Labneh serek z jogurtu z oliwą z oliwek, czosnkiem i ostrą papryczką to doskonały sposób na lekki, pyszny twarożek. Zrobisz go w prosty sposób, sprawdź mój przepis.
Labneh serek z jogurtu z oliwą z oliwek robię dość często, zwłaszcza jak kupię zbyt dużo naturalnego jogurtu. Najlepszy labneh wychodzi z jogurtu greckiego, który jest znacznie gęstszy i ma zbitą konsystencję. Tradycyjne twarogi i sery są przygotowywane w nieco inny sposób jak labneh. O ile te pierwsze powstają w wyniku podgrzewania zakwaszonego (lub kwaśnego) mleka – upraszczając oczywiście, to labneh jest po prostu jogurtem, z którego odciśnięto wodę.
Labneh bez dodatków, z oliwą z oliwek, ziołami czy przyprawami to dobry dodatek do chleba, bułeczek, chlebka pita i tak dalej. Dosmaczysz nim najzwyklejsze ziemniaczki upieczone na grillu, w ognisku czy takie zwyczajne ugotowane w mundurkach. Labneh sprawdzi się także jako baza do deserów, a nawet serników. Bez wątpienia jest zdrowy, lżejszy i delikatniejszy niż tradycyjny twarożek.
Przepis na labneh – serek z jogurtu z bazyliową oliwą, czosnkiem i ostrą papryką
Składniki:
- 800 g jogurtu naturalnego, najlepszy jest do tego celu jogurt grecki
- niepełne 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek – ja użyłam oliwy bazyliowej ze sklepu Oliwa i Miód
- 2-3 większe ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
- 1 ostra papryczka
Jak zrobić labneh – krok po kroku
- Do przygotowania tego doskonałego serka musisz przygotować: duży kawałek gazy opatrunkowej, płótno, bawełniana ściereczka lub pieluszkę z tetry. Do tego duże sito lub durszlak i odpowiedniej wielkości miski. Jedną do wymieszania jogurtu, a drugą do ustawienia na niej sita z jogurtem.
- Durszlak lub duże sito wyłóż gazą (pieluszką lub płótnem) w taki sposób, aby po wylaniu jogurtu można było zawiązać rogi. Ustaw na misce, aby woda mogła swobodnie ściekać i nie stykała się z odciekającym jogurtem.
- Jogurt przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj dokładnie. Następnie przełóż go na gazę, a końce gazy zbierz i zawiąż lub ściągnij gumką recepturką. Uważaj, aby jogurt nie przelał się poza gazę.
- Miskę z durszlakiem i jogurtem wstaw do lodówki – co kilka godzin zaglądaj czy nie trzeba odlać wody i ścisnąć bardziej gazę.
- Czas odciekania jogurtu jest różny i zależy od gęstości samego jogurtu oraz tego, o jakiej konsystencji chcesz otrzymać labneh. Po około 12 godzinach i przy gęstym jogurcie (grecki jest idealny) możesz sprawdzić czy serek jest odpowiednio gęsty.
- Kiedy serek osiągnie odpowiednią dla Ciebie gęstość, wyjmij go z gazy i przełóż do czystej miseczki.
- Obierz i posiekaj czosnek. Ostrą papryczkę umyj, przekrój wzdłuż, usuń nasionka i posiekaj drobno – jeśli lubisz naprawdę ostre smaki możesz pozostawić pesteczki.
- Następnie do miski z serkiem labneh dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj aż do połączenia oliwy z serkiem. Na koniec ewentualnie do smaku przypraw labneh solą.
- Twój labneh jest gotowy – smacznego!

Labneh – wskazówki i rady
Czym dłużej jogurt odsącza się z wody, tym jest gęstszy i ma bardziej zwartą konsystencję. Dlatego jeśli zależy Ci na lekkim, luźnym serku, wtedy trzymaj jogurt w gazie krócej, wystarczy kilkanaście godzin. Jeśli natomiast chcesz mieć serek bardziej zbity, wtedy odczekaj 2, a nawet 3 dni.
Wodę pozostałą z odcieku można wykorzystać jako bazę do zup, koktajli, smoothie czy jako podstawę marynaty do mięs.
Naczynia, jakie wykorzystasz do przygotowania labneh warto wyparzyć wrzątkiem, aby w serku nie znalazły się zbędne bakterie. Warto zadbać o czystość, gdyż w przeciwnym razie serek może zepsuć.
Gotowy labneh należy przechowywać w lodówce w przykrytym naczyniu, aby nie wysychał. Można je przechowywać do tygodnia.

Labneh ma wiele zastosowań
Jak już wspomniałam, labneh można wykorzystać w wielu daniach i na wiele sposobów. W zależności od stopnia odsączenia wody, z labneh możesz przygotować doskonałe, lekkie pasty kanapkowe na słodko i wytrawnie, z ziołami, przyprawami, miodem, powidłami… Tutaj ogranicza Cię tylko Twój smak i wyobraźnia. Osoby na diecie rezygnują z serników, gdyż są kaloryczne. Jednak wykorzystując labneh można zrobić sernik lżejszy, bardziej orzeźwiający i delikatny. Ja najczęściej przygotowuję pasty kanapkowe i marynowane w olejach i oliwie kulki labneh. W tym starszym wpisie możecie zobaczyć jednak je w nieco innym kształcie, gdyż do odcieku wykorzystałam nieduże, oryginalne foremki do domowej produkcji serów.

Oliwa bazyliowa Flaminio Evo&Basil
Jak zauważyliście, w przepisie wykorzystałam oliwę bazyliową. Jest to oryginalna włoska oliwa extravergine Flaminio Evo&Basil, z internetowego sklepu Oliwa i Miód. Od kilku tygodni smakuję różne oliwy z tego sklepu, więc i inne znajdą się na blogu. Oliwa Evo&Basil zawiera naturalny ekstrakt (1%) z bazylii z Ligurii. Bez chemii, bez substancji genetycznie modyfikowanych. Producentem oliwy Flaminio D.O.P. rodzinna firma Irene Guidobaldi, założona przez pradziadka obecnej właścicielki. Olio Flaminio to nie tylko oliwa, ale także ręcznie wyrabiane makarony, rośliny strączkowe i regionalne zboża.
Oliwa Flaminio Evo&Basil jest dość intensywna w smaku i aromacie. Wyraźnie czuć bazylię, a nie „coś bazyliopodobnego”. Jednak tej oliwy nie zaleca się zbytnio podgrzewać, więc do smażenia lepiej wybrać inną. Doskonała jest jednak do wszelkich dań, gdzie pożądany jest smak i zapach bazylii, a więc do makaronów, grzanek, serów czy sosów pomidorowych. W pierwszej chwili smakowania oliwa wydaje się intensywna i ostra. Po chwili jednak to wrażenie ustępuje i czuć aromat i smak najlepszej oliwy oraz bazylii. Polecam ją każdemu smakoszowi i zapraszam na zakupy do internetowego sklepu Oliwa i Miód, gdzie – w razie potrzeby – można otrzymać fachową i życzliwą pomoc w wyborze najlepszej oliwy.
Bardzo lubię labneh. Robię od czasu do czasu, Najbardziej smakuje mi czosnkowa wersja serka.