Zupa z cukinii pachnąca tymiankiem, z ziemniakami, marchewką, selerem naciowym. Zupa bardzo lekka, bez mięsa, ale pyszna i sycąca.
Zupa z cukinii z tymiankiem chodziła za mną od pewnego czasu. A dokładniej od dnia, kiedy na blogu kuchennymidrzwiami.pl znalazłam pierwowzór mojej zupy. Kliknij TUTAJ jeśli chcesz zobaczyć wersję Ani. Zupa jest ugotowana bez mięsa, bardzo lekka i aromatyczna. Przygotowuje się ją bardzo szybko, co jest wielką zaletą w naszej codziennej rzeczywistości. Cukinia dostępna jest chyba przez cały rok, ale o tej porze smakuje najlepiej. Kulinarnym grzechem byłoby nie wykorzystywać jej w tym najlepszym czasie. A zatem zapraszam na zupę z cukinii pachnącą tymiankiem – jest naprawdę pyszna, a przy tym prosta i szybka do zrobienia.
Na skróty
Zupa z cukinii pachnąca tymiankiem – przepis
Składniki:
- około 300 g cukinii
- 1 większa marchew
- 3-4 średnie ziemniaki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- około 10 cm średniego pora (dowolnej jego części)
- 3 większe ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy (ewentualnie oleju słonecznikowego lub rzepakowego)
- 2 łyżki masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- około 2 litry wody lub bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zupę z cukinii – krok po kroku
Przygotowanie warzyw
- Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz. Jeśli ma cienką i delikatną skórę, nie obieraj jej. Jednak jeśli jej skóra jest twarda, wtedy lepiej ją obrać.
- Umytą i ewentualnie obraną cukinię pokrój w mniejsze kawałki – kostkę, słupki, jak wolisz. Kawałki nie powinny być zbyt małe, bo podczas gotowania rozpadną się.
- Marchew umyj, osusz i pokrój w plasterki, półplasterki, kostkę lub słupki – jak lubisz.
- Ziemniaki również umyj, obierz i pokrój w kostkę wielkością zbliżoną do wielkości kawałków cukinii.
- Selera naciowego opłucz i pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Pora przekrój wzdłuż i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, aby spomiędzy warstw usunąć ewentualny piasek. Następnie osusz go i pokrój w średniej grubości plasterki, a raczej półplasterki.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki lub posiekaj, ale niezbyt drobno.
Gotowanie zupy z cukinii
- W garnku rozgrzej oliwę, a następnie włóż na nią pokrojonego pora i ziele angielskie. Na średnim ogniu i mieszając podsmażaj krótko, aż por zeszkli się.
- Do zeszklonego pora dodaj marchewkę i ponownie mieszając podsmażaj około 3 minuty.
- Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i wklej bulion lub wodę.
- Kiedy wszystko razem zagotuje się, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj wszystko razem kilka minut. Ziemniaki nie powinny ugotować się do końca.
- Dodaj pokrojoną cukinię, selera naciowego, lubczyk i czosnek – gotuj razem do miękkości.
- Pod koniec gotowania przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
- Na koniec, kiedy wszystko będzie miękkie, dodaj tymianek i masło. Pozwól zupie gotować się jeszcze przez około minutę na bardzo małym ogniu, a potem przypraw finalnie według własnego smaku.
Z czym podawać zupę z cukinii
Zupa z cukinii jest bardzo lekka i niskokaloryczna. Zapewne znajdą się tacy, którzy stwierdzą, że to nie dla nich, bo “nie najedzą się”. W takim przypadku proponuję przygotować grzanki z serem: na pszenne pieczywo nałożyć nieco ulubionego żółtego sera lub parmezanu, a potem krótko zapiec w piekarniku w wysokiej temperaturze. Jeśli masz elektryczny piekarnik, wtedy ustaw blaszkę z grzankami na najwyższym poziomie. Bliskie sąsiedztwo grzałki przypiecze bardzo szybko ser, a pieczywo nie wyschnie, a podpiecze się. Nie ma chyba nic gorszego przy grzankach, jak twardy, wysuszony kawałek chleba lub bułki.
