Mercimek köftesi tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur – danie proste i szybkie do zrobienia.
Mercimek köftesi tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur – w języku tureckim mercimek oznacza soczewicę, a köftesi klopsiki – cudownie lekkie, ale jednocześnie sycące klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur – jest to moje ostatnie odkrycie w kuchni, a dzisiaj dzielę się tym z Wami.
Chociaż lubię przygotować dania z kuchni innych krajów, mam jednak obawy, aby dzielić się tym na blogu, gdyż jakoś średnio wierzę w internetowe czy gazetowe przepisy na takie potrawy. W wielu miejscach znajdują się takie receptury, które z tymi prawdziwymi mają niewiele wspólnego, a idealnym przykładem jest sałatka grecka, w której składzie – w wielu przepisach – można znaleźć cuda. W związku z tym takich przepisów jest u mnie niewiele. Przepis na dzisiejsze klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur dostałam od jednej z czytelniczek, pani Renaty, która od wielu lat mieszka w Turcji, mamy więc pewność, że jest to danie bez “spolszczenia”. Niewątpliwie jest to jeden z wielu przepisów na te klopsiki, ale pochodzi z Turcji.
Przepis na mercimek köftesi, czyli tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur
Składniki na 35-40 sztuk:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 i 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 3 szklanki wody
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- słodka mielona papryka do smaku
- 1 łyżka salça z papryki *
- 1 łyżka salça z pomidorów *
- szczypior z 2 cebul dymek
- świeży koperek – po posiekaniu około 1 łyżka
Jak zrobić tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur – krok po kroku
- Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą – najwygodniej zrobić to przy użyciu dużego sita.
- Wypłukaną soczewicę przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować – zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut aż soczewica będzie miękka.
- Garnek zdjąć z ognia, wsypać kaszę bulgur i wymieszać – przykryć i odstawić na około 20 minut.
- W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę, na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną cebulę.
- Następnie do cebuli dodać salça z papryki i z pomidorów i mieszając podsmażyć całość (na niewielkim ogniu) przez około3 minuty.
- Soczewicę i kaszę bulgur przełożyć do miski, dodać do nich cebulę z pomidorami i papryką. Przyprawić solą, słodką papryką i pieprzem, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Szczypior pokroić, a koperek posiekać i dodać do reszty składników – delikatnie połączyć.
- Na dłoń nabierać około 1 łyżki masy i formować podłużne klopsiki lekko ugniatając, aby były zwarte – gdyby masa zbytnio kleiła się do rąk, można je lekko nasmarować oliwą.
- Gotowe klopsiki układać na półmisku – podawać z sałatkami, surówkami i pikantnymi dipami.
Salça – co to jest?
Salça to koncentrat. W przypadku naszych klopsików używa się koncentratu pomidorowego i paprykowego. Salça jest bardzo popularna (popularny?) w Turcji, a tradycyjnie powstaje fermentując w gorącym, nasłonecznionym miejscu. Dokładniejsze informacje możecie znaleźć w internecie.
Przepis na dip czosnkowy
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 3 większe ząbki czosnku
- 2/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- sól do smaku
Jak zrobić dip czosnkowy?
- Czosnek obrać i posiekać drobno, a na posiekany nasypać dużą szczyptę soli i przy użyciu noża rozetrzeć na miazgę.
- Do kubeczka nałożyć majonez, śmietanę i roztarty z solą czosnek, dodać pieprz, wymieszać dokładnie i odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się.
- Następnie jeszcze raz wymieszać i ewentualnie – po spróbowaniu – przyprawić ostatecznie.
Przepis na pikantny dip pomidorowy
Składniki:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (około 400 g)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chilli
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
Jak zrobić pikantny dip pomidorowy
- Cebulę i czosnek obrać – cebulę posiekać drobno, czosnek posiekać i z odrobiną soli rozetrzeć nożem.
- Papryczkę chilli przekroić wzdłuż, odciąć końcówkę z ogonkiem i usunąć pestki, posiekać jak najdrobniej – wielbiciele naprawdę ostrych smaków mogą posiekać razem z drobnymi pestkami.
- Pomidory z puszki pokroić drobno, przełożyć do garnka razem z sokiem i na średnim ogniu gotować aż odparują do gęstości, jaka będzie nam odpowiadać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i roztarty czosnek, mieszając zeszklić na średnim ogniu. Następnie dodać papryczkę chilli i smażyć mieszając przez 15-20 sekund.
- Cebulę z czosnkiem i chilli przełożyć do garnka z pomidorami, dodać cukier i słodką paprykę -dusić na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty – sos należy mieszać, żeby nie pryskał.
- Na koniec przyprawić do smaku solą i octem jabłkowym, a po około 20-30 sekundach zdjąć z ognia.
Przepis na prostą sałatkę z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchewka
- 1/2 kwaśnego jabłka
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić sałatkę-surówkę z kapusty pekińskiej
- Kapustę poszatkować, a marchewkę obrać i zetrzeć na grubszej jarzynowej tarce.
- Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć również na grubej jarzynowej tarce i skropić połową soku z cytryny.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać razem.
- Sok z cytryny wymieszać z solą i cukrem, dodać pieprz i oliwę, połączyć.
- Na koniec sosem polać sałatkę i wymieszać.
Mercimek köftesi tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur
Jest to doskonała propozycja na lekką przekąskę, którą można podać na imprezę ze znajomymi. Bez wątpienia mogą także stanowić podstawę posiłku, który zabierzemy do pracy lub szkoły. Ponieważ nie trzeba ich smażyć, to idealne danie dla osób będących na diecie. Sprawdź również przepisy na inne przekąski, na przykład na chrupiącą pieczoną ciecierzycę, która jest zdrową alternatywą dla sklepowych chipsów czy ciastek.
To z pewnością by mi posmakowało. Danie prezentuje się wspaniale i szczególnie kusi mnie ten dip pomidorowy ?
Bardzo fajny przepis. Uwielbiam soczewice ale nie jadłam jej w takiej opcji. Fajnie że wytłumaczyłaś te skomplikowane nazwy i jak je zastąpić.