Wigilijna zupa grzybowa zabielana jest jednym z podstawowych świątecznych dań na moim stole.
W wielu domach na kolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Taka wyjątkowa wigilijna zupa grzybowa zabielana dobrą śmietaną. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup. I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych smacznych potraw do spróbowania. Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli.
Na skróty
![wigilijna zupa grzybowa zabielana](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2014/12/wigilijna-zupa-grzybowa-ze-smietana.webp)
Wigilijna zupa grzybowa zabielana – przepis
Składniki:
- 3 spore garście suszonych grzybów
- 4 średnie marchewki
- ćwiartka średniego selera
- 3 średnie pietruszki
- kawałek pora (około 10-12 cm)
- 3-4 łyżki oleju
- 200 ml dobrej śmietany (najlepiej kwaśnej, przynajmniej 18%))
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- 2 średnie liście laurowe
- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- natka pietruszki
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, por oczyścić. Opłukane warzywa włożyć do garnka z zimną wodą (około 2 litry), dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i 1 łyżkę oleju. Wszystko razem ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania lekko posolić.
Namoczone grzyby odcisnąć z wody (usuwając z nich drobinki piasku czy liści), posiekać lekko. Podsmażyć lekko na oleju na średnim ogniu przez kilka minut. Zalać przecedzonym wywarem warzywnym i ugotować grzyby do miękkości.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, połączyć ze śmietaną. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem dodać posiekaną natkę.
Tak przygotowaną wigilijną zupę grzybową zabielaną podaję w bulionówkach lub filiżankach. Natomiast warzywa z wywaru wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej.
Dania wigilijne – zobacz inne przepisy
Zabiela zupa rybna z pulpecikami z karpia
Ta zupa jest idealna dla tych, którzy wolą karpia nie tylko smażonego. Zupa ma esencjonalny smak, pięknie pachnie i jest pyszna. Moze być także daniem na świąteczny stół obiadowy,
![zabielana zupa rybna z karpiem](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2017/12/zabielanazuparybnazpulpecikamizkarpia-857x1024.jpg)
Postna kapusta z grzybami
Można ją także wykorzystać do zrobienia krokietów. Posiekana drobno nada się również jako farsz do pierogów. Jeśli więc zostanie jej trochę po świętach, to będzie jak ją wykorzystać.
![przepis na postną kapustę z grzybami](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2014/12/postna-kapusta-z-grzybami.webp)
Dzisiaj gotowałam zupkę według tego przepisu, wyszła pyszna 🙂 Zawsze gotowałam grzybową trochę inaczej, grzyby gotowałam i zamiast oleju dawałam masło ale ta lepsza wyszła. Mi smakuje grzybowa lepiej na drugi dzień od ugotowania jak się smaki przegryzą.
dziękuję za te miłe słowa 🙂 bardzo się cieszę, ze mój sposób na grzybową zasmakował 🙂
Mmmm zjadlabym:) u mnie kroluje jedynie barszcz czerwony
u nas kiedyś też tylko barszcz był
z czasem jednak i inne zupy dołączyły 🙂
Wolę wersję niezabielaną, ale taką też chętnie bym spróbowała!
spróbuj, polecam 🙂
u mnie jest zawsze grzybowa 🙂 robie podobnie pozdrawiam 🙂
jak fajnie, że robimy podobne zupy 🙂
U mnie jest zawsze barszcz czerwony 🙂 Taką grzybowa teraz bym chętnie zjadła 🙂
u nas przeważnie trzy zupki 🙂 a potem pękamy z przejedzenia ;)))
Lubimy zupki grzybowe 😉
my też 🙂