Modra kapusta duszona z jabłkami to lekki i smaczny dodatek do obiadu. Sprawdź mój przepis.
Modra kapusta duszona z jabłkami to fantastyczny dodatek do drugiego dania. Bardzo lubię modrą (czerwoną) kapustę pod każdą postacią, jednak moi domownicy nie przepadają za nią, więc rzadko ją przygotowuję. Wpadłam jednak na pomysł, aby po zrobieniu zamykać ją w niewielkich słoiczkach. Takich na jedną czy dwie porcje. Czerwona kapusta musi być wekowana, gdyż ja sama nie zjem jej tyle, ile wychodzi choćby z małej główki. Nie wyrzucę przecież nadmiaru, a słoiczek chętnie się otworzy jak przyjdzie ochota. Owoce idealnie komponują się z kapustą. Ja tym razem dodałam gruszki i jabłka, ale można również w sezonie dodać brzoskwinie z ogródka czy też same jabłka. Dodatek octu jest symboliczny, gdyż przy mocno kwaśnych jabłkach czasami nie trzeba dodawać go wcale. Przyprawiajcie jednak taką kapustę według własnego uznania, tylko wtedy będzie Wam naprawdę smakować.
Przepis na modrą (czerwoną) kapustę z jabłkami i gruszkami
Składniki:
- około 1,2 -1,5 kg modrej (czerwonej) kapusty
- 1 mały por
- 2 niewielkie jabłka (kwaskowate i twarde)
- 2 małe gruszki (użyłam konferencji)
- sól do smaku
- ocet winny do smaku
- 3 małe liście laurowe
- 5-8 ziaren ziela angielskiego
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Modra kapusta duszona z jabłkami – jak zrobić
- Z kapusty usunąć zewnętrzne liście i poszatkować ją na dowolną, ulubioną grubość.
- Przełożyć do garnka, podlać wodą (około 1- 1,5 szklanki), dodać liście laurowe i ziele angielski. Podgotować, aby była na wpół miękka.
- Jabłka i gruszki opłukać, przeciąć na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki. Nie mogą być zbyt małe, gdyż wtedy rozpadną się.
- Pora (białą i jasnozieloną część) oczyścić i posiekać w średniej grubości plasterki.
- Zeszklić na patelni, na oleju.
- Następnie dodać do kapusty razem z jabłkami i gruszkami, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i udusić do miękkości mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy całość miękka, dodać odrobinę octy winnego, aby dokwasić ewentualnie kapustę do smaku.
- Podawać jako dodatek do drugiego dania. Taka kapusta pasuje między innymi do pieczonych mięs lub mięs duszonych w ciemnym sosie.
Spróbuj także innej kapusty na gorąco…
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem – bardzo aromatyczna i doskonale pasująca do dań mięsnych.