Ciasto z masą kajmakową i truskawkami, na lekkim biszkopcie, pyszne i proste.
Ciasto z masą kajmakową i truskawkami to smakowe połączenie słodyczy krówki i orzeźwienia truskawek. Między dwoma blatami lekkiego biszkopta znajduje się mocno intensywna truskawkowa galaretka. Skąd ta intensywność? Zamiast wody do sypkiej galaretki dodałam zmiksowane truskawki. Wyszła z tego orzeźwiająca masa, która dodatkowo nawilżyła biszkopt. Ciasto z masą kajmakową i truskawkami powinno zachwycić wielbicieli połączeń tak skrajnych jak intensywna słodycz kajmaku z cierpkością truskawek.
Na skróty
To ciasto zrobiłam z mrożonych truskawek, ale nie ma to większego znaczenia. Świeże też są dobre, a chyba nawet lepsze 🙂 No i przecież sezon na truskawki już puka do drzwi.

Przepis na ciasto z masą kajmakową i truskawkami
Biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Truskawki
- 1 litr mrożonych truskawek
- 2 czerwone galaretki – każda na 500 ml wody – u mnie wiśniowe
Masa kajmakowa
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
- 200 g masła – wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki, aby było miękkie
Dodatkowo:
posiekana czekolada lub posiekane wafelki czekoladowe – u mnie 5 knoppersów
Ciasto zrobiłam w prostokątnej formie o wymiarach 28 cm X 23 cm.
Za pomocą poniższej aplikacji możesz szybko przeliczyć składniki, jeśli używasz innych miar. Przy wartościach niepełnych wpisz kropkę zamiast przecinka.
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Ciasto z masą krówkową i truskawkami – sposób wykonania
Biszkopt
Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
Wskazówka. Aby papier nie ślizgał się i szybko dał się ułożyć, przepłucz formę wodą. Do mokrej powierzchni papier lekko przyklei się.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza – u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Oddziel białka od żółtek – białka wbij do miski, w której będziesz je ubijać, a żółtka do kubka lub mniejszej miseczki.
Ubij białka na sztywną pianę, dodając podczas ubijania stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już sztywna, a cukier rozpuszczony, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj lub miksuj.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem. Dodając partiami do ubitych jajek delikatnie wymieszaj do połączenia.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko wyrównaj powierzchnię, aby równomiernie się upiekło.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut.
Wskazówka. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Jak więc sprawdzić czy ciasto na pewno jest już upieczone? Zrób tzw. test suchego patyczka. Nakłuj delikatnie ciasto patykiem do szaszłyków lub dłuższą wykałaczką. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy – ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekrój ostrym nożem na dwa placki i przełóż je truskawkami.
Truskawki
Odmierz odpowiednią ilość truskawek. Ja mam litrowy kubek i do niego przekładam owoce lekko je dociskając łyżką.
Truskawki przełóż do garnka, postaw na średnim ogniu i zagotuj mieszając co jakiś czas.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień na minimalny i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Następnie zdejmij z ognia, zmiksuj owoce blenderem i wsyp suche galaretki. Wszystko razem wymieszaj aż galaretka rozpuści się całkowicie.
Truskawki z galaretką pozostaw do wystudzenia, a potem przełóż do lodówki, aby lekko zastygły. Sprawdzaj co jakiś czas – powinny zacząć zastygać, ale nie na tyle mocno, aby nie dać się rozsmarować na cieście.
Kiedy będą już gotowe, przełóż je na jeden z placków biszkoptowych, równomiernie rozłóż i przykryj drugim plackiem. Ciasto odstaw w chłodne miejsce aż masa truskawkowa całkowicie zastygnie.

Masa kajmakowa
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę – możesz użyć miksera.
Dodawaj po 1-2 łyżki kajmaku i ucieraj do połączenia i uzyskania gładkiego kremu.
Przełóż krem na ciasto, wyrównaj, a wierzch obsyp posiekanymi drobno wafelkami lub wiórkami czekolady.
Ciasto odstaw w chłodne miejsce, aby truskawki i krem stężały dobrze.
Wskazówka. Wiem, że wielu używa margaryny do robienia kremów. Jednak żadna margaryna nie stwardnieje w chłodnym tak, jak masło. Jeśli więc korzystasz z margaryny, weź to pod uwagę.
Ciasto z masą kajmakową i truskawkami najlepsze jest po kilkunastu godzinach “odpoczywania” w lodówce. Wtedy zarówno truskawki i jak i kajmakowy krem stężeją odpowiednio, a biszkopt delikatnie zmięknie nabierając wilgoci z owoców. Ciasto możesz jeszcze dodatkowo udekorować kleksem bitej śmietany, to na pewno nie zaszkodzi 😉
Lubisz truskawki – wypróbuj inne przepisy
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami to truskawkowa klasyka, prawda?
Wskazówka. Jeśli zamrożone truskawki zalejesz letnią galaretką, to otrzymasz efekt świeżych truskawek. Galaretka tężejąc zapobiegnie wyciekowy soku, więc owoce będą jak świeże. To też dobry sposób na niemal błyskawiczne stężenie galaretki.

Na upalne dni polecam Ci jogurtowe lody z truskawkami i nutą wanilii – są przepyszne. Zrobisz je – jak zdecydowaną większość moich przepisów – szybko i prosto. To także dobry pomysł na zdrowsze niż sklepowe lody dla dzieci.

Truskawki lubie w kazdej chyba formie, a Twoje ciasto prezentuje sie pysznie. Z checia skosztuje 🙂
Kosztuj i ciesz się smakiem 🙂
Pyszności. 🙂
Powiem Ci, że nawet bardzo 😉