Zupa z cukinii może być nieco bardziej “konkretna” jeśli ugotujesz w niej ryż. Wystarczy w połowie gotowania wsypać 3-4 łyżki wypłukanego ryżu, a zupa finalnie będzie gęstsza i pożywniejsza. Nie lubisz ryżu? Wsyp drobny makaron lub zrób nieduże kluseczki kładzione – to też będzie pasowało.
Przepisy na inne lekkie zupy
Zupy to chyba najprostsze i najpraktyczniejsze dania obiadowe. Można je gotować wcześniej, a potem tylko odgrzewać. No i niezaprzeczalnie nie tracą na smaku ugotowane w większej ilości na więcej iż jeden obiad. O ile podczas zimowych miesięcy chętniej sięgamy po cięższe, bardziej zawiesiste zupy, to te lżejsze są doskonałe przez cały rok. Zwłaszcza w domach, gdzie codzienne obiady składają się z dwóch dań. Zupa może być podana wczesnym popołudniem, kiedy domownicy wracają do domu, każde w innym czasie, ale tak samo głodni. Dopiero jak już wszyscy są w domu, można podać drugie danie i przede wszystkim zjeść je wspólnie.
Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i sadzonym jajkiem zaspokoi pierwszy głód. Pięknie pachnie i – traktując ją jako preludium obiadu – może być zaserwowana bez jajka. Do jej zrobienia wykorzystaj świeży lub mrożony szpinak.
Zupa-krem z dyni z grillowaną gruszką – wygląda obłędnie, smakuje przepysznie. Intensywny kolor zupy przypomina słońce, prawda? Zupa dyniowa przełamana owocowym smakiem gruszki na pewno zasmakuje i ucieszy oko, bo przecież jemy także oczami.
Po więcej inspiracji sięgnij do zakładki ZUPY – przepisy na proste i szybkie zupy. Zapraszam 🙂
Ja! Akurat dostałam wczoraj cukinię i zastanawiałam się co z niej przyrządzić. Twoja propozycja mnie zaciekawiła, a jutro piątek i u nas je się bezmięsne dania. Dzięki za podpowiedź.
Kinga, to doskonała zupa na bezmięsny piątek – smacznego 🙂
Tak lubię! Prosto lekko i faktycznie można jeść nawet przez cały dzień przez kilka dni. Takie sprytne gotowanie jest na wagę złota! Nazwałabym ją nawet śródziemnomorską bardzo często jada się ją na Sycylii na kolację. Może niedokładnie identyczną ale bardzo podobną, dokłada się do niej liście sałaty.
Kasiu, ja przymierzam się do zupy z sałaty lub ogólnie czegoś na ciepło. Jednak tak ją lubię chrupać, że zawsze przypomni mi się jak już jej nie ma 😀
Ta zupa to właściwie nic szczególnego. Ale aż tyle lata na talerzu. No i mało kalorycznie, jak by się latem chciało.
Ta zupa to kwintesencja lata – dziekuję za inspirację <3
Zupa z cukinii, bez mięsa brzmi świetnie. Dodatek tymianku na pewno nadaje niesamowity aromat. Idealna propozycja na lekki obiad.
Tymianek jest niezwykle aromatyczny i cudnie pasuje do takich lekkich smaków 🙂
To brzmi naprawdę apetycznie! Zupa z cukinii z tymiankiem to świetny wybór, zwłaszcza w sezonie, gdy cukinia jest najsmaczniejsza. Bez mięsa, ale lekka i sycąca – idealna opcja dla tych, którzy lubią zdrowe i aromatyczne dania. Przepis wydaje się prosty i szybki, co na pewno docenią osoby ceniące sobie wygodę w kuchni. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem i oczywiście przepis zapisuje 🙂
Aniu, życzę smacznego 🙂