka” (jak u mnie), przełóż ciasto na płaską, szeroką blachę.
Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego wyrośnięte ciasto na około 45-50 minut. Ciasto powinno lekko zarumienić się z wierzchu. Upieczone wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
Zanim jeszcze całkowicie wystygnie możesz je polukrować. Do niedużej miseczki lub kubka wyciśnij sok z 1 cytryny, tej otartej ze skórki. Wsyp cukier puder i wymieszaj na gładki lukier. Cukier dodawaj stopniowo, aby uzyskać najlepszą dla siebie konsystencję. Rozsmaruj go równomiernie na lekko ciepłym cieście. Możesz również zrobić zwyczajny lukier bez dodatku cytryny.
Używasz innych miar – skorzystaj z przelicznika
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
UWAGA: jeśli chcesz wpisać wartość ułamkową (po przecinku) nie wpisuj przecinka lecz kropkę – na przykład: 1.3 a nie 1,3.
Pyszny dodatek do kawy, herbaty. Na śniadanie i podwieczorek. Jestem bardzo na tak!
Zatem częstuj się kawałeczkiem 🙂
Witaj Gosia! To jest to czego potrzebują teraz! Poszperam w składnikach i sprawdzę czy mam wszystko! Ha, wczoraj kupiłam półtora kilograma sera, będzie jak znalazł!
Kasia! Piekłaś??
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂 To wygląda naprawdę smakowicie! Połączenie tych składników z pewnością nadaje temu ciastu wyjątkowy smak. To super propozycja na zimowe dni, a prezentacja na dużej blasze dodaje mu uroku. Chyba zrobię na niedzielę ale nie wiem czy sobie poradzę z rym wiencem 🙂
Aniu, niech cały rok będzie taki pyszny 🙂