Zupa szpinakowa z jajkiem – jak zrobić zupę szpinakową ze świeżego lub mrożonego szpinaku? Sprawdź mój przepis na tę pyszną i uniwersalną zupę.
Zupa szpinakowa z jajkiem jest pyszna. Możesz ją ugotować ze świeżego lub mrożonego szpinaku. Jednak wybierając mrożony zrezygnuj z tego rozdrobnionego, bo rzadko jest to szpinak dobrej jakości. Generalnie sposób przygotowywania zupy szpinakowej można porównać do zupy szczawiowej. Obie robi się w podobny sposób, a różnią się nieco smakiem. Szczawiowa jest kwaśna sama w sobie i ma dość zdecydowany smak. Natomiast zupa szpinakowa jest znacznie delikatniejsza. Bez wątpienia wyglądają podobnie, ale dwie różne zupy. Zupę szpinakową można finalnie doprawić w różny sposób – moja dzisiejsza propozycja to zupa lekka i orzeźwiająca, a dodatek jajka czyni zupę bardziej sycącą.

Zupa szpinakowa z jajkiem sadzonym – przepis
Składniki:
- 400-450 g mrożonego szpinaku
- 2 średnie marchewki
- około 15 cm średniej grubości pora
- opcjonalnie 4-5 średnich ziemniaków
- 3 średnie ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- sok z 2/3 cytryny
- po 1 jajku na porcję
- po 1 łyżeczce masła na jajko
Zupa szpinakowa z jajkiem sadzonym – jak ją zrobić
- Marchewkę umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki lub oskrob, jeśli to młoda marchew. Następnie pokrój w plasterki lub półplasterki jeśli marchew jest gruba.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niezbyt małą kostkę.
- Por przekrój wzdłuż i dokładnie wypłucz pod zimną bieżącą wodą, aby usunąć najmniejsze drobiny piasku. Po wypłukaniu odsącz dobrze z wody, najlepiej na ręczniku papierowym i pokrój drobno w plasterki.
- Czosnek obierz i posiekaj na średnią grubość.
- Garnek postaw na średnim ogniu, rozgrzej go i wlej olej. Dodaj pokrojony por wraz z posiekanym czosnkiem i mieszając co chwilę podsmażaj przez około 2 minuty – powinny tylko zeszklić się.
- Do pora z czosnkiem dołóż pokrojoną marchewkę razem z ziemniakami i ponownie co chwilę mieszając podsmażaj przez kolejne mniej więcej 2 minuty. Wlej około 1 litr wody i zagotuj wszystko razem.
- Następnie do garnka włóż zamrożony szpinak, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Zagotuj i na niedużym ogniu i gotuj wszystko razem pod częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków.
- Do zupy wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i przypraw finalnie do smaku solą i pieprzem. Na koniec – opcjonalnie – możesz zupę zakwasić sokiem z cytryny, octem jabłkowym, ryżowym lub z białego wina.

Jak zrobić jajko sadzone do zupy szpinakowej
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej masło. Możesz użyć klarowanego, jednak ja wolę to zwykłe masło. Wbij jajko, przypraw je solą i ewentualnie pieprzem. Smaż je niezbyt intensywnie, a kiedy białko będzie już w połowie ścięte, ostrożnie wlej obok jajka mniej więcej łyżkę wody i natychmiast przykryj patelnię. Woda natychmiast się zagotuje, a unosząca się para zetnie wierzch jajka. Tak przygotowane jajko sadzone jest delikatniejsze niż po usmażeniu w taki najprostszy sposób.
Wskazówki
Mleczko kokosowe możesz zastąpić słodką lub kwaśną śmietaną – wszystko zależy od Twojego smaku. Pamiętaj jednak, że te składniki nieco różnią się w smaku i finalnej struktury: mleczko kokosowe nie zważy się po dodaniu soku z cytryny lub dowolnego octu. Niewątpliwie jednak słodka śmietanka lub kwaśna śmietana w gorącym i kwaśnym płynie zważy się.
Zamiast mrożonego szpinaku możesz użyć świeżego – zupa nic nie straci, a wręcz przeciwnie, będzie jeszcze pyszniejsza.
Kupując mrożony szpinak wybieraj ten, który jest cały, a nie rozdrobniony, który jest gorszej jakości. Nigdy nie wiesz co jeszcze zostało razem z tym szpinakiem zmielone…
Zamiast jajka sadzonego możesz podać do zupy jajko gotowane (w połówkach lub pokrojone drobniej) lub poszetowe, czyli jajko w koszulce.
Proste przepisy na pyszne zupy
Ponieważ zupy uwielbiam od zawsze, to na blogu możesz znaleźć sporo przepisów. Z pewnością znajdziesz wśród nich wiele takich, które Ci zasmakują. Zupy kremy, rozgrzewające, na rosole, bezmięsne… Jest z czego wybierać, a każda z nich w miarę prosta i szybka do przygotowania.
Chowder kukurydziany z boczkiem i tymiankiem to gęsta, bardzo sycąca zupa do przygotowania na dwa sposoby: jako zmiksowany gęsty krem i bez miksowania. Obie wersje pyszne!

