Chrupiąca pieczona ciecierzyca to zdrowa i smaczna przekąska do pochrupania. Zastąp nią chipsy i inne niezdrowe przekąski.
Chrupiąca pieczona ciecierzyca – bardzo lubimy ją chrupać. Zwłaszcza podczas oglądania filmów czy imprez domowych. Paluszki, chrupki, orzeszki – to wszystko znika w mig. Dzisiaj proponuję Wam, abyście samodzielnie zrobili taką chrupiącą przekąskę z ciecierzycy i zastąpili nią gotowce kupowane w sklepach. Można ją przyprawić według własnych upodobań smakowych. Ja użyłam wędzonej i ostrej papryki oraz odrobiny soli. W prosty i szybki sposób powstaje zdrowa, ale pyszna przekąska do chrupania, bez dodatku konserwantów. Na 1 osobę trzeba liczyć minimum 1 puszkę gotowanej ciecierzycy ?
Przepis na chrupiącą pieczoną ciecierzycę
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 3-4 łyżki oleju
- sól do smaku
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki (lub zwykłej słodkiej)
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
Chrupiąca pieczona ciecierzyca – jak zrobić
- Ciecierzycę z puszki przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć.
- Następnie osuszyć jak najdokładniej, najlepiej przy pomocy papierowego ręcznika i przesypać do miski.
- Dodać olej i przyprawy, wszystko razem dobrze wymieszać w taki sposób, aby każde ziarenko było w przyprawach i oleju.
- Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładając.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 – 190 stopni, piec przez 20-35 minut.
- Pieczona krócej będzie miała chrupiącą skorupkę, a w środku będzie miękka. Pieczona dłużej będzie cała chrupiąca. W trakcie pieczenia można potrząsać ciecierzycą i próbować, czy osiągnęła odpowiednią chrupkość.
Lubisz domowe zdrowe przekąski?
Spróbuj innych przekąsek bez dodatku zbędnej i niezdrowej chemii. Chipsy z jarmużu są lekkie, chrupiące i przy okazji bardzo zdrowe. Warto upiec je i podjadać w ciągu dnia.
Domowe krakersy – smaczne, chrupiące, z ulubionymi dodatkami. Wypróbuj ten prosty przepis i upiecz je samodzielnie w domu.
Chrupiące i jednocześnie delikatne paluchu z ciasta piwnego – doskonałe nie tylko do…piwa. To ciasto doskonale sprawdza się do ciastek i tart. Warto je przynajmniej wypróbować.