Zupa cebulowa z grzybami – bez mięsa, ale z aromatycznym masłem. Jest pyszną alternatywą dla popularnej francuskiej zupy cebulowej.
Zupa cebulowa z grzybami może i nie wygląda zbyt ładnie, bo po połączeniu cebuli i grzybów kolorystycznie wydaje się mało atrakcyjna. Jednak naprawdę jest pyszna i pięknie pachnie. Przygotowałam ją z myślą o świętach jako alternatywę dla klasycznej zupy grzybowej. Zupa cebulowa z grzybami może być przygotowana jako postna (czyli na wodzie) lub na rosole czy bulionie. To tylko od Ciebie zależy jaką wersję wybierzesz. Możesz również zrezygnować z dodatku masła, a wtedy otrzymasz wersję wegańską. W każdym razie warto przynajmniej ją spróbować i samemu przekonać się jak dobrze smakuje.
Na skróty
Zupa cebulowa z grzybami – przepis
Składniki:
- 15 g suszonych grzybów (mniej więcej jest to spora garść)
- 700 g cebuli
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 średni liść laurowy
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- sól i pieprz według smaku
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki oleju
- 1000-1200 ml wody lub bulionu warzywnego
- około 50 g masła
Zupa cebulowa z grzybami – jak zrobić
Suszone grzyby namocz wcześniej w wodzie, najlepiej na noc, dzień wcześniej. Kiedy będą już namoczone i odsączone z wody, możesz je posiekać drobno lub pokroić w paseczki – jak wolisz.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Czosnek obierz i posiekaj drobno.
W garnku z grubszym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszając co jakiś czas, podsmaż aż zacznie robić się lekko złota. Nie wysmażaj jej jednak za bardzo, aby zupa nie miała finalnie gorzkawego posmaku.
Do cebuli dodaj pokrojone grzyby. Mieszając smaż wszystko razem na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
(Jeśli zupę chcesz potem zblendować, to jest to pora na wyjęcie listka laurowego i ziela angielskiego.)
Wlej wodę (lub bulion), poczekaj aż się zagotuje i zmniejsz ogień na minimalny. Gotuj przez około 10 minut pod przykryciem, ale nie przykrywaj całkowicie garnka, aby zupa nie wykipiała.
Po tym czasie przypraw zupę solą, świeżo mielonym pieprzem – gotuj jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj tymianek i masło, a potem wyłącz zupę i pozostaw ją na chwilę, aby masło roztopiło się, a tymianek zaparzył.
Zupę możesz zblendować – ja robię to tylko częściowo.
Podawaj z chrupiącą grzanką, na którą możesz zetrzeć odrobinę twardego sera.
Do mojej zupy przygotowałam jeszcze świeżą, posiekaną zieloną pietruszkę, ale…zapomniałam ją dodać 😉

Zupa grzybowa na święta
Zupę grzybową na święta można przygotować na wiele sposobów, a i tak za każdym razem może ona smakować nieco inaczej. Chociaż większość podaje ją na Wigilię, to jednak może być także zupą na świąteczny obiad. Przepisów na nią jest wiele i pojawiały się już w najstarszych książkach kucharskich. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce 365 obiadów, wydanej po raz pierwszy w 1860 r. podzieliła przepisy na kwaśne (z octem) i słodkie (z cukrem). Natomiast Wincenta Zawadzka w Kucharce litewskiej z 1854 r. poleca grzybową bez mięsa i na suszonych borowikach. A swoja drogą jeśli wpadnie Ci w ręce któraś z tych książek, przejrzyj ją – warto 🙂
Zerknij również na inne moje zupy grzybowe, może któraś wpadnie Ci w oko i ją ugotujesz? 🙂 Są pyszne i pasują nie tylko z okazji świąt.
Wigilijna zupa grzybowa zabielana dobrą śmietaną.
Ugotowana na wywarze z warzyw, które potem można wykorzystać od przygotowania sałatki jarzynowej lub jako składnik pasztetu.

Zupa grzybowa z warzywami
Ta zupa, dla odmiany, jest ugotowana na mięsie. Bardzo aromatyczna, sycąca i gęsta, może być podana na świąteczny obiad po spacerze. Zanim na stole pojawią się inne dania, taką zupę można zaserwować w niewielkich miseczkach jak rozgrzewkę w oczekiwaniu na dania główne.
