2,2K
Upały odpuściły nareszcie. Jest teraz ciepło, ale zdarza się zmarznąć lekko, co mi bardzo odpowiada. Drzewa zaczynają delikatnie tracić swój intensywny zielony kolor, a na ulicach i drogach można już znaleźć zgubione liście.
Mój urlop dobiega końca i choć w tym roku był raczej pracowity i wypełniony obowiązkami, to i tak będę go mile wspominać. Od przyszłego tygodnia ruszamy z remontem nowego, wymarzonego domu, więc będzie się działo. Emocji także nie zabraknie, ale liczę na te pozytywne ?
Dzisiaj zapraszam Was na zupę, która powstała na początku lata. Wtedy nie zdążyłam jej opublikować, a późniejsze upały nie sprzyjały takim przepisom. Teraz, u progu nadchodzącej jesieni, ten przepis wydaje się być idealny.
Przepis na pomidorową zupę z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą
Składniki na 4-5 porcji:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 papryczka chilli
sól do smaku
około 15 cm średniej grubości pora
3 średnie ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 średnie marchewki
1-1,5 litra wody (w zależności jak gęsta ma być zupa)
ulubiony makaron – ja użyłam ok. 150 g spaghetti
Jak przygotować zupę?
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub drobniej.
Papryczkę chilli przekroić, usunąć nasionka i posiekać jak najdrobniej. Jak ktoś lubi ostre smaki, to może pozostawić nasionka.
Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Posiekać.
W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i podsmażyć, cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa przy pomocy widelca. Dodać czosnek, por i marchewkę. Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę.
Wsypać paprykę wędzoną i słodką – mieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Wlać wodę, przyprawić solą. Kiedy się zagotuje wsypać ulubiony makaron. Kiedy makaron będzie prawie miękki, dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę (nie trzeba jej płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem przez około 1 minutę.
Zupa najlepsza jest następnego dnia. Odgrzewana nabiera smaku, więc dobrze jest ją przygotować dzień wcześniej. Można podawać z ulubionymi ziołami (pietruszka, bazylia, etc.) i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.
Jeśli lubisz zupy pomidorowe, to spróbuj także i tych:
[kliknij w nazwę lub zdjęcie, a otworzy się przepis]