5,8K
Nie wiem jak Wy, ale ja tęsknię już do lata. No, przynajmniej do wiosny. Brakuje mi słońca, ciepła i kolorów. Przytłaczająca jest ta wszechobecna szarość za oknem. Gdyby jeszcze był śnieg, który odbija troszkę te nieliczne promienie słońca…Nie ma go jednak, a jak się pojawia, to w ilościach takich, że natychmiast znika. Niefajnie się zrobiło, ale to taki czas. Przynajmniej doszliśmy już do momentu, kiedy to z każdym dniem dzień jest coraz dłuższy, czyli idzie ku lepszemu.
Dzisiaj przygotowałam szybką sałatkę, pełną smaku, kolorów i wartości odżywczych. Zrobienie jej zajmie Wam maksymalnie kilkanaście minut, ale smak zapamiętacie znacznie dłużej ?
Składniki:
1 awokado
10 pomidorków koktajlowych
60 g rukoli
1 średnia cebula
garść włoskich orzechów (bez łupin)
Rukolę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Połówki obrać ze skóry i pokroić w mniejsza kawałki. Orzechy posiekać, ale niezbyt drobno – uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wymieszać razem i polać sosem.
sos:
4 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka płynnego miodu
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Ocet balsamiczny wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Dodać olej i połączyć do uzyskania jednolitego sosu. Sosu można przygotować większą ilość i przechowywać go w lodówce. Sałatkę najlepiej polewać nim bezpośrednio przed jedzeniem.
Ta sałatka świetnie się nadaje jako drugie śniadanie. Wystarczy sos zapakować do oddzielnego, niewielkiego pudełeczka i polać nim sałatkę przed jedzeniem. Sałatka bez sosu przetrwa spokojnie kilka godzin.