Papryka faszerowana kaszą pęczak i mięsem mielonym – smakuje na gorąco jak i na zimno.
Papryka faszerowana kaszą pęczak i mielonym mięsem to danie zasadniczo obiadowe. Ja jednak lubię je także na zimno, bo i wtedy pysznie smakuje. Przeważnie taką paprykę robię “na stojąco”, czyli odcinając jej górę z ogonkiem. Tym razem jednak przekroiłam ją w poprzek, gdyż zależało mi na jej bardziej “płaskiej” formie. Jednak w wersji pionowej mimo wszystko udaje się upchnąć większą ilość farszu i nie przypieka się on tak bardzo jak w wersji poziomej.
Papryka faszerowana kaszą może być przygotowywana na wiele sposobów. Różne kasze, różne dodatki, bez mięsa, z mięsem… Co kto lubi. Kasza pęczak, jakiej użyłam dzisiaj ma dość duże ziarenka, w przeciwieństwie do innych kasz, jak chociażby do kaszy orkiszowej. Jest więc to danie dla lubiących pęczak 🙂
Na skróty
Papryka faszerowana kaszą pęczak i mięsem mielonym – przepis
Składniki
- 4 świeże średnie j wielkości papryki
- 1 sucha bułka kajzerka (dla większej pulchności masy dobrze jest dodać 2)
- mleko do namoczenia bułki
- 100 g suchej kaszy pęczak
- 10-12 cm średniej grubości pora (z dowolnego końca)
- 1 lekko czubata łyżeczka tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonego czosnku
- 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- sól według smaku
- dodatkowo: kawałek sera żółtego, cząstki pomidora, szczypiorek
Sos pomidorowy:
- około 250-300 ml gęstego soku pomidorowego
- sól według smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego (polecam gruby, jest według mnie bardziej aromatyczny)
- duża szczypta mielonego czosnku
Wszystkie składniki sosu po prostu wymieszaj.
Sposób wykonania
- Przygotuj formę do zapiekania: natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Kaszę wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie, odsącz i ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną odstaw do przestudzenia – nie musi być całkiem zimna.
- Papryki przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne i wypłucz pod bieżącą wodą – osusz. Możesz je również przekrawać w poprzek, odcinając część ogonkiem.
- Bułkę namocz w mleku, a potem odciśnij lekko.
- Pora przekrój wzdłuż, dokładnie wypłucz i osusz. Pokrój w cienkie półplasterki.
- Mięso mielone przełóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę, przestudzoną kaszę, pokrojonego pora, chrzan, przyprawy oraz sól. Wszystko razem wymieszaj dokładnie.
- Wlej do formy sos pomidorowy.
- Masę mięsną nakładaj do połówek papryki, a następnie układaj je w formie do zapiekania na sosie pomidorowym.
- Na górze każdej papryki możesz wyłożyć po łyżce startego żółtego sera i kawałku pomidora.
- Zapiekaj pod przykryciem przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie dopiecz po zdjęciu pokrywki aż ser zrumieni się lekko.
- Podawaj obsypane posiekanym szczypiorkiem.

Inne faszerowane warzywa
Papryka faszerowana kaszą pęczak i mięsem mielonym poleca się na obiad. Jednak nie tylko paprykę można faszerować, ale i inne warzywa. Cukinie, ogórki, cebulę, pomidory… Choć ten ostatni, jak wiadomo, nie jest warzywem lecz owocem.
Jeśli lubisz faszerowane warzywa to sprawdź jak smakuje cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem.

Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą to danie wegetariańskie. Bez mięsa, bardzo aromatyczne i przepyszne.
