Ruskie pierogi i ciasto z masłem – rewelacyjny najlepszy przepis na ciasto, które klei się tyle, ile powinno, a wyrobicie bez podsypywania mąką.
Ruskie pierogi i ciasto z masłem – nie pamiętam już kiedy ostatnio robiłam. Uświadomiłam sobie to z niemałym zdziwieniem, kiedy przyjechała do mnie koleżanka i któregoś dnia zaproponowała, by zrobić na obiad właśnie pierogi. Padło na pierogi ruskie, bo akurat zostało nam “trochę” ziemniaków z obiadu. Przy okazji Danka zdradziła mi jak robi swoje ciasto pierogowe: z dodatkiem masła i bez podsypywania mąką podczas wyrabiania i wałkowania. Pierogi wyszły tak smaczne, ze postanowiłam zrobić zdjęcia i – za zgodą Danki – zdradzić Wam przepis. Może i Wam zasmakuje?
Przepis na najlepsze ruskie pierogi i ciasto z masłem
Jak zrobić ciasto na pierogi na maśle i bez podsypywania mąką
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki (ok. 340 g)
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- woda
- Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, wbić jajko, dodać posiekane nożem masło – wszystko razem wymieszać łyżką – najlepiej drewnianą.
- Wodę zagotować, zdjąć z ognia i odczekać około 5-7 minut i dolewać ją niewielkimi partiami do ciasta. Mieszać łyżką do uzyskania odpowiedniej konsystencji – ciasto powinno być w dotyku jak miękka plastelina.
- Dobrze wyrobić (przez około 5 minut) na stolnicy lub blacie – nie trzeba podsypywać mąką, gdyż ciasto jest bardzo plastyczne, a jednocześnie nie przykleja się do podłoża.
- Ciasto podzielić na porcje i rozwałkowywać na niezbyt grube placki – optymalnie na około 3 mm. Resztę ciasta trzymać przez ten czas w miseczce i pod przykryciem.
- Wykrawać szklanką lub kubkiem, nakładać farsz i sklejać. Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.
Jak zrobić farsz do ruskich pierogów
Składniki:
- 6-8 sztuk większych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka smalcu
- sól i pieprz do smaku
- papryka słodka na czubku łyżeczki
- Ziemniaki ugotować – najlepiej w mundurkach, wystudzić i obrać.
- Nastepnie zmielić w maszynce razem z twarogiem – można też dobrze wszystko rozgnieść.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
- Dodać do sera i ziemniaków, a całość przyprawić solą, pieprzem i papryką – dobrze wymieszać.
Pierogi – to prostsze niż myślisz
Przepisów na pierogi jest mnóstwo i zdecydowana większość z nich daje smaczne efekty. Ważne jest, aby znaleźć taki, który nas zadowoli, więc kerujmy się własnym smakiem i własnymi upodobaniami. Próbujmy, smakujmy i delektujmy się swoimi najlepszymi na świecie pierogami Warto pamiętać, że najlepsze są te, które nam smakują, a jeśli coś nie wychodzi, to trzeba próbować do skutku. W końcu wyjdą i dadzą duuużo radochy ?
Przepisy na pierogi
Pierogi z mięsem i warzywami z rosołu to dobry sposób a wykorzystanie tego, co najczęściej zostaje po niedzielnym obiedzie.
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem – niech Was nie zwiedzie mało ciekawe zdjęcie.