Zupa z soczewicy z wołowiną jest prosta i dość szybka do zrobienia. W zależności od przyprawienia może być łagodna i lekka lub pikantna i aromatyczna.
Zupa z soczewicy z wołowiną należy do tych dań, które są idealne na chłodną porę. Można ją przygotować dzień wcześniej, aby nabrała najlepszego smaku i aromatu. To jedna z zup, które podgrzewane stają się coraz pyszniejsze. Soczewicę lubię za jej krótki czas gotowania i niesamowitą uniwersalność. Na blogu znajdziecie wiele przepisów z użyciem soczewicy, zwłaszcza czerwonej. Bez wątpienia to wielkie bogactwo białka, jakim można zastąpić produkty zwierzęce. Ze względu na to jest jednym z ulubionych i podstawowych produktów wegan i wegetarian. Dzisiaj zapraszam ani zupę soczewicowo-wołową, pyszną, aromatyczną i sycącą.
Przepis na zupę z soczewicy z wołowiną
Składniki:
- ok. 400 g zmielonej wołowiny
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1/2 średniego pora
- 1/2 – 1 papryczka chili
- 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego – najlepiej grubego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- ok. 1200 ml wody + odrobina wody do mięsa
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- 4-5 łyżek oleju
- sól do smaku
Jak zrobić zupę z soczewicy z wołowiną
- Por przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie pokroić na średnią grubość.
- Papryczkę opłukać, przekroić wzdłuż, usunąć nasionka – wielbiciele ostrych smaków mogą je pozostawić – posiekać drobno.
- Zmieloną wołowinę przełożyć do miseczki, dodać pieprz i 3-4 łyżki zimnej wody, wszystko razem dobrze wyrobić dłonią na gładką masę. Wodę dodaję po to, aby dodać mięsu soczystości i mniej zbitej struktury.
- Z mięsa formować niewielkie kulki i każdą z nich obtaczać w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i obsmażyć krótko mięsne kuleczki – zdjąć je z patelni i przełożyć na przykład do miseczki. Patelnię pozostawić jeszcze, będzie potrzebna do przypraw.
- Do garnka dodać resztę oleju, dołożyć por i chili. Mieszając podsmażyć krótko na średnim ogniu.
- Dodać kuleczki z wołowiny, wlać połowę wody i gotować razem około 5 minut.
- Następnie dolać resztę wody, wsypać przepłukaną lekko na sicie i odsączoną soczewicę – gotować na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15-20 minut.
- W tym czasie ponownie rozgrzać patelnię i wsypać na nią paprykę wędzoną wraz z kuminem – wszystko podsmażyć przez około 1 minutę mieszajac. Przyprawy nabiorą w ten sposób intensywnego zapachu i smaku.
- Podsmażone przyprawy przełożyć do garnka z zupą, a patelnię “przepłukać” niewielką ilością zupy, aby odzyskać jak najwięcej smaku.
- Zupę przyprawić solą do smaku i ugotować do miękkości mięsa i soczewicy, która finalnie prawie całkowicie się rozpadnie.
- Podawać posypaną ulubioną zieleniną, ja tym razem wykorzystałam suszoną zieloną cebulkę. Doskonale harmonizuje z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.

Przepisy na gęste sycące zupy
Bez wątpienia zupą można nakarmić do syta każdego. Ważne jest, aby nie była wodnista, zawierała produkty białkowe i tłuszcze w odpowiednich ilościach. Jestem wielką zwolenniczką zup w każdej postaci, wiec na moim blogu znajdziecie ich sporo. Sprawdźcie jak smakują i jak niewiele czasu potrzeba, aby je ugotować.
Gęsta zupa z czerwonej soczewicy z wędzoną papryką – prosto, szybko, pysznie i zdrowo – polecam.

Chowder kukurydziany z boczkiem, czyli gęsta zupa z kukurydzy, ziemniaków, z dodatkiem aromatycznego boczku. Tę zupę można zmiksować, przynajmniej częściowo, przed podaniem lub podać bez miksowania.

Przepisy na dania z soczewicy
Ponieważ soczewica jest produktem bardzo zdrowym, głównie przez zawartość białka, a także nie wymaga długiej obróbki, polecam ją Wam. Warto wykorzystać zieloną lub czerwoną soczewicę do przygotowania smacznych i wartościowych dań. Co można zrobić z soczewicy? Oprócz zup także wegetariańskie i wegańskie klopsiki, pasztety, pasty do smarowania pieczywa. Na moim blogu znajdziesz proste i smaczne przepis na dania z soczewicy – zapraszam do skorzystania.
Lubię soczewicę i od niedawno przekonuję do mniej moją rodzinę, a ten przepis nieźle się zapowiada 🙂
Podobnie jak Paulina komentująca niżej Twój wpis, nie przepadam za wołowiną. Uwielbiam natomiast soczewicę i często na jej bazie przygotowuję różne potrawy. Lubię właśnie czerwoną odmianę, bo jest mało wymagająca w obróbce.\Serdeczności przesyłam:)
Podobnie jak Paulina komentująca Twój wpis wyżej, nie przepadam za wołowiną. Natomiast uwielbiam soczewicę i od jakiegoś czasu sporo jej używam. Najczęściej czerwoną właśnie, bo mało wymagająca w obróbce.
Ale bym zjadła…Cudowna zupa. Wszystko w niej trafia w moje kubki smakowe.
Świetny pomysł na rozgrzewającą zupę, po orzeźwiającym zimowym spacerze będzie idealnie smakować.
Przyznam, że nie przepadam za smakiem soczewicy, ale raz na jakiś czas, coś z niej przygotowuję, aby w końcu się przełamać, może taka zupa nastawi mnie przychylnie. ?
Pominęłabym wołowinę, za którą nie przepadam i jestem gotowa do przygotowania tej prostej zupy.
Ostatnio mi nie wyszła zupa z soczewicy. Zrobię podejście numer dwa może teraz nam zasmakuje.