Drożdżowe bułeczki wyrastające na zimno? Tak, to bardzo dobry sposób na pyszne i idealnie wyrośnięte drożdżowe ciasto.
Drożdżowe bułeczki wyrastające na zimno, przez noc w lodówce – doskonały pomysł na gorące pieczywo na weekendowe śniadanie. Wystarczy przygotować wieczorem ciasto, a rano wcześniej wyjąć je z lodówki. W ciągu tygodnia trudno jest wygospodarować rano więcej czasu, gdyż każda minuta snu jest na wagę złota, prawda? Jednak podczas weekendu możemy sobie pozwolić na późniejsze śniadanie. Te bułeczki można także upiec na kolację, a zapach świeżego pieczywa umili nam wieczór.
Przepis na drożdżowe bułeczki wyrastające na zimno
Składniki:
- 450 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 4 g suchych drożdży
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- dodatkowo-opcjonalnie:
- garść sezamu
- 30-50 g masła, 100 ml mleka lub 1 jajko
Jak zrobić drożdżowe bułeczki wyrastające na zimno
- Do większej miski przesiać mąkę, wsypać do niej sól, cukier i suche drożdże – wszystko razem lekko wymieszać.
- Mleko podgrzać. powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące.
- Masło przełożyć do garnuszka, stopić je i przestudzić, aby nie było gorące.
- Jajka wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem.
- Jajka, ciepłe mleko i stopione masło przelać do suchych składników. Całość wyrabiać dłonią przez około 3 minuty – powinno powstać gładkie ciasto, które nie będzie przyklejało się do dłoni i ścianek naczynia.
- Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin, a najlepiej pozostawić je na całą noc.
- Na 1-2 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ogrzane ciasto ponownie krótko zagnieść, aby odgazowało i podzielić na niewielkie kawałki o dowolnej wielkości. Należy pamiętać, ze podczas pieczenia ciasto podwoi swoja objętość.
- Z kawałków ciasta uformować kulki i układać je w formie, jedna obok drugiej. Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃, a w międzyczasie stopić masło (lub lekko podgrzać mleko lub roztrzepać jajko). Przy pomocy pędzelka posmarować wyrośnięte bułeczki masłem, mlekiem lub jajkiem. Jeśli posmarujemy je masłem lub mlekiem, wtedy nabiorą maślanego smaku i będą miały delikatną skórkę. Jeśli posmarujemy jajkiem, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupka.
- Posmarowane bułeczki można obsypać sezamem. Niestety do masła ziarenka nie przykleją się i po upieczeniu będą się odklejać, najlepiej w takim wypadku bułeczki smarować jajkiem.
- Bułeczki piec przez około 30 minut, powinny delikatnie się zarumienić.
- Upieczone bułeczki wyjąć z formy i wystudzić, najlepiej na kratce – są lekko słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub kolację do dobrego dżemu lub miodu.
Spróbuj także:
[Aby otworzyć stronę z przepisem kliknij w nazwę lub zdjęcie]
Drożdżowe bułeczki odrywane z kajmakiem i marmoladą pigwową
Odrywane bułeczki z masą krówkową – słodkie i puszyste ciasto, które zachwyci największych łasuchów.
Odrywane ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem – pyszne, lekkie i aromatyczne.
Poradnik jak upiec dobre ciasto drożdżowe
Zajrzyj do wpisu ze wskazówkami jak upiec dobre drożdżowe ciasto, jeśli masz z nim trudności. Znajdziesz tam wiele prostych wskazówek.
Skorzystaj z blogowej aplikacji do przeliczenia miar i wag używanych w przepisach produktów – jeśli czegoś nie znajdziesz, napisz do mnie.
Tak mogłabym być rozpieszczana co rano. Ale jakoś to właśnie ja rozpieszczam. Czekam, aż moje córki też zaczną piec. Przepis zapisuję, bo lubi takie nowości, a jeszcze bułeczek odrywanych nie robiłam.
Monika, te są naprawdę pyszne i proste. Spróbuj. Życzę Tobie i dziewczynkom baaardzo smacznego ?
Wyglądają super, a przepis nie wydaje się jakoś mocno skomplikowany 🙂
Dziękuję , moje dzieciaki będą się nią zajadać w weekend 😀