Wigilijna zupa grzybowa zabielana jest jednym z podstawowych świątecznych dań na moim stole.
W wielu domach na kolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Taka wyjątkowa wigilijna zupa grzybowa zabielana dobrą śmietaną. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup. I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych smacznych potraw do spróbowania. Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli.
Na skróty

Wigilijna zupa grzybowa zabielana – przepis
Składniki:
- 3 spore garście suszonych grzybów
- 4 średnie marchewki
- ćwiartka średniego selera
- 3 średnie pietruszki
- kawałek pora (około 10-12 cm)
- 3-4 łyżki oleju
- 200 ml dobrej śmietany (najlepiej kwaśnej, przynajmniej 18%))
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- 2 średnie liście laurowe
- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- natka pietruszki
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, por oczyścić. Opłukane warzywa włożyć do garnka z zimną wodą (około 2 litry), dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i 1 łyżkę oleju. Wszystko razem ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania lekko posolić.
Namoczone grzyby odcisnąć z wody (usuwając z nich drobinki piasku czy liści), posiekać lekko. Podsmażyć lekko na oleju na średnim ogniu przez kilka minut. Zalać przecedzonym wywarem warzywnym i ugotować grzyby do miękkości.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, połączyć ze śmietaną. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem dodać posiekaną natkę.
Tak przygotowaną wigilijną zupę grzybową zabielaną podaję w bulionówkach lub filiżankach. Natomiast warzywa z wywaru wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej.
Dania wigilijne – zobacz inne przepisy
Zabiela zupa rybna z pulpecikami z karpia
Ta zupa jest idealna dla tych, którzy wolą karpia nie tylko smażonego. Zupa ma esencjonalny smak, pięknie pachnie i jest pyszna. Moze być także daniem na świąteczny stół obiadowy,

Postna kapusta z grzybami
Można ją także wykorzystać do zrobienia krokietów. Posiekana drobno nada się również jako farsz do pierogów. Jeśli więc zostanie jej trochę po świętach, to będzie jak ją wykorzystać.

Dzisiaj gotowałam zupkę według tego przepisu, wyszła pyszna 🙂 Zawsze gotowałam grzybową trochę inaczej, grzyby gotowałam i zamiast oleju dawałam masło ale ta lepsza wyszła. Mi smakuje grzybowa lepiej na drugi dzień od ugotowania jak się smaki przegryzą.
dziękuję za te miłe słowa 🙂 bardzo się cieszę, ze mój sposób na grzybową zasmakował 🙂
Mmmm zjadlabym:) u mnie kroluje jedynie barszcz czerwony
u nas kiedyś też tylko barszcz był
z czasem jednak i inne zupy dołączyły 🙂
Wolę wersję niezabielaną, ale taką też chętnie bym spróbowała!
spróbuj, polecam 🙂
u mnie jest zawsze grzybowa 🙂 robie podobnie pozdrawiam 🙂
jak fajnie, że robimy podobne zupy 🙂
U mnie jest zawsze barszcz czerwony 🙂 Taką grzybowa teraz bym chętnie zjadła 🙂
u nas przeważnie trzy zupki 🙂 a potem pękamy z przejedzenia ;)))
Lubimy zupki grzybowe 😉
my też 🙂