Czipsy (chipsy) z jarmużu to zdrowa przekąska, którą można zajadać się do woli bez obaw. Zrób ją w domu, to naprawdę proste.
Czipsy (chipsy) z jarmużu uwielbiam. Podjadać lubi każdy i jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest ktoś, kto zawsze i wszędzie sztywno trzyma się wyznaczonych posiłków, nie sięgając między nimi po coś do podjadania. Najczęściej sięgamy po ciasteczka, paluszki czy czipsy. I tak naprawdę po chwili przestajemy myśleć nad tym jak smakują lecz automatycznie “zapychamy buzie”. W takich sytuacjach zdecydowanie lepiej jest postawić na stole coś zdrowszego, bez chemii i wypełniaczy. Niektórzy lubią marchewki, inni jabłka. Dla tych, którzy uwielbiają chrupać czipsy, ale zależy im na zdrowym jedzeniu, idealna będzie dzisiejsza przekąska: czipsy (chipsy) z jarmużu. Troszkę z tym roboty, ale warto!
Jak zrobić w domu czipsy (chipsy) z jarmużu
- Jarmuż dokładnie trzeba opłukać w zimnej wodzie.
- Usunąć (odrywając lub wykrawając) grube nerwy ze środka.
- Kilkucentymetrowe kawałki układać na czystej ściereczce lub osuszyć w suszarce-wirówce do ziół. (Jarmuż powinien być jak najdokładniej osuszony, żeby nie ugotował się, a upiekł.)
- Osuszone kawałki jarmużu ułożyć w misce, polać 2-3 łyżkami oleju i rozsmarować go delikatnie dłonią po wszystkich listkach – czym mniej tłuszczu, tym lepiej.
- Natłuszczone kawałki jarmużu przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Można posypać go ulubionymi przyprawami – ja wykorzystałam mielone płatki chili, różową sól himalajską, grubo mielony pieprz kolorowy.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez kilka minut. Trzeba uważać, żeby jarmuż nie spalił się. Ja wyjmuję go kiedy zaczyna delikatnie zmieniać kolor.
- Gotowe czipsy (chipsy) z jarmużu przesypujemy do miski i…chrupiemy. Są bardzo delikatne i lekkie, ale niestety, posiadają jedną zasadniczą wadę: błyskawicznie znikają ?
Polecam Wam takie przekąski. Ponieważ nie zawierają sztucznych dodatków lecz masę cennych dla organizmu składników, są znacznie lepsze i zdrowsze niż kupowane w sklepie. Warto zastąpić gotowce samodzielnie robionymi przekąskami.
Zdrowe domowe przekąski – inne przepisy
Pyszna, przyprawiona według własnego smaku chrupiąca pieczona ciecierzyca to idealna propozycja dla tych, którzy lubią podjadać przez telewizorem.
Kruche, chrupiące paluchy z piwnego ciasta pasują nie tylko do piwa. Do dobry dodatek także do sałatek i zimnych napojów. Zamiast sięgać po paczkę ciastek ze sklepu – sięgnij po te paluchy. Zrobisz je naprawdę szybko.
Koniecznie muszę je wypróbować! 🙂
powinnaś, bo to samo zdrowie 🙂
uwielbiam 🙂
ja też 🙂
Takie czipsy to mogę chrupać. Rewelacyjny pomysł Małgosiu. Buziaki.
one nie idą w boczki ;))))
muszę się zaopatrzyć w tenże jarmuż, muszę!
musisz! 😉
Pomysł ciekawy, widziałam już w którymś z programow kulinarnych i zastanawiałam się, jak to smakuje…
musisz sama się przekonać 🙂
świetny pomysł 🙂
też tak sądzę 🙂
Muszę koniecznie spróbować 🙂
polecam 🙂
to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przekąsek!
moich też 🙂
zapisalam musze koniecznie wypróbowac
ciekawa jestem jak wyszło 🙂
Bardzo je lubię 🙂
ja też 🙂
Świetny pomysł. Pyszne i zdrowe chrupanie 🙂
oj tak 🙂
Ciekawe chipsy, chętnie bym spróbowała 🙂
spróbuj, na pewno Ci zasmakują 🙂