Faszerowane mięsem lub warzywami cukinie to pyszny pomysł na lekki obiad.
Przepis na cukinie faszerowane mięsem i ryżem
Składniki:
Jak zrobić cukinie faszerowane mięsem?
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić.
Cebulę obrać i posiekać drobno.
Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać sól, przyprawy, cebulę, musztardę, pietruszkę i wlać wodę. Dobrze wyrobić masę mięsną. Woda powinna ją nieco “rozrzedzić” i w końcowym efekcie nadać mięsu soczystości. Na końcu dodać ryż i wymieszać. Masa powinna być niezbyt zbita. Jeśli jest taka, wtedy należy dodać więcej wody – ale nie przesadzić z jej ilością.
Cukinie umyć. Ściąć od góry “kapelusze” i przy pomocy łyżki wydrążyć środek.
Wskazówka:
Nie należy wyrzucać środka cukinii, nawet jeśli będzie miał dużo pestek. Można z niego zrobić pyszną zupę. Link do przepisu i zdjęcie zupy znajdziecie na samym dole.
Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej “kapeluszem”. Całą cukinię przesmarować lekko oliwą, co zapobiegnie jej wysychaniu podczas pieczenia.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będzie się zapiekać cukinia. Lekko posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach.
Jak wykorzystać środek wydrążony z cukinii?
Zrób pyszną kremową zupę z cukinii z dodatkiem chrupiących grzanek ?