Polędwiczki wieprzowe zapiekane z parmezanem – szybko, prosto i nieco inaczej.
Polędwiczki wieprzowe zapiekane z parmezanem zrobiłam na szybki, wręcz błyskawiczny obiad. Kwiecień był dla mnie miesiącem niesamowicie aktywnym i dość mocno wywracającym moje życie do góry nogami. Tym samym brakowało mi czasu na gotowanie (i nie tylko), więc wszystko, co robiłam, było szybkie i nieskomplikowane.
Na skróty
Polędwiczki wpadły mi w ręce podczas zakupów (szybkich, wręcz w biegu…) i jeszcze tego samego dnia przygotowałam z nich obiad. Późny, niemal na kolację, ale bardzo pyszny. Zamiast standardowych dodatków dołożyłam odrobinę sałaty i pomidorków oraz tosty francuskie z bagietki. Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że to dziwne połączenie, ale finalnie wychodzi pysznie. Oczywiście, tosty francuskie można zrobić z chałki lub brioszki, ale ja wykorzystałam lekko już podsuszoną bagietkę 😉 Przecież nie powinno się marnować jedzenia, prawda? 🙂
Przepis na polędwiczki wieprzowe zapiekane z parmezanem
Składniki
- 1 polędwiczka
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz według smaku
- tosty francuskie
Sposób wykonania
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Polędwiczki oczyść z ewentualnych błon i pokrój na plastry o grubości ok. 3 cm.
Każdy kawałek zbij lekko – możesz to zrobić dłonią, bo mięso jest bardzo delikatne.
Następnie przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem – ja wybieram grubo mielony.
Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę oraz 1 łyżkę masła i na średnim ogniu obsmaż delikatnie każdy kawałek mięsa z obu stron.
Obsmażone mięso przełóż na talerz, a na patelnię dodaj resztę masła oraz cebulę i zeszklij ją.
Na dno naczynia do zapiekania wyłóż zeszkloną cebulę. Na patelnię wlej 3-4 łyżki wody i potrząsając delikatnie “wypłucz” cały smak, jaki został na patelni. Wszystko przelej do naczynia do zapiekania.
Na cebuli ułóż kawałki polędwiczek i obsyp je drobno startym parmezanem lub ewentualnie innym twardym serem.
Naczynie z polędwiczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj dosłownie kilka minut, tylko tyle, aby parmezan nieco się przyrumienił.
Jak zrobić tosty francuskie do polędwiczek
Pokrój bagietkę lub inne pszenne pieczywo, na plastry. Grubość w zasadzie dowolna, tak jak lubisz.
Do miseczki wbij 1 jajko, wlej mniej więcej 1/4 szklanki mleka i wszystko razem roztrzep widelcem lub trzepaczką.
Rozgrzej patelnię, włóż masło – najlepiej klarowane, żeby się nie przypaliło. Ja jednak czasami smażę na nieklarowanym, ale wtedy trzeba uważać, żeby temperatura smażenia nie była zbyt wysoka. Ilość masła powinna być dostosowana do wielkości patelni. Tosty powinny smażyć się w maśle, a nie na lekko natłuszczonej patelni.
Kromki pieczywa maczaj w jajku roztrzepanym z mlekiem i wkładaj na rozgrzany tłuszcz.
Smaż z obu stron do lekkiego zrumienienia i od razu podawaj. Polędwiczki wieprzowe zapiekane z parmezanem świetnie do nich pasują.
Polędwiczki wieprzowe zapiekane z parmezanem z francuskimi tostami i sałatą – smacznego 🙂
Polędwiczki wieprzowe – inne przepisy
Polędwiczki wieprzowe można zrobić na wiele sposobów. To mięso nie wymaga długiej obróbki cieplnej, więc dość szybko można z niego zrobić naprawdę pyszne danie. Na blogu znajdziesz kilka przepisów, z których często korzystam – może sprawdzisz i je?
Polędwiczki wieprzowe z pietruszkowym puree nie tylko na niedzielny obiad. Polędwiczki tym razem w formie niedużych roladek prezentują się oryginalnie. Puree z korzenia pietruszki pasuje do nich idealnie.
Polędwica wieprzowa w sosie z kaparów, tym razem w towarzystwie puree ziemniaczanego. Jak każde danie z polędwiczek – szybko 😉
Szaszłyki z polędwicy marynowanej w soku z limonki i miodzie. Jest to jedno z najszybszych dań na grilla, a dodatek ogórka, pieczarek i cebuli czyni je bardzo lekkim.
Pysznie. 🙂
dziękuję 🙂