Zupa ziemniaczana, inaczej nazywana kartoflanką – bardzo kremowa, aksamitna i delikatna.
Dzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych zup, czyli ziemniaczaną. Tym razem pod postacią gęstego kremu z dodatkiem chrupiących kawałków boczku. Jest to jedna z zup, które wyglądają dość niewinnie, ale są bardzo sycące. Można dodatkowo dołożyć jeszcze po kromce świeżego chleba, ale nie jest to konieczne. Moją wersję obsypałam posiekanym koperkiem, możecie jednak użyć natki pietruszki lub szczypiorku.
Przepis na kremową zupę ziemniaczaną
Składniki na 4 porcje:
Jak zrobić zupę krem z ziemniaków?
Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, a następnie przełożyć do garnka. Dodać ziemniaki i podsmażyć wszystko razem (mieszając) przez około minutę.
Wlać wodę w takiej ilości, aby przykryła ziemniaki mniej więcej do 3/4 wysokości. Wszystko razem pod przykryciem ugotować do miękkości.
Dodać śmietankę i przyprawić solą. Krem powinien wyjść dość gęsty, można jednak rozrzedzić go dodatkową ilością śmietanki, mlekiem lub wodą.
- Spróbuj także zupy ziemniaczanej z wędzonym łososiem