Zupa ziemniaczana, a raczej krem ziemniaczany. Z chrupiącym boczkiem, który wspaniale łączy się swoim zdecydowanym smakiem i strukturą z aksamitnym kremem z ziemniaków.
Zupa ziemniaczana to jedna z moich ulubionych – dzisiaj pod postacią gęstego i aksamitnego kremu z dodatkiem chrupiących kawałków boczku. Jest to jedna z zup, które wyglądają dość niewinnie, ale są bardzo sycące. Można dodatkowo dołożyć jeszcze po kromce świeżego (lub opieczonego w tosterze) chleba, ale nie jest to konieczne. Moją wersję obsypałam posiekanym koperkiem, możecie jednak użyć natki pietruszki lub szczypiorku.
Przepis na kremową zupę ziemniaczaną
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 8 średnich plastrów parzonego wędzonego boczku
- 150 ml słodkiej śmietanki (minimum 30%)
- sól do smaku
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- dodatkowo:
- świeży grubo mielony pieprz
- koperek
Jak zrobić zupę ziemniaczaną
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. (Im mniejsza, tym krócej ziemniaki będą się gotować.)
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Boczek ułożyć na rozgrzanej patelni i na niewielkim ogniu z obu stron wytopić tłuszcz. (Powinny pozostać rumiane, chrupiące kawałki. Nie należy przyspieszać smażenia, gdyż boczek może się przypalić.)
Obsmażony boczek przełożyć na talerzyk, a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Następnie przełożyć do garnka, dodać ziemniaki i podsmażyć wszystko razem (mieszając) przez około minutę.
Wlać wodę w takiej ilości, aby przykryła ziemniaki mniej więcej do 3/4 wysokości. Wszystko razem pod przykryciem ugotować do miękkości.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.
Dodać śmietankę i przyprawić solą. Krem powinien wyjść dość gęsty, można jednak rozrzedzić go dodatkową ilością śmietanki, mlekiem lub wodą.
Podawać posypany posiekanym koperkiem i pieprzem, a na wierzchu układać kawałki chrupiącego boczku.