Sałatka z tuńczykiem i jajek pysznie i pięknie komponuje się z zieleniną, kukurydzą i pomidorem. Możesz ją podać na dużym półmisku, w większej miseczce lub jako pojedyncze porcje.
Na skróty
Sałatka z tuńczykiem, jaka by nie była, chyba zawsze jest pyszna. Tuńczyk ze swoim charakterystycznym smakiem, znakomicie uszlachetnia najprostsze produkty, tworząc zawsze pyszne danie. Ja tym razem skomponowałam swoją tuńczykową sałatkę nieco wiosennie i z myślą o nadchodzących świętach. Zamiast rukoli ze szpinakiem możesz użyć miksu sałat lub po prostu poszarpaną sałatę lodową. Wszystkie opcje będą jednocześnie ładnie wyglądać jak i pysznie smakować. Trudno w tym przypadku mówić o przepisie na taką sałatkę, bo przecież proporcje są zawsze dowolne.
Sałatka z tuńczykiem i jajkami, na rukoli i szpinaku z pomidorem i kukurydzą – przepis
Składniki:
- zielenina: sałata lodowa, miks sałat, u mnie szpinak baby z rukolą
- jajka
- kukurydza
- pomidorki koktajlowe lub duże
- tuńczyk – u mnie w sosie własnym, ale może być także w oliwie
Sposób wykonania:
- Zieleninę wypłucz pod zimną wodą i osusz dokładnie. Możesz wykorzystać papierowy ręcznik, bawełnianą ściereczkę lub suszarkę-wirówkę do sałaty i ziół.
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź je i obierz ze skorupek. Następnie przekrój na dwie lub więcej części.
- Kukurydzę przełóż z puszki (lub słoika) na sito, lekko przepłucz i dokładnie odsącz z wody.
- Pomidory lub pomidorki umyj, osusz i pokrój na mniejsze cząstki – dowolnie.
- Tuńczyka wyjmij z puszki (lub słoika) i odsącz lekko.
- Na półmisku, w misce lub na talerzyku, ułóż najpierw zieleninę, a na niej resztę składników w dowolnych proporcjach i konfiguracji.
- Nie polewam mojej sałatki niczym, żadnym sosem, majonezem, oliwą. Zależy mi na tym, aby smak tuńczyka był dominujący, a reszta była tylko dodatkami. Jednak Ty możesz przygotować dowolny, ulubiony sos do sałatek, bo to jest Twoja sałatka z tuńczykiem i Tobie ma smakować.
Jak ugotować jajko na twardo – wskazówki
Jajka włóż ostrożnie do gotującej się wody i gotuj je przez 7-9 minut w zależności od wielkości jajek. Jeśli gotujesz je wkładając do garnka z zimną wodą, wtedy czas licz od momentu zagotowania. Nie powinno się przekraczać czasu 10 minut gotowania, gdyż jajko staje się ciężkostrawne, a obwódka żółtka sinieje.
Jeśli chcesz aby białko jajka było delikatne i nie zbite (twarde), to gotuj jajka na minimalnym ogniu. Twarde i zbite białko wychodzi wtedy, kiedy woda w garnku mocno wrze – sprawdź to 🙂
Zamiast jajka na twardo podaj sałatkę z jajkiem w koszulce
Jak zrobić jajko w koszulce? To wbrew pozorom dość proste, jednak warunkiem, że wyjdzie jest użycie naprawdę świeżego jajka. Do garnka wlej wodę w takiej ilości, aby wbite jajko swobodnie pływało. Na około 1 litr wody dodaj 2 łyżki dowolnego octu (spirytusowego, jabłkowego, winnego…) lub soku z cytryny. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień , zrób łyżką wir i delikatnie wbij w jego środek jajko. Nie musisz już mieszać, niech jajko swobodnie gotuje się na niewielkim ogniu przez około 2-4 minuty, w zależności od tego jak mocno ma być ścięte. Pamiętaj jednak, że prawdziwe jajko w koszulce jest zawsze na miękko. Ugotowane wyjmij z wody łyżką cedzakową i odsącz, najlepiej na papierowym ręczniku.
Sałatka z tuńczykiem? A może podać tuńczyka w innej formie?
Tuńczyk jest bardzo uniwersalną rybą i pasuje do wielu innych składników. Możesz z niego zrobić nie tylko sałatkę, ale także pasty do kanapek, zapiekanki czy faszerować nim jajka. Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem jest prostą, ale jakże pyszną propozycją na niebanalny obiad. Możesz taką zapiekankę przygotować w jednym dużym naczyniu lub w kilku mniejszych, jednoporcjowych.
Natomiast kuleczki – kotleciki z tuńczyka i jajek to idealna przekąska. Można je podawać na zimno lub na ciepło i z dodatkiem sosów. Zrobienie ich jest proste i wbrew ozorom szybkie, choć jeszcze szybciej znikają 😉
Pyszna sałatka. Rukola i tuńczyk to świetne połączenie
Też tak sądzę 🙂
Pięknie podane. Zapowiada się smacznie, myślę że spróbuję
Saro, polecam. Jest smaczna 🙂