Krupnik z grzybami to nieco inna wersja popularnej w naszym kraju zupy. Grzyby fantastycznie podkręcają smak i czynią krupnik pełniejszym w smaku i aromacie.

Zupa rybna z morszczuka – zdecydowany smak, piękny aromat. Zupa na rybnym rosole i z cudownym kolorem – polecam każdemu wielbicielowi ryb.

Zdecydowanie zupa dla mnie! Z pewnością przygotuję ją w najbliższych dniach!
Życzę Ci bardzo smacznego 🙂
Zapraszam się, bo uwielbiam szczawiową właśnie w takim wydaniu. Rozkoszna!
Szczawiowa…mmm…narobiłaś mi apetytu 😉
Wspaniały przepis na dobrą zupę.
Bardzo lubię szpinak, a świeży najbardziej. W sklepach go nie brakuje.
Mleczko kokosowe zastąpię śmietaną.
Wybornie 🙂
To jedna z moich ulubionych zup od pewnego czasu. Jestem pewna, że i Tobie zasmakuje, Irenko :*
Mam smaka na tą zupkę a właśnie mam w domu caly worek świeżego szpinaku tak wiec idealnie się składa. Dziekuje bardzo za przepis. Dobra dawka witamin na zimę !
Ciekawe, czy zrobiłaś 😉
W pierwszej chwili myślałam, że to szczawiowa , a tu taka niespodzianka 🙂 Myślę, że taka wersja zupy z pewnością by mi posmakowała 🙂
Warto spróbować, bo zaskakuje niektórych 😉
O! I to jest pomysł na jutrzejszy lub pojutrzejszy obiad 😀 Nigdy nie robiłam zupy szpinakowej z mlekiem kokosowym, a jedno i drugie bardzo lubię 🙂 No i oczywiście jaja sadzone też uwielbiam, a Twojego patentu z wodą nie znałam 🙂
To na pewno był smaczny obiad 😉
O istnieniu zupy szpinakowej dowiedziałam sie bardzo niedawno i byłam trochę zdziwiona, bo nie przepadam za szpinakiem. Dodatek sadzonego jajka (ten przepis z łyżka wody wykorzystam na 100%) wydaje mi się dziwny, ale lubię eksperymenty. I mleczko kokosowe, ciekawe jak zareaguje rodzina. Zrobię w niedzielę 🙂 Córka lubi szpinak więc ją na pewno zadowolę 🙂
Jajka w ten sposób robię od wielu lat i sprawdza się to zawsze 🙂
Pyszna zupa. Lubię tak szpinakową jaki szczawiową kropka to takie moje osobiste wspomnienia z dzieciństwa. Z dodatkiem jajka nie próbowałam ale skoro proponujesz dodam nawet dwa. Porwała bym chętnie na wieczór miseczkę pełną po brzegi.
Do takich zup najczęściej dodaje się jajko na twardo lub w koszulce. Dlaczego nie zrobić sadzonego?
Maglosiu dziekuje za pomysł na obiad ? ostatnio mam z nimi problem i totalny brak pomysłów ? myślę że moi domownicy będą zadowoleni z takiego obiadku, bo zupka wyglada oblednie ?
Z tymi pomysłami to nie tylko Ty masz kłopot 😀