Spłaszczone ziemniaki z piekarnika z dodatkiem guacamole i sera feta. Proste i szybkie danie na obiad, ciepłą kolację lub na imprezę.
Spłaszczone ziemniaki z piekarnika na pierwszy rzut oka wyglądają jak niewielkie kanapki. Kolorowe, pachnące i pyszne – to doskonały pomysł, aby pozornie banalne ziemniaki podać nieco oryginalniej. Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie każdy, nawet dzieci wspierane przez dorosłego. Na przednówku, kiedy tak bardzo tęsknimy za świeżymi warzywami i słońcem, takie spłaszczone ziemniaki z kolorowymi dodatkami, nieco przybliżą nam wiosnę. Nie traktuj jednak tego dania dosłownie i nie trzymaj się ściśle wytycznych. To raczej pomysł, a nie precyzyjny przepis 🙂
Spłaszczone ziemniaki z piekarnika – podaj je z guacamole i serem typu feta
Składniki:
- średniej wielkości ziemniaki
- sera feta
- 2 awokado
- 2-3 większe ząbki czosnku
- oliwa do posmarowania ziemniaków
- limonka lub ewentualnie cytryna
- sól, świeżo mielony pieprz, mielony suszony czosnek – do smaku
- dodatki: pomidorki, świeża papryczka chili, ogórek, zielenina
- u mnie jeszcze dodatkowo jalapeno w zalewie
Jak zrobić spłaszczone ziemniaki z piekarnika krok po kroku
- Wybierz w miarę jednakowe ziemniaki średniej wielkości, zdrowe, bez wyrastających kiełków. Dobrze je wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj bez obierania. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw na jakiś czas, aby nieco przestygły – nie muszą być zimne.
- Przygotuj większą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ugotowane i osuszone ziemniaki układaj na blasze i zgniataj je na płasko. Ja używam do tego celu szklanki lub kubka. Nie zgniataj ich jednak za bardzo, bo się rozpadną.
- Każdy ziemniak posmaruj oliwą i przypraw lekko solą, pieprzem i zmielonym, suszonym czosnkiem.
- Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zapiekaj aż delikatnie zrumienią się na brzegach.
- Podczas zapiekania ziemniaków przygotuj dodatki.
- Z awokado zrób guacamole:
- Czosnek obierz, posiekaj drobno, a potem rozetrzyj z odrobiną soli. To “wyciągnie” z niego maksimum smaku i aromatu.
- Przekrój każde awokado na pół i wyjmij pestkę. Następnie przy pomocy łyżki wyjmij miąższ oddzielając go od skórki. Od razu skrop go sokiem z limonki (lub ewentualnie cytryny), aby nie ściemniał.
- Do rozgniecionego awokado dodaj roztarty z solą czosnek i wymieszaj dokładni. Po spróbowaniu możesz dodać więcej soli i soku z limonki.
- Ser typu feta pokrusz.
- Zieleninę (listki sałaty, natkę pietruszki, szpinak – to wszystko, co lubisz) wypłucz i dokładnie osusz.
- Ostrą papryczkę pokrój w plasterki lub posiekaj w kostkę.
- Upieczone ziemniaczki wyjmij z piekarnika i przełóż na półmisek lub talerze.
- Na każdy ziemniak nakładaj guacamole lub pokruszoną fetę. Możesz również nakładać jedno i drugie.
- Udekoruj swoimi dodatkami i od razu podawaj – smacznego 🙂
Latem, kiedy będziemy się cieszyć świeżymi warzywami, takie ziemniaczki będą jeszcze pyszniejsze.
Guacamole – sos z awokado
Guacamole to meksykański gęsty sos (dip, salsa) z awokado. Szacuje się, że wymyślili go Aztekowie, którzy przygotowywali go w najprostszy z możliwych sposobów, czyli rozgniatali awokado z solą i sokiem z limonki. W chwili obecnej guacamole ma niezliczoną ilość wersji, a dodaje się do niego również między innymi czosnek, kolendrę, pomidory, ostrą papryczkę. Meksykanie najchętniej jadają guacamole z kukurydzianymi plackami tortilli.
Lubisz ziemniaki? Sprawdź jak smakują inne dania z ziemniakami w roli głównej 🙂
Młode ziemniaki z twarożkiem, czyli wiosenne kolorowe ziemniaczki.
Nacinane ziemniaki, zapiekane z pikantną marynatą – pyszny dodatek do obiadu lub na grilla.
Znajdzie się też zupa z ziemniaków, która smakuje cały rok. Tym razem jest to zupa ziemniaczana z kawałkami chrupiącego boczku.
Smakowicie podane. Różnorodność dodatków czyni je bardzo atrakcyjnym posiłkiem. Widziałam te ziemniaki chyba milion razy, ale nigdy nie robiłam. Może się teraz odważę?
Odważ się póki są młode ziemniaki 🙂 Wtedy najsmaczniejsze wychodzą.
Pysznie się zapowiada. Ja tam bardzo lubię takie potrawy
Polecam, są pyszne.
Nie probowałam takich. Będę musiała je zrobić i spróbować
Polecam. Są proste i smaczne.
Pierwszy raz takie widzę. Z chęcią bym spróbowała takich ziemniaków
Kasiu, zbliża się sezon młodych ziemniaków. Wtedy są najsmaczniejsze 😉