Zapiekanka z cukinii i pieczarek z aromatyczną i wyrazistą w smaku salsą pomidorową to danie idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację.
Zapiekanka z cukinii i pieczarek to wbrew pozorom danie szybkie do zrobienia. Nie wymaga długiego czasu przygotowania, a czas pieczenia można wykorzystać na posprzątanie kuchni 😉 Co ważne, tę zapiekankę można przygotować wieczorem, schować do lodówki i po powrocie z pracy wstawić do piekarnika. Zanim się przebierzesz i umyjesz po pracy, Twój obiad będzie już gotowy.
Na skróty
Zapiekanka z cukinii pieczarek – przepis
Do tej zapiekanki wykorzystałam dość dużą cukinię, która w środku miała już całkiem spore pesteczki. Wykroiłam więc środek i odrzuciłam je. Ty możesz zrobić to, co ja lub sięgnąć po niewielkie cukinie, których środka nie trzeba usuwać. I jak zawsze przypominam, że podane proporcje możesz traktować ogólnie. Jeśli dodasz czegoś nieco więcej lub nieco mniej, nic się niestanie. Przy tego typu przepisach nie ma konieczności dokładnego odmierzania składników.
Jeśli zdecydujesz się przygotować również salsę, zrób ją najpierw, aby jej smaki zdążyły “przegryźć się”.
Składniki
- 500 g pieczarek
- 500 g cukinii
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju – u mnie rzepakowy
- sól
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 3 jajka
- 100 g startego żółtego sera – u mnie cheddar
Jak zrobić zapiekankę z cukinii i pieczarek
Pieczarki oczyść i pokrój w niezbyt grube plasterki. Jeśli pieczarki są duże, wtedy przekrój je na pół lub na ćwiartki i dopiero wtedy na plastry.
Cukinię również pokrój w plasterki podobnej wielkości. Dodaj do niej 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj, dociśnij łyżką lub dłonią i odstaw na pół godziny.
Obie cebule obierz – jedną z nich pokrój w drobną kostkę, a drugą w półplasterki.
Na patelni (lub w garnku z grubszym dnem) rozgrzej 2 łyżki masła i 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę i na średnim ogniu podsmaż lekko. Jak zacznie się delikatnie rumienić, dodaj pieczarki. Wszystko razem, często mieszając, przysmaż aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Zdejmij z ognia.
Cukinię odsącz dobrze z wody, jaką puściła pod wpływem soli. Możesz to zrobić ściskając ją w dłoniach lub przekładając na sito lub durszlak.
Na patelni (lub w garnku z grubszym dnem) zeszklij cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj odciśniętą cukinię i mieszając co chwilę podduś wszystko razem lekko. Nie musi być miękkie.
Do jednego naczynia (na przykład do miski) przełóż pieczarki i cukinię, dodaj 3/4 startego sera i wymieszaj. Przypraw całość solą i pieprzem, jednak uważaj aby nie przesolić, gdyż ser jest sam w sobie słonawy. Weź również pod uwagę, że zapiekanka z cukinii i pieczarek jest łagodna w smaku, a zatem można dodać nieco więcej pieprzu, aby nie wyszła mdła.
Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia lub tylko natłuść. Przełóż do niego pieczarki z cukinią.
Jajka wbij do naczynia i rozbij je widelcem lub trzepaczką rózgową – wylej na pieczarki i cukinię. Na wierzchu rozsyp pozostały ser.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia sera.
Podawaj na gorąco z dodatkiem pomidorowej salsy lub z ulubionymi warzywami.
Salsa pomidorowa do zapiekanki z cukinii i pieczarek
Do takiej dość łagodnej w smaku zapiekanki, najlepiej pasują wyraziste dodatki. Przełamują smak, dodają pikanterii i lekkości. Ja najchętniej sięgam wtedy po salsę pomidorową.
Co to jest salsa?
Salsa do sos pochodzący z meksykańskiej kuchni. Robi się go z bardzo drobno posiekanych lub wręcz zmiksowanych warzyw (i/lub owoców), z dodatkiem aromatycznych przypraw. Salsę można przygotować z produktów surowych albo ugotowanych. Tradycyjnie podaje się ją do przekąsek, tacos, nachos, zgrillowanych mięs – traktując również jako dip.
Przepis na salsę pomidorową
Składniki
- 2 większe pomidory (razem 250 – 300 g)
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 łyżka ulubionych ziół – na przykład pietruszka, lubczyk, szczypiorek…
- 1 łyżka oliwy o łagodnym smaku (lub ulubionego oleju)
- 1 średnia marynowana peperoni
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić salsę
Z obu pomidorów wykrój twarde środki i odrzuć je. Pomidory pokrój bardzo drobno, posiekaj lub zmiksuj. Ja drobno kroję.
Czosnek obierz, posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Możesz go również rozetrzeć czubkiem noża posypując uprzednio odrobiną soli.
Szalotki obierz i również posiekaj na drobną kostkę.
Papryczkę peperoni posiekaj drobno – jeśli jest marynowana w całości odrzuć ogonek i ewentualnie pesteczki.
Jeśli dodajesz zioła to wypłucz je, osusz dokładnie, a potem rozdrobnij w takim stopniu jak lubisz.
Wszystkie składniki połącz, dodaj sól, pieprz i oliwę. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, aby całość “przegryzła się”. Gorąca zapiekanka z cukinii i pieczarek w towarzystwie takiej zimnej, aromatycznej salsy, smakuje rewelacyjnie.
Jeśli ta zapiekanka z cukinii i pieczarek przypadła Ci do gustu, a raczej do smaku – sprawdź i inne moje przepisy z cukinią.
Zapiekanka makaronowa z mięsem i cukinią – również prosta i smaczna. Pogodzi smakowe gusta mięsożerców i tych, którzy wolą dania bezmięsne 😉
Lekka i aromatyczna zupa z cukinii pachnąca tymiankiem.
…a może cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami??
A czy Ty lubisz cukinię? 🙂 Zapiekanka z cukinii i pieczarek na obiad czy kolację? 😉
Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie i z chęcią sobie zapisze przepis 🙂 lubię szybkie dania tak samo jak lubię salsę 🙂
W takim razie życzę smacznego 🙂
Świetny przepis i niebanalne smaki. Cukinia nabiera innego znaczenia w takiej zapiekance. Pozwolę sobie skorzystać z Twojego pomysłu.
Anno, bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