Labneh serek z jogurtu z oliwą z oliwek, czosnkiem i ostrą papryczką to doskonały sposób na lekki, pyszny twarożek. Zrobisz go w prosty sposób, sprawdź mój przepis.
Labneh serek z jogurtu z oliwą z oliwek robię dość często, zwłaszcza jak kupię zbyt dużo naturalnego jogurtu. Najlepszy labneh wychodzi z jogurtu greckiego, który jest znacznie gęstszy i ma zbitą konsystencję. Tradycyjne twarogi i sery są przygotowywane w nieco inny sposób jak labneh. O ile te pierwsze powstają w wyniku podgrzewania zakwaszonego (lub kwaśnego) mleka – upraszczając oczywiście, to labneh jest po prostu jogurtem, z którego odciśnięto wodę.
Labneh bez dodatków, z oliwą z oliwek, ziołami czy przyprawami to dobry dodatek do chleba, bułeczek, chlebka pita i tak dalej. Dosmaczysz nim najzwyklejsze ziemniaczki upieczone na grillu, w ognisku czy takie zwyczajne ugotowane w mundurkach. Labneh sprawdzi się także jako baza do deserów, a nawet serników. Bez wątpienia jest zdrowszy, lżejszy i delikatniejszy niż tradycyjny twarożek.
Przepis na labneh – serek z jogurtu z oliwą, czosnkiem i ostrą papryką
Składniki:
- 800 g jogurtu naturalnego, najlepszy jest do tego celu jogurt grecki
- niepełne 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 większe ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
- 1 ostra papryczka
Jak zrobić labneh – krok po kroku
- Do przygotowania tego doskonałego serka musisz przygotować: duży kawałek gazy opatrunkowej, płótno, bawełniana ściereczka lub pieluszkę z tetry. Do tego duże sito lub durszlak i odpowiedniej wielkości miski. Jedną do wymieszania jogurtu, a drugą do ustawienia na niej sita z jogurtem.
- Durszlak lub duże sito wyłóż gazą (pieluszką lub płótnem) w taki sposób, aby po wylaniu jogurtu można było zawiązać rogi. Ustaw na misce, aby woda mogła swobodnie ściekać i nie stykała się z odciekającym jogurtem.
- Jogurt przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj dokładnie. Następnie przełóż go na gazę, a końce gazy zbierz i zawiąż lub ściągnij gumką recepturką. Uważaj, aby jogurt nie przelał się poza gazę.
- Miskę z durszlakiem i jogurtem wstaw do lodówki – co kilka godzin zaglądaj czy nie trzeba odlać wody i ścisnąć bardziej gazę.
- Czas odciekania jogurtu jest różny i zależy od gęstości samego jogurtu oraz tego, o jakiej konsystencji chcesz otrzymać labneh. Po około 12 godzinach i przy gęstym jogurcie (grecki jest idealny) możesz sprawdzić czy serek jest odpowiednio gęsty.
- Kiedy serek osiągnie odpowiednią dla Ciebie gęstość, wyjmij go z gazy i przełóż do czystej miseczki.
- Obierz i posiekaj czosnek. Ostrą papryczkę umyj, przekrój wzdłuż, usuń nasionka i posiekaj drobno – jeśli lubisz naprawdę ostre smaki możesz pozostawić pesteczki.
- Następnie do miski z serkiem labneh dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj aż do połączenia oliwy z serkiem. Na koniec ewentualnie do smaku przypraw labneh solą.
- Twój labneh jest gotowy – smacznego!
Labneh – wskazówki i rady
Czym dłużej jogurt odsącza się z wody, tym jest gęstszy i ma bardziej zwartą konsystencję. Dlatego jeśli zależy Ci na lekkim, luźnym serku, wtedy trzymaj jogurt w gazie krócej, wystarczy kilkanaście godzin. Jeśli natomiast chcesz mieć serek bardziej zbity, wtedy odczekaj 2, a nawet 3 dni.
Wodę pozostałą z odcieku można wykorzystać jako bazę do zup, koktajli, smoothie czy jako podstawę marynaty do mięs.
Naczynia, jakie wykorzystasz do przygotowania labneh warto wyparzyć wrzątkiem, aby w serku nie znalazły się zbędne bakterie. Warto zadbać o czystość, gdyż w przeciwnym razie serek może zepsuć.
Gotowy labneh należy przechowywać w lodówce w przykrytym naczyniu, aby nie wysychał. Można je przechowywać do tygodnia.
Labneh ma wiele zastosowań
Jak już wspomniałam, labneh można wykorzystać w wielu daniach i na wiele sposobów. W zależności od stopnia odsączenia wody, z labneh możesz przygotować doskonałe, lekkie pasty kanapkowe na słodko i wytrawnie, z ziołami, przyprawami, miodem, powidłami… Tutaj ogranicza Cię tylko Twój smak i wyobraźnia. Osoby na diecie rezygnują z serników, gdyż są kaloryczne. Jednak wykorzystując labneh można zrobić sernik lżejszy, bardziej orzeźwiający i delikatny. Ja najczęściej przygotowuję pasty kanapkowe i marynowane w olejach i oliwie kulki labneh. W tym starszym wpisie możecie zobaczyć jednak je w nieco innym kształcie, gdyż do odcieku wykorzystałam nieduże, oryginalne foremki do domowej produkcji serów.
Bardzo lubię labneh. Robię od czasu do czasu, Najbardziej smakuje mi czosnkowa wersja serka.