Brukselka zapiekana z mozzarellą, w sosie śmietanowym z boczkiem i tymiankiem to sycące i smaczne danie. Jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga dużo czasu ani umiejętności.
Brukselka zapiekana z mozzarellą – brzmi smacznie? Brukselka sama w sobie należy do tych produktów, które albo się kocha, albo nienawidzi. Ja należę do jej wielbicieli i uwielbiam ją pod każdą postacią. Dzisiejszy przepis inspirowany jest podobnym, który kiedyś widziałam na jakimś filmiku krążącym po facebooku. Nie zapisałam go jednak, więc ani nie mogę go Wam podlinkować, ani odtworzyć dokładnie. Szukasz pomysłu na brukselkę? Szukasz przepisu na szybki obiad? To jest przepis dla Ciebie.
Na skróty
To danie możecie przygotować w domu dzień wcześniej, a potem zabrać ze sobą do pracy – jeśli oczywiście macie możliwość odgrzania. Jak wszystkie dania z warzyw kapustnych nic nie tracą na smaku i są tak samo smaczne odgrzewane. Pamiętajcie jednak, że to danie bardzo kaloryczne, więc jeśli jesteście na diecie, to nie polecam. Chociaż…z drugiej strony jest tak pyszne, ze może warto dietę odłożyć na chwilkę?
Brukselka zapiekana z mozzarellą w sosie śmietanowym z boczkiem – przepis
Składniki na 4-5 porcji
- ok. 1 kg brukselki
- 300 g boczku wędzonego parzonego
- mały kubeczek śmietanki 30% (200 g)
- 2 kulki mozzarelli (2 x po 125 g)
- 50 g masła
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
Brukselki oczyścić odcinając końcówki i usuwając uszkodzone listki. Po oczyszczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Boczek pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i wytopić tłuszcz. Najpierw na średnim, potem (kiedy zacznie się przysmażać) na małym ogniu.
W tym czasie obrać czosnek i posiekać go drobno.
Kiedy boczek będzie już podsmażony, a tłuszcz wytopiony, wtedy wyjąć go łyżką do osobnego naczynia, na przykład do miseczki lub na talerz.
Na tłuszcz pozostały na patelni przełożyć przekrojone brukselki. Mieszając co jakiś czas podsmażyć ją aż jej brzegi zaczną brązowieć.
W kubeczku rozmieszać skrobię ziemniaczaną z 2-3 łyżkami wody. Następnie przelać do śmietanki i połączyć.
Do podsmażonej brukselki przełożyć boczek, wlać śmietankę ze skrobią, tymianek i ciągle mieszając zagotować na niedużym ogniu. Zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury 190 °C.
Mozzarellę odsączyć z wody i pokroić w większą kostkę lub rozdrobnić palcami. Dodać do brukselki w sosie i wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Przełożyć brukselki w sosie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut.
Brukselka zapiekana z mozzarellą – wskazówki
- Zamiast suszonego tymianku można użyć świeżego, wtedy potrawa jest bardziej aromatyczna.
- Przed wstawieniem do piekarnika wierzch potrawy można obsypać ulubionym startym serem,
- Danie można przygotować w wersji mniej kalorycznej zastępując słodką śmietankę mlekiem. Boczek można zastąpić szynką i podsmażyć ją na niewielkiej ilości oleju lub oliwy.
- Zamiast używać jednego naczynia do zapiekania można wykorzystać mniejsze i przygotować osobne zapiekanki dla każdej osoby.
Spróbuj także innych zapiekanek
…lub dań z brukselki
Brukselka zapiekana z miodem, tymiankiem, migdałami i słonecznikiem – pyszny i zdrowy pomysł na przekąskę lub drugie śniadanie do zabrania ze sobą. Jest smaczna na gorąco i na zimno.
Sałatka z brukselką, parmezanem, pomidorkami z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego. Pyszna przekąska!
Tartaletki wiosenne z brukselką i wytrawnym kremem z sera feta, awokado i czosnku. Pyszna i oryginalna przekąska.