Zupa z czerwonej soczewicy to proste, szybkie i sycące danie, bo soczewica, to niezwykle wdzięczny produkt w kuchni. Można z niej przygotować niemal wszystko: od zup z soczewicą, przez pasty i wegetariańskie pieczenie do najróżniejszych kotlecików.
Zupa z czerwonej soczewicy krótko się gotuje i komponuje z wieloma smakami. Ponieważ zawiera dużo białka, może stanowić doskonały zamiennik mięsa. Zupę z soczewicy można przygotować niezwykle szybko i wystarczy skomponować inne warzywa, inne przyprawy i dodatki, a za każdym razem można otrzymać całkiem inną zupę. Niewątpliwie jest bardzo uniwersalna. Jeśli szukacie dań wysokobiałkowych, a nie chcecie jeść mięsa, to soczewica jest idealnym wyborem.
Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z warzywami i wędzoną papryką
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ok. 1,5-2 litry wody
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- ok. 20 cm średniej grubości pora
- 2 mniejsze cebule
- 3 większe ząbki czosnku
- 2 większe marchewki
- 3 łyżki mielonej wędzonej papryki
- sól do smaku
- 3-4 łyżki oliwy lub ulubionego oleju
- duża szczypta mielonej ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy – krok po kroku
- Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, odsączyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą (ok. 1,5 litra) i gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
- Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Pora wypłukać dobrze, przekroić wzdłuż na 4-6 części, a następnie posiekać w miarę drobno. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę (lub olej), dodać cebulę i por – mieszając podsmażyć krótko na średnim ogniu. Dodać marchewkę i ponownie mieszając podsmażać warzywa przez około pół minuty.
- Do warzyw na patelni dodać posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, wędzoną paprykę, ostrą paprykę i pieprz. Wymieszać i smażyć wszystko przez kolejne pół minuty.
- Warzywa z przyprawami przełożyć do garnka z soczewicą. Przyprawić solą, ewentualnie dolać wody i gotować przez kilka minut aż do pełnej miękkości składników i do połączenia smaków.
- Zupę podawać z kleksem dobrej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu. Ponieważ dania z warzyw strączkowych potrzebują czasu, aby dobrze przejść smakami, zupa najlepsza jest na drugi dzień po ugotowaniu.

Nie tylko zupy z soczewicy są pyszne. Spróbuj także innych dań – są naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Kotleciki z czerwonej soczewicy i jarmużu – kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis.

Mercimek köftesi – tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur – oryginalny przepis, który otrzymałam od jednej z czytelniczek mieszkającej w Turcji. Ponieważ nie jest “spolszczony”, polecam szukającym naprawdę oryginalnych receptur.

Pikantna pasta z czerwonej soczewicy – doskonała do kanapek, a także jako farsz, na przykład do naleśników czy pierogów. Bez wątpienia ma wiele smacznych zastosowań.

Na jakim etapie dodać czosnek? Smażysz go już na samym początku z cebulą czy dodajesz później? Nie widzę tego w opisie, a mam wrażenie, że zupa za bardzo przeszła mi czosnkiem. Zastanawiam się czy przesadziłam z nim, dodałam w złym momencie czy jestem przewrażliwiona:) Dodam, że czosnek dodaję tylko dlatego, że jest zdrowy, ale nie przepadam za jego smakiem:)
Ha…Widzisz, ominęłam to w opisie! Dziękuję za czujność ??
Czosnek dodaję najczęściej w fazie dodawania przypraw, żeby nie wysmażył się, bo wtedy jest gorzki. Ilość możesz spokojnie zmniejszyć. Ja lubię go, więc używam sporo. Czosnek najzdrowszy jest na surowo, więc jak go ominiesz to nie stracisz za dużo ? Dopraw zupę po swojemu, według własnego smaku, wtedy jest najpyszniejsza. Ściskam serdecznie i lecę edytować post!
Smak wędzonej papryki potrafi niesamowicie podkręcić danie 🙂
Odkryłam ją kilka lat temu, ale jestem nią zachwycona. A w daniach mięsnych to już prawdziwy obłęd ?