Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem to danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Sprawdź jak zrobić je samodzielnie.
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem – na obiad, kolację lub w małych porcjach na imprezę. To także sposób na to, jak wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, których szkoda wyrzucić. Ponieważ czasami zostaje ich kilka, zbyt mało, aby zrobić z nich na przykład kluski czy kopytka, można zrobić zapiekankę, w której będą stanowiły bazę. Bez wątpienia taka zapiekanka wcale nie musi być nudna! Może mieć wyrazisty smak naszych ulubionych dodatków. Ponieważ tuńczyk to składnik o zdecydowanym smaku, dzisiaj zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i jajkiem. Na pewno Wam zasmakuje.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i jajkiem
Składniki na 4 porcje:
- 8 średnich ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w oliwie (użyłam 160 g)
- 4 jajka
- parmezan
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub szczypiorek
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i jajkiem – krok po kroku
- Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić – można wykorzystać te, które pozostały z poprzedniego obiadu.
- Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w średniej grubości plastry.
- Foremki do zapiekania wysmarować oliwą z puszki z tuńczykiem – ułożyć ziemniaki, posolić i przyprawić pieprzem.
- Na ziemniakach ułożyć rozdrobnionego tuńczyka i skropić resztą oliwy.
- Na wierzch wbić jajko, przyprawić je solą i pieprzem i posypać po wierzchu startym parmezanem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać około 10 minut do odpowiedniego ścięcia jajka – jeśli wolimy bardziej ścięte, wtedy zapiekać dłużej.
- Podawać posypane posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Lubisz zapiekanki – wypróbuj także inne przepisy na blogu
(Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.)
Makaronowa zapiekanka marózkowa – makaron, dobra kiełbasa (Marózkowa), ser – to główne składniki tej pysznej zapiekanki. Niewątpliwie idealne danie dla wielbicieli makaronów.
Zapiekanka ziemniaczana z duszonymi grzybami i jajkiem – nie musisz mieć świeżych grzybów. Ponieważ mrożone niewiele ustępują świeżym, wykorzystaj je poza sezonem. Z pewnością to doskonałe rozwiązanie.