Pierogi z serem na słono można zrobić na kilka sposobów. Dla niektórych już samo to, że pierogi z serem są na słono, a nie na słodko, to już profanacja. Wiem o tym, ale przecież każdy z nas ma swoje własne preferencje smakowe. Dla jednych słodkie pierogi na słono nie są do przyjęcia, ale dla innych wręcz przeciwnie.
Pierogi z serem na słono powstały – jak bardzo wiele moich przepisów – przypadkowo. Po prostu trzeba było “posprzątać” lodówkę i wykorzystać kilka produktów, którym kończył się termin ważności. Pozbierałam zatem sery, zważyłam i postanowiłam przygotować farsz. Uważam jednak, że nie ma potrzeby trzymać się precyzyjnie podanych poniżej składników. Masz inny ser żółty niż ja? Dodaj ten, który masz. Masz nieco inne proporcje? Zrób to po swojemu, bo najważniejsze, aby Tobie smakowało.
Zapraszam zatem na pyszne i nieoczywiste pierogi z serem na słono.

Na skróty
Przepis na pierogi z serem na słono
Składniki na około 40 średnich pierogów, jeśli więc nie chcesz kleić ich tak dużo, zmniejsz proporcje.
Ciasto na pierogi – składniki i jak zrobić
- ok. 450 g mąki pszennej – ja używam tortowej
- 250 ml wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 lekko czubate łyżki masła
Zauważyłam, że od jakiegoś czasu ciasto na pierogi robię nieco inaczej niż wszyscy. Ten sposób jednak działa całkiem sprawnie, więc podzielę się nim z Tobą. Ty jednak zawsze możesz robić je tradycyjnie.
- Do miski wlewam 200 ml wrzątku i dolewam 50 ml wody zimnej. W ten sposób mam taką temperaturę wody, jaka jest najlepsza. Wsypuję sól i dodaję masło, a następnie pozostawiam na chwilę, aby masło się rozpuściło.
- Do wody z solą i masłem wsypuję mąkę i mieszam wszystko razem na początek łyżką lub widelcem. Dobrze jest nie wsypywać od razu całej mąki i pozostawić kilka łyżek na “dosypkę”.
- Kiedy mąka połączy się z wodą, ciasto przekładam na blat kuchenny (lub stolnicę) i zagniatam je do uzyskania elastycznego i nie klejącego się do blatu. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podczas zagniatania dosyp jeszcze trochę mąki. Podana przeze mnie ilość jest optymalna, aby otrzymać odpowiednio miękkie ciasto, więc nie przekraczaj jej bardziej niż o 3-4 łyżki, bo pierogi wyjdą twarde.
Dlaczego do ciasta na pierogi dodaję masło, a nie dodaję jajek
Dodatek masła sprawia, że ciasto w zasadzie nie musi być podsypywane mąką podczas wałkowania. W każdym razie nie musi jej być dużo. Dodatkowo masło nadaje ciastu jeszcze większej elastyczności i delikatności, a także polepsza smak i zapach. Wiem, że niektórzy dodają do pierogowego ciasta całe jajka lub żółtka. Ja ich nie dodaję, gdyż – według mnie – ciasto jest wtedy twardsze, mniej elastyczne. Znacznie większą delikatność otrzymuję dzięki dodatkowi masła.

Farsz do pierogów z serem na słono
- 200 g mozzarelli w kawałku
- ok. 200 g sera żółtego – u mnie gouda
- ok. 200-250 g sera typu feta
- świeżo mielony pieprz – najlepiej nieco grubszy
Wszystkie sery należy rozdrobnić, ja starłam je na jarzynowej tarce. Było to najszybsze i “najczystsze” rozwiązanie. Możesz jednak wrzucić wszystko do blendera i zmiksować razem. Następnie przypraw wszystko świeżo mielonym pieprzem, ja polecam gruby. Po wymieszaniu uformuj kulki, które będą farszem do Twoich pierogów.
Pierogi z serem na słono – rozwałkuj, sklej, ugotuj
Jeśli masz już gotowy farsz do swoich pierogów z serem na słono, to pora na wałkowanie ciasta.
Podziel ciasto na 3-4 części w zależności jak duży blat lub stolnicę masz do dyspozycji. Weź jedną z części, a pozostałe odłóż do miski i przykryj ją talerzykiem lub kawałkiem folii spożywczej. To zapobiegnie wysłuchaniu ciasta.
Wałkuj każdą część aż osiągniesz odpowiednią grubość. Możesz ciasto lekko podsypywać mąką jeśli będzie się kleić do wałka lub blatu. Moja ulubiona grubość “placka pierogowego” to mniej więcej 1 mm.
Z rozwałkowanego kawałka wykrawaj kółka – używam do tego celu zwyczajnej szklanki.
Na środku kółka kładź po kulce farszu i sklejaj brzegi w dowolny sposób. Możesz użyć do tego specjalnej maszynki, ja jednak kleję ręcznie.
Sklejone pierogi układaj na bawełnianej ściereczce. Nie polecam używać papierowego ręcznika, gdyż szybko wyciąga wilgoć i przykleja się do pierogów.
Gotową porcję pierogów gotuj wkładając do wrzącej i lekko osolonej wody, przez kilka minut (3-5) od wypłynięcia. Wszystko zależy od grubości ciasta.
Pierogi z serem na słono podawaj z cebulką podsmażoną na złoto na maśle i/lub z dobrą, kwaśną i gęstą śmietaną.

A może spróbujesz także innych moich pierogów?
Pierogi z mięsem z rosołu to świetna alternatywa lub uzupełnienie poniedziałkowej zupy pomidorowej.

Jednak najpopularniejsze są chyba pierogi ruskie. Czy wiesz, że wcale nie pochodzą z Rosji, a z Rusi i Ukrainy? Podobno na Ukrainie nie nazywa się ich ruskimi, a polskimi.

Smacznego 🙂
Przepis na ciasto pierogowe ciekawe i bardzo proste. Na pewno spróbuję
Basiu, polecam Ci i życzę baaardzo smacznego 🙂